Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Κραυγή αγωνίας από τους μαθητές της ΕΠΑΣ Πρέβεζας

Κραυγή αγωνίας από τους μαθητές της ΕΠΑΣ

Αποφασισμένοι να ζητήσουν την παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας και του δημάρχου είναι οι μαθητές της ΕΠΑΣ Πρέβεζας, προκειμένου να μην χαθεί η χρονιά και για το λόγο αυτό αντιπροσωπεία των μαθητών θα συναντηθεί αύριο το πρωί με τους δύο αιρετούς προκειμένου να τους εκθέσουν αναλυτικά την αγωνία για το μέλλον τους.
Οι 150 μαθητές τμημάτων της ΕΠΑΣ Πρέβεζας είναι χωρίς καθηγητές ειδικότητας με αποτέλεσμα κάποια τμήματα να υπολειτουργούν και κάποια άλλα να μην λειτουργούν ενώ οι μαθητές κινδυνεύουν να βγουν από την σχολή χωρίς να έχουν διδαχθεί τα μαθήματα της ειδικότητας που επέλεξαν για να εξασκήσουν το επάγγελμα που επιθυμούν.

Η κατάσταση και μάλιστα χωρίς υπερβολή, χαρακτηρίζεται δραματική αφού οι ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες και τα κενά είναι τόσο διογκωμένα, που μαθητές ουσιαστικά «παλεύουν» να καλύψουν το φυσιολογικό πρόγραμμα διδασκαλίας.
Παρόλο που έχει ήδη διανυθεί αρκετός παραγωγικός χρόνος της φετινής σχολικής χρονιάς (2012-2013) , στην ΕΠΑΣ Πρέβεζας , υπάρχουν ακόμη τμήματα, τα οποία παρουσιάζουν κενά σε διδακτικό προσωπικό και μάλιστα σε μερικά από αυτά βασικών ειδικοτήτων. Τα σοβαρά κενά σε ειδικότητες, κατά κύριο λόγο είναι σε γιατρούς, αισθητικούς, φυσικοθεραπευτές, κομμωτές.
Το θέμα περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα το 15μελές συμβούλιο του σχολείου με επιστολή που έστειλε στα τοπικά ΜΜΕ, ζητώντας από το υπουργείο Παιδείας να γίνουν προσλήψεις καθηγητών, προειδοποιώντας με κινητοποιήσεις.
Σύμφωνα με τους μαθητές η κατάσταση αυτή δημιουργεί πρόσθετη ταλαιπωρία σε όσους έρχονται από όλες τις γωνιές του νομού για να μπορέσουν μέσα από την εκπαίδευση τους να βρούνε μια διέξοδο στην δύσκολη αυτή εποχή.
Οι μαθητές αναρωτιούνται τι νόημα έχει να φοιτούνε χωρίς να μαθαίνουνε κάτι και σημειώνουν ότι δεν θέλουν να οδηγηθούν στην ιδιωτική εκπαίδευση επιβαρύνοντας την οικογένεια τους αλλά να φοιτήσουν σε δημόσιο σχολείο.
Να θυμίσουμε ότι παρέμβαση για το θέμα είχε γίνει και από την ΕΛΜΕ Πρέβεζας όπου ζητούσε άμεσα από το υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του και να φροντίσει για την κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία..

Η επιστολή των μαθητών αναφέρει:
«Αγαπητοί Κύριοι,
Με την παρούσα επιστολή το Δεκαπενταμελές συμβούλιο της ΕΠΑΣ Πρέβεζας, σας ενημερώνει ότι σε πολλές ειδικότητες της Σχολής μας τα κενά/ελλείψεις καθηγητών που υπάρχουν είναι πολλά και οδηγούν σε δυσλειτουργίες αλλά και σε πολλές χαμένες διδακτικές ώρες μαθημάτων.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι κάποια τμήματα να υπολειτουργούν και κάποια να μη λειτουργούν καθόλου δημιουργώντας πρόσθετη ταλαιπωρία στους μαθητές που έρχονται από όλες τις γωνιές του νομού για να μπορέσουν μέσα από την εκπαίδευση τους να βρουν μια διέξοδο στην δύσκολη αυτή εποχή.
Συνολικά το πρόβλημα αφορά σε περίπου 150 μαθητές και 9 τμήματα ενώ τα κενά ανά ειδικότητα καθηγητών είναι όπως στο πίνακα που ακολουθεί:
ΚΕΝΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΕΠΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΠΕ 14.01 (ΙΑΤΡΩΝ)
41
ΠΕ 18.04 (ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ) 60
60
ΠΕ 18.25 (ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ)
45
ΤΕ 1.19 (ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ)
82
Επειδή σε λίγο θα κινδυνεύουμε να χάσουμε τη χρονιά μας λόγω της έλλειψης διδακτικού προσωπικού με όλες τις συνέπειες που απορρέουν από αυτό (μη απόκτηση πτυχίου για τη Β΄ τάξη και τη προαγωγή για την Α΄ τάξη) πιστεύουμε ότι όλοι οι αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι πρέπει άμεσα να δραστηριοποιηθούν, να πιέσουν και να φροντίσουν να έρθουν καθηγητές στο σχολείο μας.
Μας απασχολεί πως θα βγούμε στην αγορά εργασίας να δουλέψουμε με ένα χαρτί ειδικότητας χωρίς να έχουμε διδαχθεί πάνω στο αντικείμενο μας. Είναι απαράδεκτο να «τελειώνουμε» αυτό που εμείς και οι γονείς μας επιλέξαμε έχοντας ένα άχρηστο χαρτί μόνο και μόνο επειδή δεν μας στέλνετε καθηγητές. Όχι γιατί δεν έχουμε κτίριο ή εργαστήρια ή εργαλεία ή διάθεση,αλλά γιατί πολύ απλά, κάποιοι δεν έχουν σκεφτεί πολύ πιο πριν τον Δεκέμβρη ότι όλοι οι μαθητές θέλουν τον καθηγητή τους. Δείξτε ενδιαφέρον και στείλτε μας καθηγητές, αλλιώς τι νόημα έχει να φοιτούμε χωρίς να μαθαίνουμε κάτι;
ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΜΕ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΣ...ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. Η ευθύνη είναι δική σας, εμείς ζητάμε να μας βοηθήσετε για ένα καλύτερο μέλλον «ΆΜΕΣΑ».
Η κατάσταση αυτή φυσικά δεν μπορεί να συνεχιστεί και πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί με την πρόσληψη καθηγητών.Σε αντίθετη περίπτωση επιφυλασσόμαστε για πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.


Για το Δεκαπενταμελές συμβούλιο της ΕΠΑΣ Πρέβεζας
    Η Πρόεδρος         -                    Η Γραμματέας
Ντίκου Ανδριανή -                 Κουβέλη Ανατολή

www.atpreveza.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: