Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Η αθώα ζαρντινιέρα και ο ... κακός γορίλας

Ο Αυγουστίνος Δημητρίου
Κάτι πρέπει να προσέξει η Δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης αθώωσε τους έξι αστυνομικούς που κατηγορούνταν για την πράξη της επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος του Κύπριου φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου στις 17 Νοεμβρίου του 2006, ενώ καταδίκασε σε ποινές φυλάκισης δυόμισι ετών με τριετή αναστολή τους άλλους δυο αστυνομικούς.


Οι δυο καταδικασθέντες ομολόγησαν ότι χτύπησαν τον Κύπριο φοιτητή αλλά δικαιολογήθηκαν πως το έκαναν επειδή αντιδρούσε στη σύλληψή του. Αρχικά, πριν εμφανιστεί το βίντεο, είχαν υποστηρίξει πως ο Κύπριος φοιτητής είχε δεχτεί επίθεση από ζαρντινιέρα. Μετά τη δίκη, οι αστυνομικοί δήλωσαν ανακουφισμένοι και ο Κύπριος φοιτητής δήλωσε πως δεν θα έρθει ποτέ ξανά στην Ελλάδα.


Αν υπήρχε Δικαιοσύνη, θα έπρεπε να συμβεί το ακριβώς αντίθετο. Είναι βέβαιο πως, αν δεν υπήρχε το βίντεο, δεν θα υπήρχε καν θέμα να δικαστούν οι αστυνομικοί και θα είχε καταδικαστεί ο Κύπριος φοιτητής. Βέβαια, ακόμα και το βίντεο δεν αρκεί για να καταδικαστούν οι αστυνομικοί. Θα πρέπει να υπάρχει στο βίντεο δολοφονία πολίτη από αστυνομικό -όπως στην περίπτωση του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου-, ώστε οι δικαστές να μην μπορούν να κάνουν αλλιώς και να καταδικάσουν τον ένοχο. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος πού οφείλεται η αθώωση των αστυνομικών.

Από κάπου θα «κρατάνε» τους δικαστές. Άλλη εξήγηση δεν υπάρχει. Κατά τ' άλλα, αυτοί που καθημερινά ζητούν από τους άλλους να καταδικάσουν τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται έχουν βγάλει τον σκασμό με την ακραία βία των αστυνομικών σε βάρος του Κύπριου φοιτητή. Όσο η Δικαιοσύνη συνεχίζει να απουσιάζει από τη χώρα -και δικαιώνονται οι θύτες και όχι τα θύματα- γίνεται όλο και πιο βέβαιο πως η βία θα ξεσπάσει πάρα πολύ άγρια, οπότε το μόνο που έχω να πω στους δικαστές είναι «Προσοχή στον γορίλα».




Δεν υπάρχουν σχόλια: