Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Σε ικανοποιητικό επίπεδο οι ελληνικές αθλητικές επιτυχίες το 2012

xondrokoukis

Στη σκιά των Ολυμπιακών Αγώνων, διεξήχθησαν πολλές σημαντικές διοργανώσεις, σε αρκετές εκ των οποίων οι Έλληνες σημείωσαν επιτυχίες.


Ο στίβος είχε πολλές διακρίσεις. Στο παγκόσμιο κλειστού στίβου ο Δημ. Χονδροκούκης πήρε το χρυσό μετάλλιο στο ύψος, όπου 4ος ήταν ο Κ. Μπανιώτης.

Ο Λ. Τσάτουμας (μήκος) κατετάγη 6ος. Η Ν. Κυριακοπούλου (επί κοντώ) αναδείχθηκε 3η στο πρωτάθλημα Ευρώπης, όπου οι τριπλουνίστριες Ν. Πανέτα και Αθ. Πέρρα ήταν 6η και 7η, αντιστοίχως, και 8οι οι Κ. Δουβαλίδης (110 μ. με εμπόδια) και Περ. Ιακωβάκης (400 μ. με εμπόδια).

Στη γυμναστική, ο Ελ. Κοσμίδης στο έδαφος αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης και 1ος στην παγκόσμια κατάταξη, ο Βλ. Μάρας 3ος στο πρωτάθλημα Ευρώπης στο μονόζυγο, ενώ ο Ελ. Πετρούνιας στους κρίκους ήταν 5ος στην Ευρώπη και 1ος στην παγκόσμια κατάταξη.

Η εθνική γυναικών του πόλο μπορεί λόγω του συστήματος πρόκρισης να μην πήγε στους Ολυμπιακούς (έχασε στον καθοριστικό αγώνα από τη μετέπειτα φιναλίστ στο Λονδίνο, Ισπανία), αλλά αναδείχθηκε 2η στην Ευρώπη. Η εθνική νεανίδων πήρε το χρυσό παγκόσμιο μετάλλιο, η εθνική νέων γυναικών την 4η θέση στην Ευρώπη, η εθνική εφήβων την 5η στον κόσμο, ενώ ο ΝΟ Βουλιαγμένης έχασε στον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών γυναικών.

Ο Ι. Μιτάκης αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στην ολυμπιακή κλάση Φινν (ιστιοπλοΐα), οι Ιορδ. Πασχαλίδης - Κ. Τριγκώνης πρωταθλητές κόσμου και Ευρώπης στα Τορνέιντο και οι αδελφοί Αλέξ. και Γ. Καββάς 1οι στον κόσμο στα 420.

Η κολύμβηση έκανε πολύ καλή εμφάνιση στο πρωτάθλημα Ευρώπης: 1ος ο Αρ. Γρηγοριάδης στα 100 μ. υπτίως (και 8ος στα 50 μ.), 3ος ο Ιω. Δρυμωνάκος στα 200 μ. πεταλούδας και στα 400 μεικτής, 3ος ο Παν. Σαμιλίδης στα 50 και στα 200 μ. προσθίως, 3η και η Ν. Νιανγκουάρα στα 50 μ. ελευθέρως (και 5η στα 100 μ.), ο Κρ. Γκολομέεβ ήταν 4ος στα 50 ελευθέρως, η Κρ. Βουρνά 5η στα 100 μ. πεταλούδας και 6η στα 50, η Θ. Δράκου 5η στα 50 μ. ελευθέρως και η Κ. Αραούζου 2η στα 5 χλμ. σε ανοιχτό νερό. Μαζί με τους Μ. Καλαφάτη και Γ. Αρνιακό δε, πήραν το ασημένιο ευρωπαϊκό μετάλλιο. Ο Αντ. Βαζαίος αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στους εφήβους στα 100 πεταλούδας και 2ος στα 200 μεικτής.

Πολλά μετάλλια συνέλεξε η κωπηλασία: Στο πρωτάθλημα κόσμου, χρυσό η Τσιάβου στο σκιφ ελαφρών βαρών και ασημένιο οι Μαγδανής - Ελ. Κόνσολας - Γ. Κόνσολας - Ν. Αφεντούλης στο 4πλό σκιφ Ε.Β. Πρωταθλητές Ευρώπης αναδείχθηκαν οι Χρήστου - Τζιάλλας - Απ. Γκουντούλας - Ν. Γκουντούλας στην 4κωπο και οι Μαγδανής - Σπ. Γιάνναρος στο σκιφ Ε.Β. Στο Παγκόσμιο νέων 1ος ήταν ο Γιάνναρος (σκιφ Ε.Β.), 2ες οι Ελ. Διαμαντή - Κατ. Νικολαΐδου (διπλό σκιφ) και 3ος ο Διον. Αγγελόπουλος (σκιφ) και στο Παγκόσμιο εφήβων, 2οι οι Μιχ. Κουσκουρίδας - Θαν. Τσιάλιος (δίκωπος) και 3ες οι Στ. Κουμπλή - Κατ. Καλαμαρά (δίκωπος).

Μετάλλια σε πρωταθλήματα Ευρώπης πήραν οι Β. Αρβανίτη - Μ. Τσιαρτσιάνη (2ες στο μπιτς βόλεϊ), στο τάε κβον ντο οι Μ. Κουτσού (1η στα 46 κ.), Βασ. Γαϊτάνης (2ος στα 63), Νίκος Πολίτης (3ος στα 54) και Στ. Μεχτερίδης (3ος στα 68) και στο τζούντο η Ιουλ. Μπουκουβάλα (2η στα 57). Ο Ευθ. Μίτας αναδείχθηκε 2ος στην Ευρώπη στο σκητ (σκοποβολή) και 1ος στο κύπελλο κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: