Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Διώξτε τον... εφιάλτη της ανεργίας. Θα σβήσει η Ήπειρος εάν το 2013 δεν μειωθεί το ποσοστό της, που ήδη έχει χτυπήσει. κόκκινο, αφού ξεπερνά το 60% στους νέους. Πέντε νέα προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ δίνουν «ανάσα».



Το μεγαλύτερο. στοίχημα, που πρέπει να κερδίσει η Κυβέρνηση, για το 2013 είναι η μείωση της ανεργίας, η οποία έχει ξεπεράσει ακόμη και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις και αυξάνεται ραγδαία μήνα με το μήνα.

Στην Ήπειρο η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, αφού η (και πριν την κρίση) φτωχή περιοχή μας, αντιμετωπίζει πλέον πολύ σοβαρά προβλήματα. Με το ποσοστό στο 28%, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. και 60% μεταξύ των νέων, θεωρείται και είναι μονόδρομος η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι οποίες θα προέλθουν, όπως έχουν πει κατά καιρούς μέλη της Κυβέρνησης, μόνο μέσα από τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή μέσα από επενδύσεις.
Υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες, τα προγράμματα για 60.000 νέους ανέργους, που αναμένεται να ανακοινώσει η Κυβέρνηση την προσεχή Πέμπτη, είναι μεν μια βοήθεια, αλλά δεν λύνουν οριστικά το πρόβλημα.

Δραστικές λύσεις
Είναι βέβαιο, ότι η Κυβέρνηση για να διαχειριστεί με επιτυχία αυτή τη μάστιγα, η οποία πλήττει κυρίως τους νέους έως και 35 ετών, θα πρέπει να εφαρμόσει δραστικότερες λύσεις και μάλιστα άμεσα, μέσα στο 2013. Ποιος άλλωστε, μπορεί να λησμονήσει, ότι σχεδόν 6 στους 10 νέοι αυτής της ηλικίας είναι άνεργοι; Και το κυριότερο, οι περισσότεροι είναι πτυχιούχοι και πλήρως καταρτισμένοι και εξειδικευμένοι στους τομείς τους.
«Ελπίδα όλων είναι, ότι μέσα στο 2013, θα δημιουργηθούν οι προοπτικές εκείνες, για να λυθεί το πρόβλημα άμεσα. Δεν χωρούν αναβολές. Η ανάπτυξη, συνεπάγεται μείωση της ανεργίας» σημειώνουν οικονομικοί κύκλοι.

Τι προβλέπεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο 2013 θα «βγουν» 5 νέα προγράμματα, μέσω του ΕΣΠΑ, που θα καλύψουν 60.000 θέσεις εργασίας και κατάρτισης. Εκτός του προφανή στόχου, δηλαδή της μείωσης της ανεργίας των νέων, που είναι και το μέγιστο ζητούμενο, η Κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές, στοχεύει στο να διοχετεύσει στην αγορά πόρους από το ΕΣΠΑ, περίπου 350 εκατ. ευρώ που θα λειτουργήσει ως ένα από τα εργαλεία για τη σταδιακή αποκατάσταση της ρευστότητας.
Τα προγράμματα που αναμένεται να «ανοίξουν» εντός των επόμενων μηνών είναι:
* «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας για ανέργους έως 29 ετών» (αφορά 45.000 ανέργους),
* «Προώθηση καινοτομικής επιχειρηματικότητας νέων και συμβουλευτική καθοδήγηση επιχειρηματιών», που απευθύνεται σε 7.000 ανέργους έως 35 ετών.
* «Επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο», που θα καλύψει 3.000 ανέργους ηλικίας έως 35 ετών
* «Εθνικό δίκτυο άμεσης κοινωνικής φροντίδας», που θα προσφέρει εργασία σε 1.200 ανέργους ηλικίας μέχρι 30 ετών για μια διετία και
* «Κοινωφελής εργασία στον πολιτισμό», που απευθύνεται σε 3.200 άνεργους επιστήμονες έως 30 ετών (αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, μηχανικούς κ.ά.) που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Μεγάλο ενδιαφέρον.
Τα προγράμματα αναμένεται να παρουσιάσουν οι Υπουργοί Εργασίας Γ. Βρούτσης, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος. Όλες οι θέσεις θα καλυφθούν από νέους ανέργους έως 35 ετών, θα περιλαμβάνεται εργασιακή εμπειρία για 5 μήνες και στη συνέχεια κανονική πρόσληψη για έναν χρόνο, εφόσον υπάρχει ζήτηση από τις επιχειρήσεις.
Πηγές από το Υπουργείο Εργασίας ανέφεραν, ότι το ενδιαφέρον επιχειρήσεων είναι έντονο και πως όσο περνά ο καιρός θα γίνεται ακόμη εντονότερο. Για το ενδιαφέρον των νέων ανέργων, εννοείται ότι δεν τίθεται θέμα, αφού είναι εξαιρετικά υψηλό.

Δεν πάει άλλο.
Πάντως, η ανάγκη να βρεθούν λύσεις και τρόποι για άμεση μείωση της ανεργίας αντικατοπτρίζεται στα εξαιρετικά υψηλά και αποκαλυπτικά ποσοστά της το 2012. Μόνο μια ματιά να ρίξει κανείς θα καταλάβει του λόγου το αληθές.
Τον Ιανουάριο του 2012, το γενικό ποσοστό ήταν στο 23,3% και μέσα σε εννέα μήνες είχε αυξηθεί σχεδόν 5%, ενώ με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τους επόμενους μήνες του 2012, στους οποίους, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει και νέα αύξηση.
Πάντως, να σημειωθεί, ότι κάποιες ελπίδες για μείωση της ανεργίας δημιουργεί και η ενδεχόμενη, πιθανόν για πριν το καλοκαίρι, επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών αξόνων, εκ των οποίων στην Ήπειρο θα φθάνουν δυο, η Ιόνια και ο Ε65 και αναμένεται να «ανοίξουν» συνολικά χιλιάδες θέσεις εργασίας.

***
Γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι μόνο εάν υπάρξουν καίρια «χτυπήματα» στην ανεργία, αυτή μπορεί να καταπολεμηθεί. Βέβαια, από τη θεωρία στην πράξη η απόσταση είναι μεγάλη.
Με δεδομένο όμως, ότι πλέον μόνο μέσω του ιδιωτικού τομέα μπορούν να ανοίξουν θέσεις εργασίας, γίνεται κατανοητή η ανάγκη προσέλκυσης και αύξησης των επενδύσεων, κάτι που θα έρθει μόνο μέσα από τη δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Ο δρόμος, λοιπόν, είναι ανηφορικός και το 2013 θα είναι η χρονιά που θα φανεί εάν ο εφιάλτης της ανεργίας θα πάψει (επιτέλους) ή θα συνεχίσει να βυθίζει στην κρίση και στην αβεβαιότητα την κοινωνία και κυρίως τους νέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: