Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Γλίτωσαν στο τσακ τον δημοσιονομικό γκρεμό οι ΗΠΑ.


Συμφωνία για την αποφυγή του λεγόμενου «δημοσιονομικού γκρεμού» φέρνει το 2013 στις ΗΠΑ. Λίγο μετά την έλευση του νέου έτους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama και οι ηγέτες της αμερικανικής Γερουσίας «έδωσαν τα χέρια» στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τον προϋπολογισμό που επιτρέπει την αύξηση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν 20 ετών, διατηρεί τα επιδόματα ανεργίας για εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες και αμβλύνει τον αντίκτυπο των περικοπών δαπανών που απειλούσαν να ρίξουν την οικονομία σε ύφεση.

Ο πολυπόθητος συμβιβασμός, ο οποίος προβλέπει την αύξηση του φόρου για τα εισοδήματα των ζευγαριών που ξεπερνούν τα 450.000 δολάρια, εγκρίθηκε με ισχυρή πλειοψηφία και από τα δύο κόμματα στη Γερουσία (89 υπέρ, 8 κατά) και αργότερα μέσα στην ημέρα θα τεθεί προς ψήφιση στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η καθυστέρηση στην ψήφιση και έγκριση της συμφωνίας σημαίνει πως τεχνικά οι ΗΠΑ «έπεσαν» στο δημοσιονομικό γκρεμό μετά τα μεσάνυχτα (ώρα ΗΠΑ), αλλά με τις αμερικανικές αγορές να παραμένουν κλειστές την Τρίτη, ο αντίκτυπος της παρέλευσης της προθεσμίας θα μπορούσε να είναι μηδαμινός.

Η έγκριση της συμφωνίας από την Βουλή των Αντιπροσώπων δεν είναι βέβαιη, καθώς εκεί συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι έχουν εκφράσει ήδη τη δυσαρέσκειά τους με το γεγονός ότι ο συμβιβασμός αυξάνει τους φόρους και δεν περιλαμβάνει περισσότερες περικοπές ομοσπονδιακών δαπανών. Ο εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων, John Boehner δήλωσε πως η Βουλή ενδέχεται να τροποποιήσει τη συμφωνία και να τη στείλει πίσω στη Γερουσία, ωστόσο οι πιο αισιόδοξοι ελπίζουν πως η ισχυρή διακομματική έγκριση στη Γερουσία, θα βοηθήσει τη συμφωνία να ξεπεράσει το σκόπελο της Βουλής των Αντιπροσώπων και να βρεθεί στο γραφείο του Obama για υπογραφή έως την Πέμπτη.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι τα εξής:
-Αυξάνει τους φορολογικούς συντελεστές για τα ατομικά εισοδήματα που ξεπερνούν τα 450.000 δολάρια και τα 450.000 δολάρια για τα ζευγάρια που υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση.
-Αυξάνει τους φόρους επί των κεφαλαιακών κερδών και μερισμάτων για αυτά τα νοικοκυριά, από το τρέχον 15%, στα προ προεδρίας Κλίντον επίπεδα του σχεδόν 20%.
-Περιορίζει την αξία των προσωπικών φοροαπαλλαγών ή την αξία των πάγιων μειώσεων φορολογητέου εισοδήματος, δύο περιορισμοί που μεταφράζονται σε 250.000 δολάρια για τις ατομικές δηλώσεις και σε 300.000 δολάρια για τα ζευγάρια. Αυτοί οι περιορισμοί είχαν καταργηθεί το 2010.

-Ορίζει φορολογικό συντελεστή ακίνητης περιουσίας 40% για ακίνητα η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 5 εκατ. δολάρια, που αντιστοιχεί σε αύξηση 35% σε σχέση με τον συντελεστή που επιβάλλεται σήμερα στην ακίνητη περιουσία άνω των 5,12 εκατ. δολαρίων. Ο συντελεστής αυτός είναι χαμηλότερος από το 45% που επιδίωκε ο Obama.
-Παίρνει αναβολή δύο μηνών μέρος των περικοπών δαπανών που είχαν προγραμματιστεί για τις αρχές Ιανουαρίου -περικοπές που αναμένεται να αντικατασταθούν από φορολογικές αυξήσεις και περικοπές σε άλλα προγράμματα.

Διατηρείται επίσης το «πάγωμα» των αποδοχών για τα μέλη του Κογκρέσου το τρέχον δημοσιονομικό έτος αλλά δεν παρατείνεται το «πάγωμα» των αποδοχών των εργαζομένων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.





Πηγή:www.capital.gr

www.capital.gr

http://kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: