Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Ιωσήφ Λιβανός. ''Έτσι δούλευε η συμμορία ακινήτων της Γλυφάδας. Η παρέα του Καρούζου''.


Το σκάνδαλο Καρούζου είναι και τραπεζικό, εφόσον όλες ανεξαρτήτως οι ελληνικές τράπεζες εξαπατήθηκαν από συμμορία που μπόρεσε και σήκωσε 320 εκατ. ευρώ, τονίζει στο «ΘΕΜΑ» ο καταγγέλλων και βασικός μάρτυρας στην υπόθεση με τα 61 συμβόλαια τα οποία έχουν μπει στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών και του ΣΔΟΕ.


Ο Ιωσήφ Λιβανός, μάρτυρας-κλειδί στην υπόθεση Καρούζου, καθώς ήταν ο καταγγέλλων και βασικός μάρτυρας στην υπόθεση με τα 61 συμβόλαια, τα οποία έχουν μπει στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών και των αρμόδιων υπηρεσιών της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, λύνει τη σιωπή του μετά τη σύλληψη του Ιωάννη Καρούζου.
Εμφανώς ανακουφισμένος από το κλίμα τρομοκρατίας που, όπως λέει ο ίδιος, έχει υποστεί το τελευταίο διάστημα, αφού έπεσε θύμα βαρύτατων απειλών κατά της σωματικής του ακεραιότητας καθώς και της ζωής μελών της οικογένειάς του, ομολογεί ότι έχει εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη και ευελπιστεί ότι σύντομα θα χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Εξηγεί τον τρόπο της ασύλληπτης απάτης που, όπως ο ίδιος έχει καταγγείλλει έχει διαπράξει το ζεύγος Καρούζου σε συνεργασία με κατασκευαστές, εκτιμητές τραπεζών, δικηγόρους και στελέχη συγκεκριμένων εταιρειών, τα οποία φέρονται να απαρτίζουν μέρος ενός κυκλώματος που κάθε άλλο παρά επενδυτές αναζητούσε. Σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση είναι ότι μετά τις καταγγελίες του, ο δήμαρχος Γλυφάδας έθεσε με ΕΔΕ σε αργία τον διευθυντή της Πολεοδομίας Γλυφάδας καθώς και αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, οι οποίες έχουν μπει στο μικροσκόπιο.

- Εχουν ήδη γραφτεί πολλά και ενώ είναι σε εξέλιξη οι έρευνες των εισαγγελικών αρχών θα είχε ενδιαφέρον να μας περιγράψετε το πλαίσιο της σύμβασης αποκλειστικής συνεργασίας που είχατε με το ζεύγος Καρούζου. Σύμφωνα με τις καταγγελίες σας και την εξέλιξη αυτών, διαφάνηκε ένα μεγάλο πολεοδομικό σκάνδαλο. Σε ποιο σημείο εστιάζετε την υπαιτιότητα των αρμόδιων πολεοδομικών υπηρεσιών και αν με βάση τη διαπιστωμένη υπαιτιότητα πιστεύετε ότι ενήργησαν αυτόνομα ή με άνωθεν εντολή;

Το 2007 συμφώνησα με τον όμιλο Καρούζου να συνεργαστώ και να υπογράψω σύμβαση αποκλειστικής συνεργασίας για την εξαγορά 28 ακινήτων-φιλέτων στην περιοχή της Γλυφάδας και του Ελληνικού. Στην πορεία της συνεργασίας μας και ενώ εγώ είχα προχωρήσει τη διαμεσολάβηση εξαγοράς διαφόρων οικοπέδων, όπως μου είχε ζητηθεί, έγιναν παραποιήσεις- πλαστογραφήσεις στα εμβαδά των οικοπέδων (σε 7 στη Γλυφάδα και στο Ελληνικό), δηλαδή σε όλα που μέχρι τότε είχαν αποκτηθεί. Διαπίστωσα ότι ήταν μια ομάδα, ο Ιωάννης Καρούζος, η Ρεβέκκα Σκαφτούρα, ο διευθυντής της Πολεοδομίας Γλυφάδας, ο τοπογράφος, ο συμβολαιογράφος, δικηγόροι. Βεβαίως ο τοπογράφος έπειτα από μια παραποίηση φοβήθηκε και παραιτήθηκε. 
Επίσης παραιτήθηκε και ο αντιπρόεδρος του ομίλου Καρούζου και δικηγόρος, ο οποίος μου αποκάλυψε τη σοβαρότητα των ως άνω παραβιάσεων αλλά και τις ποινικές ευθύνες όσων συμμετείχαν, λέγοντας μάλιστα «εγώ είμαι δικηγόρος και δεν θα πάω φυλακή για τον Καρούζο». Η καταγγελία μου κατατέθηκε στην Πολεοδομία Γλυφάδας στις 31/07/2007, έπειτα από 3 μήνες διορίας στον Καρούζο και τη σύζυγό του να διορθώσουν τα εμβαδά, χωρίς, όμως, να το πράξουν. Ελαβα τη διαβεβαίωση από τον ίδιο τον διευθυντή της Πολεοδομίας ότι θα γίνουν αναθεωρήσεις των αδειών, κάτι το οποίο ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε και παρά τα εξώδικα και τις 35 επιστολές - καταγγελίες -αιτήματα αλλά και τις παρεμβάσεις με επιστολές τόσο του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης -ειδικά του κ. Λέανδρου Ρακιντζή- όσο και του Συνηγόρου του Πολίτη, ο διευθυντής, ο οποίος σήμερα έχει τεθεί σε αργία έπειτα από ΕΔΕ που διέταξε ο δήμαρχος Γλυφάδας, δεν προέβη στην ανάκληση των αδειών οικοδομής, με αποτέλεσμα κατόπιν πιέσεών μου μόνο το τμήμα των τοπογραφικών της ίδιας Πολεοδομίας να βεβαιώσει τις παραποιήσεις. 
Εν συνεχεία, το τμήμα Αυθαιρέτων, μετά τις αυτοψίες και τις εκθέσεις, επέβαλε πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ, ανεγέρσεις και διατηρήσεις, αλλά τα κτίρια κρίθηκαν κατεδαφιστέα. Το ίδιο έγινε από τον Ι. Καρούζο και τη Ρ. Σκαφτούρα, οι οποίοι πούλησαν άλλο κατεδαφιστέο κτίριο στη λεωφόρο Γρηγορίου Λαμπράκη 27 και Κύπρου 62 στην Τράπεζα Αττικής υπό τη διοίκηση Κολλιντζά, έναν μήνα ή δύο προτού παραιτηθεί και προσληφθεί στην τράπεζα Proton Bank. Αξίζει να σημειωθεί ότι και το 2008 και το 2009 είχα ενημερώσει όλες τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών για τις παραποιήσεις-πλαστογραφήσεις και άλλες παρανομίες στα κτίρια ιδιοκτησίας του ομίλου Καρούζου. Μήνες μετά, παρά τη διακοπή των εργασιών στα κτίρια και την επιβολή προστίμων ύψους 1.600.000 ευρώ για ανέγερση και 800.000 ευρώ ετήσιο πρόστιμο διατήρησης, αλλά και ότι κρίθηκε κατεδαφιστέο, το κτίριο, δυστυχώς, αγόρασε η Τράπεζα Αττικής αντί του ποσού των 23.400.000 ευρώ + ΦΠΑ (περίπου 1.000.000 ευρώ για κτίριο στο στάδιο των μπετών), αλλά χωρίς κανέναν έλεγχο στην Πολεοδομία, δεν έγινε καν νομικός έλεγχος στα συμβόλαια όπου θα διαπίστωναν ότι έγιναν παραποιήσεις στα εμβαδά του οικοπέδου, βάσει του οποίου εκδόθηκε παράνομη και άκυρη άδεια οικοδομής. Επίσης έγιναν πωλήσεις 4 καταστημάτων στην οδό Ζησιμοπούλου και Ανδρέα Λαζαράκη 45, αντί του ποσού των 14.350.000 ευρώ, σε πελάτες της εταιρείας μου. Εκεί όχι μόνο έγινε παραποίηση, αλλά εκδόθηκε άδεια εσωτερικής διαρρύθμισης σε δύο μονοκατοικίες και αντί αυτού κατεδαφίστηκαν χωρίς άδεια και ανεγέρθηκαν 4 νέα καταστήματα χωρίς άδεια οικοδομής και μάλιστα το ένα στον χώρο της πρασιάς. Δυστυχώς τα καταστήματα ανεγέρθηκαν παράνομα σε οικόπεδο που είναι εξ αδιαιρέτου με άλλους 14 ιδιοκτήτες, 14 διαμερισμάτων, δύο πολυκατοικιών, στο ίδιο οικόπεδο. Σήμερα τα καταστήματα όχι μόνο είναι κατεδαφιστέα, αλλά και θα ανακληθούν οι άδειες λειτουργίας τους ως καφετέριες, χωρητικότητας 600 ατόμων περίπου.

■ Πώς η Πυροσβεστική εξέδωσε άδεια πυρασφάλειας;
■ Πώς ο δήμος εξέδωσε άδεια ίδρυσης;
■ Πώς οι άλλες υγειονομικές υπηρεσίες εξέδωσαν άδειες λειτουργίας;
■ Πώς οι τράπεζες έδωσαν δάνεια σε ανύπαρκτα ακίνητα και μάλιστα η μία αγόρασε το ένα αντί 4.500.000 ευρώ περίπου απ’ ό,τι γνωρίζω; 

Το χειρότερο είναι ότι όλα τα δάνεια δόθηκαν στους αγοραστές με διαμεσολάβηση του ζεύγους Καρούζου και από τράπεζες της απόλυτης επιλογής τους. Εδώ εξαπατήθηκαν όχι μόνο οι πελάτες μου, αλλά και οι τράπεζες. Πρέπει όμως να διερευνηθεί ο ρόλος όλων, ειδικά των εκτιμητών -ελεγκτών- και νομικών των τραπεζών που με απλό τεχνικό και νομικό έλεγχο θα είχαν διαπιστώσει τις εγκληματικές πράξεις απάτης που υπέστησαν οι αγοραστές αλλά και οι ίδιοι οι μέτοχοι των τραπεζών. Συνολικά, μόνο στη Γλυφάδα η «ομάδα Καρούζου» και οι συνεργοί της έχουν ωφεληθεί παράνομα 94 εκατ. ευρώ περίπου εις βάρος ανυποψίαστων επενδυτών. Εάν επεκταθεί ο έλεγχος στον όμιλο Καρούζου και στα 209 ακίνητα ιδιοκτησίας τους, τότε το σκάνδαλο είναι μέγιστο, ειδικά όταν έχουν κατεδαφιστεί παράνομα και χωρίς άδεια ιστορικά και διατηρητέα κτίρια, ενώ επιβάλλεται οι εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν και να διατάξουν εντατικούς ελέγχους στις άδειες οικοδομής όλων των ακινήτων αλλά και για ενδεχόμενη εξαπάτηση άλλων επενδυτών - αγοραστών ή μισθωτών.

- Μπορείτε να μας περιγράψετε με ποιον τρόπο, όπως ισχυρίζεστε, η παρέα του Καρούζου εξαπατούσε επενδύτες και ποια ήταν η προστασία των επενδυτών που ζητούν να έρθουν στην Ελλάδα και αντιμετωπίζουν υπηρεσίες τύπου «Χουντίνι»;

Οπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις, είχα ενημερώσει τους αγοραστές και στις δύο πωλήσεις που έγιναν από την εταιρεία Καρούζου προς τη Φάντομ ΑΤΕ, με ιδιοκτήτη τότε τον Ιωάννη Παναγιωτόπουλο, και τους υποχρέωσα να αναγράφουν στα συμβόλαια τα πραγματικά εμβαδά. Δυστυχώς, στα δύο κτίρια δεν έγιναν διορθώσεις αλλά ούτε και αναθεώρηση της άδειας οικοδομής. Αντιθέτως, φορτώθηκαν στον νέο επενδυτή κ. Βίκτωρα Ρέστη, χωρίς να τον ενημερώσουν για τις σοβαρές παρανομίες, εισπράττοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για δύο κτίρια κατεδαφιστέα - με πρόστιμα και άκυρες άδειες οικοδομής και κατ’ επέκταση ελαττωματικούς τίτλους ιδιοκτησίας. Σε αυτή την πράξη του πρέπει να συνεργάστηκαν και άλλοι, ίσως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Φάντομ, Χρήστος Ρεκούμης, εφόσον είχε ενημερωθεί πλήρως και λόγω της ιδιότητάς του ως μηχανικού και πρώην εκτιμητή της τράπεζας Eurobank. Μάλιστα η Σκαφτούρα και ο Καρούζος μου ανέφεραν ότι έλαβε 800.000 ευρώ ως αμοιβή. Επίσης ο Καρούζος μού είπε ότι πλήρωσαν άλλα 2 εκατ. ευρώ σε ένα στέλεχος του ομίλου Ρέστη, συγκεκριμένα οικονομικό διευθυντή, ώστε να εγκριθούν οι δύο επενδύσεις. Ο κατασκευαστής Ι. Παναγιωτόπουλος είχε δηλώσει στον ίδιο ότι θα αγοράσει τα οικόπεδα, μόνο εφόσον διασφαλίσει χρηματοδότηση ή επενδυτή, στον οποίο θα πουλήσει τα κτίρια μισθωμένα και με υψηλή απόδοση σε πολυεθνικές εταιρείες, πράγμα το οποίο είναι εντελώς ακατόρθωτο, λόγω του ότι καμία πολυεθνική εταιρεία δεν μισθώνει παράνομα ακίνητα και μάλιστα κατεδαφιστέα. Αυτό θα διαπιστωθεί εφόσον θα προχωρήσει ο έλεγχος στον φάκελο της Πολεοδομίας, όπως συνηθίζεται όταν πρόκειται για μεγάλα ακίνητα και ειδικά από υποψήφιους μεγάλους μισθωτές όπως πολυεθνικές εταιρείες.

- Γνωρίζετε πιθανή ιδιαιτερότητα των συμβολαίων της εταιρείας Φάντομ (με τα 2 ακίνητα) ώστε να προκύψει λόγος φορολογικού έλεγχου μόνο γι’ αυτά τα δύο συμβόλαια; Θα μπορούσε να είναι μέρος «επιλεκτικής κάλυψης» φορο-οφειλετών;

Δεν γνωρίζω γιατί επιλέχτηκαν μόνο τα δύο συμβόλαια της Φάντομ και επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι οι 61 καταγγελίες μου ανατέθηκαν σε έναν μόνο ελεγκτή, παρά της σημασίας που αρχικά δόθηκε από τον κ. Καπελέρη και των πέντε διευθυντών του, ότι πρόκειται για υπόθεση δισεκατομμυρίων ευρώ. Χωρίς να προχωρήσουν άμεσα -όπως όφειλαν- σε ελέγχους όλων των εταιρειών του ομίλου και να γίνει δέσμευση των ακινήτων και των λογαριασμών άμεσα τις επόμενες ημέρες από τις καταγγελίες μου. Οταν όμως διαπιστώνουμε ότι τόσο ο κ. Καπελέρης όσο και ο επί 30 χρόνια εισαγγελέας με αναγνωρισμένες επιτυχίες περιμένουν τις εντολές του εκάστοτε πολιτικού προϊσταμένου (υπουργού Οικονομικών) για να ξεκινήσουν οι έρευνες και οι έλεγχοι, όπως στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, τότε πιστεύω ότι και στη δική μου υπόθεση, που αφορά όλους τους Ελληνες με δισεκατομμύρια ευρώ φόρους και πρόστιμα, ίσως η εντολή για έρευνα, είτε καθυστέρηση, είτε ανάθεση να δόθηκε σκοπίμως σε έναν ελεγκτή όσο καλός και να είναι, που πιστεύω ότι είναι, αφού είναι αδύνατον να μπορεί να ελέγξει 28 εταιρείες ελληνικές και 157 offshore και άλλες ελληνικές που δεν γνωρίζουμε. Προσωπικά πιστεύω ότι στους πολιτικούς προϊσταμένους του ΣΔΟΕ πρέπει να απευθύνετε την ερώτηση… 

- Σε όλα τα παραπάνω ποιος κατά τη γνώμη σας υπήρξε ο ρόλος των τραπεζών, καθότι οι τραπεζικές εργασίες (απαιτήσεις - υποχρεώσεις - δεσμεύσεις) διέπονται από ένα διαφορετικό πλαίσιο διασφάλισης των τραπεζικών προϊόντων;

Δυστυχώς το σκάνδαλο Καρούζου είναι και τραπεζικό, εφόσον όλες ανεξαρτήτως οι ελληνικές τράπεζες εξαπατήθηκαν από μια συμμορία που μπόρεσε και σήκωσε 320 εκατ. ευρώ τότε. Σήμερα η ζημιά είναι πολλαπλάσια. Σήμερα αυτά τα χρήματα πληρώνονται από τον ελληνικό λαό, από τους αδύναμους. Οι άνθρωποι που 5-6 χρόνια πριν από τη βασιλεία τους δεν είχαν καν υποβάλει φορολογική δήλωση αλλά και τα τελευταία 20 χρόνια δεν είχαν παραπάνω από 30.000 εισόδημα ετησίως κατά μέσο όρο, με δυσμενή στοιχεία στον «Τειρεσία», με χρέη προς το Δημόσιο, την Εφορία και το ΙΚΑ, με 95 υποθέσεις ως κατηγορούμενες, είναι ο βασικός δανειολήπτης. Ολα σχεδόν αφορούν αυτεπάγγελτες μηνύσεις για φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες. Κάποια από αυτά αφορούσαν τεράστια ποσά, η μία περίπτωση αφορά 2 δισ. δραχμές, εικονικά τιμολόγια κ.λπ. και καμιά μα καμιά επιχειρηματική επιτυχημένη δραστηριότητα. 
Αντιθέτως υπήρχαν δύο μεγάλες αποτυχίες. Και ερωτώ: πώς αυτός έγινε δανειολήπτης των 320 εκατ. ευρώ, χωρίς ακίνητη περιουσία, που να δικαιολογεί την ασφαλή χρηματοδότηση; Αντίθετα έχουμε δεκάδες παραδείγματα που δείχνουν μεγάλο σκάνδαλο. Ισως κατάφερε ο Καρούζος με τη συμμορία του να ξεγελάσουν τις τράπεζες. Ισως κατάφεραν να εξαγοράσουν κάποιους ώστε να έχουν εκτιμήσεις τρεις ή τέσσερις φορές πάνω από τις πραγματικές. Ισως υπήρχαν παρεμβάσεις. Τα στοιχεία είναι στη διάθεση των εισαγγελικών αρχών και οι επιστολές μου προς τις διοικήσεις των τραπεζών το 2007 και το 2009 είναι επίσης στη διάθεση των μετόχων των τραπεζών. Αλλωστε, σε 74 καταγγελίες, φορολογικές και πολεοδομικές, βεβαιώθηκαν όλα και επιτέλους δικαιώθηκε ο αγώνας μου για την προστασία των πελατών της εταιρείας μου και των τραπεζών που δυστυχώς για τους μετόχους τους δεν είχαν την ίδια τύχη, εφόσον κάποιοι έκλεισαν τα αφτιά τους, ίσως και τα μάτια τους.




Δεν υπάρχουν σχόλια: