Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Ποινική δίωξη κατά ΑΚΤΩΡ και ΕΡΓΟΣΕ για τη μη ολοκλήρωση -παρά τη συνεχή χρηματοδότησή του- έργου για τον εκσυγχρονισμό υποδομών του δικτύου και διάνοιξης σήραγγας στη Φθιώτιδα.


Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε από την Εισαγγελία σε βάρος των υπευθύνων της ΕΡΓΟΣΕ και της AKΤΩΡ αναδόχου εταιρείας, για τη μη ολοκλήρωση -παρά τη συνεχή χρηματοδότησή του- έργου για τον εκσυγχρονισμό υποδομών του δικτύου και διάνοιξης σήραγγας στη Φθιώτιδα.

Η δίωξη στρέφεται κατά του πρώην και του νυν προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ και σε βάρος των αρμοδίων για την εκτέλεση υπαλλήλων της και αφορά το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία από υπαίτιους που μεταχειρίστηκαν ιδιαίτερα τεχνάσματα με ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ελάττωση της περιουσίας της εταιρείας. Επίσης, σε βάρος των αρμοδίων στελεχών της αναδόχου εταιρείας απαγγέλθηκε κατηγορία για άμεση συνέργεια στην απιστία, ενώ ο νόμιμος εκπρόσωπός της διώκεται για ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις.

Η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη και ερευνήθηκε από τον εισαγγελέα κ. Κορέα μετά από Έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και αναφορά της ΕΡΓΟΣΕ για την μη ολοκλήρωση του έργου που ξεκίνησε το 2007, παρά την αδιάκοπτη χρηματοδότηση του. Στο πόρισμα που εστάλη και ερευνήθηκε από τη Δικαιοσύνη αναφέρεται ότι το έργο δεν ολοκληρώθηκε εξαιτίας υιοθέτησης εκ μέρους της ΕΡΓΟΣΕ επάλληλων προτάσεων της αναδόχου για τροποποιήσεις της εγκεκριμένης μελέτης, πρακτική που είχε ως αποτέλεσμα την διόγκωση του κόστους.


Επιπλέον, η ΕΡΓΟΣΕ φέρεται να παρέλειψε να εισπράξει τις προβλεπόμενες ποινικές ρήτρες οι οποίες κατέπεσαν. Επίσης να έκανε διπλές πληρωμές για εργασίες ήδη τιμολογημένες και τέλος να κατέβαλε αποζημιώσεις που θα έπρεπε να καταβάλει η ανάδοχος ή η ασφαλιστική εταιρεία. Κατά την εισαγγελική εκτίμηση η ζημιά του Δημοσίου υπερβαίνει τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Την υπόθεση θα αναλάβει ανακριτής για την διενέργεια κύριας ανάκρισης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: