Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Ορκωμοσία Ομπάμα. Με χολιγουντιανή λάμψη, χιλιάδες λαού αλλά και με πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.


Με βραδινό φόρεμα ασημένιο λαμέ, σατέν ή κατακόκκινο όπως η Μισέλ Ομπάμα, με στολή ή φράκο, η Ουάσινγκτον φόρεσε τα καλά της χθες βράδυ για να γιορτάσει με λάμψη την ορκωμοσία της δεύτερης θητείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, σε αντίθεση με το λιτό σκηνικό του συνεδριακού κέντρου της πρωτεύουσας όπου διεξήχθησαν οι εκδηλώσεις.

«Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε», δήλωσε η Τάμι Ντέιβις, μια λεπτή ψηλή 30άρα που έλαμπε μέσα στο ασημένιο λαμέ με φουρό φόρεμά της. Πρόεδρος των οργανώσεων των αφροαμερικανών δημοκρατικών της Ιντιάνα, η Τάμι ήθελε να γιορτάσει για τον 44ο πρόεδρό μας», όπως είπε, μαζί με τους 30.000 ακόμη Αμερικανούς που κατέκλυσαν τους ορόφους του τεράστιου συνεδριακού κέντρου.
Με δύο επίσημους χορούς, έναντι 10 που ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, γιορτάστηκε με μουσική χθες βράδυ η δεύτερη θητεία του Ομπάμα.
Στο κέντρο του συνεδριακού κέντρου μια τεράστια εξέδρα, στολισμένη με μακριές πλισέ κουρτίνες σε αποχρώσεις του μπλε, του λευκού και του κόκκινου, πλαισιώθηκε από δύο γιγαντοοθόνες που μετέδιδαν τις εικόνες της σκηνής.
Η τραγουδίστρια Αλίσια Κις, με ντυμένη στα κόκκινα, ήταν η πρώτη που κάθησε στο πιάνο. «Ο Ομπάμα είναι πρόεδρος και ανάβει τη φωτιά», αναφώνησε και το πλήθος που χειροκροτούσε με ενθουσιασμό, γιατί επίσης στην αίθουσα η θερμοκρασία δεν ήταν αρκετά υψηλή.
Λίγο πριν από τις 21:30' μια κραυγή ακούστηκε στην αίθουσα: το προεδρικό ζεύγος μόλις εισήλθε στη σκηνή. Ο πρόεδρος με φράκο και λευκό παπιγιόν. Η πρώτη κυρία με βραδινό φόρεμα σε χρώμα πορφυρό κόκκινο του στυλίστα Τζέισον Γου, αμάνικο, με τις μπρατέλες να αγκαλιάζουν το στήθος, ενώ τα παπούτσια είναι του σχεδιαστή Τζίμι Τσου. Ο Τζέισον Γου είχε σχεδιάσει το φόρεμα της Μισέλ για τους χορούς της ορκωμοσίας του 2009.
Η Τζένιφερ Χάντσον τραγούδησε «I'm loving you forever» (Θα σ΄αγαπώ για πάντα). Ο Μπαράκ έσφιξε δυνατά τη σύζυγό του. Το ζευγάρι χαμογέλασε, ήξερε ότι τα μάτια όλων είναι στραμμένα πάνω του, ότι βρισκόταν πάνω στην σκηνή και συνεπώς μέρος του θεάματος: μέσα στην αίθουσα όλοι κρατούσαν φωτογραφικές μηχανές και απαθανάτιζαν τη στιγμή.
«Μόλις χόρεψα το Let's Stay Together (Ας μείνουμε μαζί) με τον έρωτα της ζωής μου που είναι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Είμαι τόσο περήφανη για τον Μπαράκ», έγραψε η πρώτη κυρία στο Twitter λίγο μετά.
Σε έναν όροφο πιο πάνω, γινόταν ο δεύτερος χορός των στρατιωτικών. Εκεί οι άνδρες φορούσαν στολή. Πολλές γυναίκες επίσης.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πέρασε, τους χαιρέτισε κάνοντας φιλοφρονήσεις.». Εσείς με τη στολή σας είστε υπέροχοι, αλλά οι σύζυγοί σας είναι ακόμη πιο υπέροχες επίσης», είπε στους στρατιωτικούς που χαμογελούσαν πριν ο αμερικανός πρόεδρος τους υποσχεθεί ότι θα «προστατεύσει τον ομορφότερο στρατό στον κόσμο».
Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του επίσης χόρεψαν στις δύο δεξιώσεις. Στο ισόγειο του συνεδριακού κέντρου μεγάλες ουρές είχαν σχηματιστεί, με τον κόσμο να περιμένει για να αγοράσει εισιτήριο για το μπαρ. Για τον μπουφέ η πρόσβαση είναι ελεύθερη: φιστίκια και αλμυρά κουλουράκια.
Ωστόσο δεν ήταν ανάγκη να πάει κάποιος στους επίσημους χορούς για να διασκεδάσει στην Ουάσινγκτον αυτό το Σαββατοκύριακο. Όπως θέλει η παράδοση, δεκάδες μικρές και μεγάλες γιορταστικές εκδηλώσεις οργανώθηκαν σε ξενοδοχεία και μουσεία, όπως ένας χορός Τεξανών που οι καλεσμένοι φορούσαν σμόκιν και μπότες, ένας χορός Λατινοαμερικανών, ένας χορός γιόγκα με γεύμα λαχανικών και διαλογισμό...




«Αδράξτε τη στιγμή, συνεχίζουμε το ταξίδι» δήλωσε ενώπιον των Αμερικανών ο Μπαράκ Ομπάμα στην εναρκτήρια ομιλία της δεύτερης προεδρικής θητείας του. Από τα σκαλιά του Καπιτωλίου, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενότητας και πολιτικής συνεργασίας ενώπιον των «δύσκολων επιλογών» της επόμενης τετραετίας σε σειρά καίριων ζητημάτων. Και απευθυνόμενος στους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που τον επευφημούσαν, ο Ομπάμα διεμήνυσε πως «οι δυνατότητες της Αμερικής είναι απεριόριστες».

«Είμαστε φτιαγμένοι για αυτή τη στιγμή και θα την αδράξουμε, αρκεί να την αδράξουμε μαζί», τόνισε, ενώ συνεχώς επανερχόταν στην ανάγκη της ενότητας.
Ο Ομπάμα μίλησε για τη δεκαετία των πολέμων που τελείωσε και την αρχή της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη στήριξης της μεσαίας τάξης. «Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιτύχουν όταν οι λίγοι που γίνονται όλο και λιγότεροι τα πάνε καλά και οι πολλοί που γίνονται όλο και περισσότεροι μόλις που τα βγάζουν πέρα» διεμήνυσε ενώπιον του πλήθους δίνοντας το στίγμα της νέας θητείας του: έμφαση στην ευημερία της μεσαίας τάξης που καλείται να επωμιστεί (αν δεν υπάρξει συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο) το βάρος της προσαρμογής.
Και δίνοντας, παράλληλα, ένα στίγμα της εξωτερικής πολιτικής του στη δεύτερη τετραετία που ανοίγεται μπροστά του, ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστηρίξουν δημοκρατία σε όλο τον πλανήτη, ενεργώντας εκ μέρους εκείνων που λαχταρούν την ελευθερία.
Έπειτα από μια σύντομη αναφορά στο παρελθόν και στις αξίες που συνέχουν το αμερικανικό έθνος, ο Μπαράκ Ομπάμα αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στο έργο που θα πρέπει να γίνει τα επόμενα τέσσερα χρόνια.




Το αίτημα για ζωή, ελευθερία και επιδίωξη της ευτυχίας, όπως είχε διατυπωθεί από τους πατέρες του έθνους στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, είναι ζωντανό, είπε, και η αυτή η γενιά «συνεχίζει το ατελείωτο ταξίδι για να γεφυρώσει τα λόγια των προπατόρων με την πραγματικότητα του καιρού μας».
Σαν βασικούς άξονες της δεύτερης θητείας του έθεσε, μεταξύ άλλων, την οικονομία, την οποία θα συναντήσει μπροστά του τις αμέσως επόμενες εβδομάδες με τις δύσκολες αποφάσεις για το όριο χρέους και τις περικοπές, την υποστήριξη της μεσαίας τάξης, αλλά και την παροχή των ευκαιριών στον οποιονδήποτε -χωρίς διάκριση αν είναι μετανάστης ή ομοφυλόφιλος, στο περιθώριο ή όχι- να επιτύχει.
Η ευημερία της μεσαίας τάξης, ένας από τους κεντρικούς άξονες της προεκλογικής του εκστρατείας, και ένα θέμα στο οποίο επανέρχεται με κάθε ευκαιρία μετά τις εκλογές είναι βασική προτεραιότητα. «Πάνω στους ώμους της μεσαίας τάξης πρέπει να στηριχτεί η ευημερία», επισήμανε και απηύθυνε μήνυμα στους πολιτικούς ζητώντας ουσιαστικότερη πολιτική και «όχι θέαμα, όχι αλληλοκατηγορίες αντί λογικού διαλόγου».
Οι αναφορές του προέδρου για την εξωτερική πολιτική ήταν περιορισμένες, υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν θεμέλιος λίθος σε ισχυρές συμμαχίες σε όλο τον πλανήτη «γιατί κανένας δεν έχει μεγαλύτερο διακύβευμα σε ένα ειρηνικό κόσμο από το πιο ισχυρό έθνος του».
Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τη δημοκρατία σε όλο τον πλανήτη και θα συμπαρασταθεί σε όλους όσοι τη λαχταρούν «στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ασία» αλλά και όσους είναι «φτωχοί, άρρωστοι και θύματα διακρίσεων».
Καινοτομώντας σε σχέση με τους προκατόχους του, ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει απάντηση στην απειλή από την κλιματική αλλαγή και οι ΗΠΑ όχι απλά να μεταβούν αλλά και να ηγηθούν προς την παραγωγή πράσινης ενέργειας, περιγράφοντας την σαν ζωτικής σημασίας για την διατήρηση της οικονομικής υπεροχής.





Παράλληλα, μια σαφή, άνευ προηγουμένου αναφορά στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων περιείχε η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα κατά την ορκωμοσία του στο άνοιγμα της δεύτερης θητείας. Αναφερόμενος στην προάσπιση των φτωχών και περιθωριοποιημένων σε όλο τον κόσμο και στο ότι το αμερικανικό έθνος καθοδηγείται από τις αξίες της ελευθερίας, ο Μπαράκ Ομπάμα υπενθύμισε ότι το ταξίδι του έθνους δεν μπορεί να είναι πλήρες μέχρι όλες οι γυναίκες καταφέρουν να έχουν ποιότητα ζωής ισάξιες με τις προσπάθειες τους.
«Το ταξίδι μας», συνέχισε, «δεν είναι ολοκληρωμένο μέχρι οι ομοφυλόφιλοι αδελφοί και οι ομοφυλόφιλες αδελφές μας μεταχειρίζονται ισότιμα όπως όλοι οι άλλοι-γιατί, αν όλοι στα αλήθεια δημιουργούμαστε ίσοι, τότε σίγουρα η αγάπη που δίνουμε ο ένας στον άλλο πρέπει να είναι ίση».
Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος υπενθύμισε στην ομιλία του και το περιστατικό του Στόουνγολ το 1969, την αρχή ίσως του οργανωμένου κινήματος υπέρ των δικαιωμάτων, έχει υποστηρίξει τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.
Αν και το Newsweek σε έναν (λεκτικά τουλάχιστον) μάλλον προκλητικό πρωτοσέλιδο είχε αποκαλέσει τον Ομπάμα τον «πρώτο γκέι πρόεδρο», οι παρεμβάσεις του δεν είναι αμελητέες. Κατήργησε μετά από περίπου 20 χρόνια την πολιτική «don't ask, don't tell» στο στρατό και τάχτηκε ανοιχτά υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων, ένα θέμα που διχάζει την αμερικανική κοινωνία και βρίσκεται στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικάνων που ζητούν ακόμα και συνταγματική αναθεώρηση για την ρητή απαγόρευσή του.
Οι πολιτείες που επιτρέπουν το γάμο και άλλου φτάνουν πλέον τις εννέα και άλλες εννέα δίνουν στους πολίτες τους τη δυνατότητα να συνάψουν αστικές ενώσεις που δίνουν κάποια από τα δικαιώματα που έχει το έγγαμο ετερόφυλο ζευγάρι.





















































www.kourdistoportocali.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: