Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Δημοκρατία και ελευθερίες συνεχίζουν να υποχωρούν


Η δημοκρατία και οι ελευθερίες σε όλο τον κόσμο επλήγησαν ακόμα περισσότερο το 2012, για έβδομη συνεχή χρονιά, επισημαίνει αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η οργάνωση Freedom House, με έδρα την Ουάσινγκτον, δημοσιεύει εδώ και 40 χρόνια ετήσια έκθεση με τίτλο «Η Ελευθερία στον Κόσμο», στην οποία κατατάσσει 194 κράτη σε τρεις κατηγορίες: «ελεύθερα», «εν μέρει ελεύθερα», «καθόλου ελεύθερα». Κριτήριο για την κατηγοριοποίηση αυτή είναι το πόσο απολαμβάνουν οι πολίτες τα πολιτικά και ατομικά τους δικαιώματα και το αν ζουν με ασφάλεια.



Στην έκθεση του 2012, «ελεύθερες» χαρακτηρίζονται 90 χώρες, τρεις περισσότερες από το 2011, όμως 27 χώρες «υποβαθμίστηκαν» έναντι 16 που σημείωσαν σημαντική πρόοδο.



Περίπου τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι, το 43% του πληθυσμού της Γης, ζουν σε «ελεύθερες» χώρες, ενώ 1,6 δισεκατομμύρια σε χώρες «εν μέρει ελεύθερες» και 2,3 σε χώρες που η οργάνωση χαρακτηρίζει «καθόλου ελεύθερες».


«Για έβδομη συνεχή χρονιά, η έκθεση "Η Ελευθερία στον Κόσμο" δείχνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση παρά πρόοδος" στο δημοκρατικό σύστημα και τις ελευθερίες των ανθρώπων στον πλανήτη», υπογραμμίζει η οργάνωση που καταγγέλλει «την εντατικοποίηση των διώξεων από τους δικτάτορες οι οποίοι στρέφονται κατά οργανώσεων υπεράσπισης δικαιωμάτων και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης».

Η Freedom House αναφέρεται και στον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο και στο ιστορικό κίνημα της Αραβικής Άνοιξης, που ξεκίνησε στην Τυνησία το Δεκέμβριο του 2010. «Τα αποτελέσματα στη Μέση Ανατολή είναι διφορούμενα», τονίζεται στην έκθεση, η οποία χαιρετίζει τη δημοκρατική πρόοδο στη Λιβύη, την Τυνησία και «την πιο μετριοπαθή» στην Αίγυπτο, αλλά ταυτόχρονα καταγγέλλει την «οπισθοχώρηση σε ό,τι αφορά τις ελευθερίες στο Ιράκ, την Ιορδανία, το Κουβέιτ, τον Λίβανο, το Ομάν, τη Συρία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

«Η πρόοδος που σημειώθηκε σε ορισμένες χώρες της Αραβικής Άνοιξης προκάλεσε στη Μέση Ανατολή αντιδράσεις, ορισμένες φορές βίαιες, από την πλευρά των απολυταρχικών καθεστώτων», επισημαίνει η οργάνωση. Η οργάνωση επίσης κατηγορεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος από την επανεκλογή του «οδηγεί τη χώρα στο χειρότερο», σε μια νέα περίοδο «αυξανόμενης καταπίεσης». 

Η Freedom House δεν παραλείπει να επισημάνει ότι οι ΗΠΑ και οι δημοκρατίες της Ευρώπης «φαίνονται απρόθυμες να δείξουν το δρόμο στο αγώνα για την ελευθερία». «Υπάρχουν σήμερα κοινωνίες όπου οι ελευθερίες κινδυνεύουν», τόνισε ο πρόεδρος της οργάνωσης Ντέιβιντ Κρέιμερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: