Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Είναι πλέον ο κύριος μοχλός ανάπτυξης. Πρώτο μέλημα για όλους η προώθηση του Τουρισμού μας. Να μην καθυστερήσει άλλο το πρόγραμμα προβολής της Ηπείρου, ύψους 1,1 εκ. ευρώ.



Η αναβολή της έγκρισης αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Ηπείρου (που επρόκειτο να συζητηθεί στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής) αυξάνει τα ερωτηματικά και την ανησυχία για την πορεία του τουρισμού στην περιοχή μας, σε μια περίοδο που ο ανταγωνισμός μεγαλώνει και μάλιστα έντονα. 

Είναι χαρακτηριστικό, ότι την τελευταία εβδομάδα έγινε γνωστό πως τις μαρίνες σε Λευκάδα και Κέρκυρα τις αγόρασαν Τούρκοι επιχειρηματίες, ενώ στην Αλβανία προετοιμάζεται η κατασκευή νέων μαρινών για σκάφη, με στόχο την τουριστική ανάπτυξη της γειτονικής χώρας. Παράλληλα, εκσυγχρονίζονται πολλές πλαζ στα παράλια της χώρας και κυρίως στους Αγίους Σαράντα. 

Έντονη πίεση.
Αυτά, σε συνδυασμό και με τα όσα λέγονται για άφιξη Τούρκων τουριστών στην ευρύτερη περιοχή και στα Αλβανικά παράλια, μέσω πτήσεων της Turkish Airlines, δημιουργεί κλίμα έντονης πίεσης στους Ηπειρωτικούς φορείς, που πρέπει άμεσα να κινηθούν, για να προβάλλουν σωστά την περιοχή μας, προσελκύοντας τουρίστες υψηλού βαλαντίου από την Ευρώπη.
Και αυτό, βέβαια, για να καρπωθεί και αυτή οφέλη από τις αφίξεις ξένων τουριστών και από τα χρήματα που θα αφήσουν φέτος, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα κάνουν. φτερά. Ουσιαστικά, η Ήπειρος δεν πρέπει να γίνει μόνο τουριστικός κόμβος, που θα τον εκμεταλλεύονται Τούρκοι, Αλβανοί κ.α. επιχειρηματίες, αλλά πόλος έλξης και τουριστικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

Λιγοστεύει ο χρόνος.
Αντί λοιπόν, το θέμα της τουριστικής προβολής της Ηπείρου να είχε ήδη λυθεί, ο σχετικός διαγωνισμός ακόμη εκκρεμεί, αφού σύμφωνα με κύκλους, λόγω τεχνικών ζητημάτων, δεν μπόρεσε να υπάρξει χθες λύση στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας. 
Ο χρόνος βέβαια δεν είναι με το μέρος της Ηπείρου και των φορέων της, που έχουν ήδη ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια ανάδειξης του Τουρισμού, όχι μόνο στην Ελλάδα βέβαια, αλλά και σε όλο τον κόσμο. 
Να σημειωθεί, ότι το ύψος του προγράμματος για την τουριστική προβολή της περιοχής μας ξεπερνά το 1 εκ. ευρώ (περίπου 1,1 εκ.). Όμως, εάν άμεσα δεν αναδειχθεί ο ανάδοχος, ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν αυτά τα χρήματα, σε μια περίοδο που πολύ δύσκολα θα βρεθούν άλλα. 
Υπογραμμίζεται, πως το πρόγραμμα προβολής για την Ήπειρο, περιλαμβάνει ένα πλήρες και στοχευμένο «πακέτο», με συμμετοχή σε εκθέσεις στο εξωτερικό, έκδοση φυλλαδίων και ταξιδιωτικών οδηγών, διαφημιστικά σποτ κ.α., που θα προβάλλουν την Ήπειρο, κυρίως στο εξωτερικό. 

Να συνεργαστούν.
Με δεδομένες τις παραπάνω ανταγωνιστικές κινήσεις Τούρκων και Αλβανών, γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος για την προβολή της περιοχής μας. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, παλαιότερα είχαν κατατεθεί ενστάσεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων εταιριών, για αυτό και προκηρύχθηκε εκ νέου ο διαγωνισμός. Για την επίλυση των διαφορών, εν ανάγκη ας παρέμβει και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, για να πείσει τους ενδιαφερόμενους να συνεργαστούν, ώστε να μην χαθεί το 1 εκ. ευρώ και βέβαια η ευκαιρία για την περιοχή μας να προβληθεί σωστά παντού. 
«Εδώ που έφθασαν τα πράγματα, με την τουριστική κίνηση από την Ελλάδα να μειώνεται διαρκώς, η Ήπειρος πρέπει να μπει δυναμικά στο παιχνίδι» εξηγούν κύκλοι. Και σημειώνουν, ότι δεν πρέπει να υπάρξει ολιγωρία, γιατί θα είναι κρίμα να χαθούν οι έως τώρα προσπάθειες των φορέων και να χάσει η Ήπειρος την ευκαιρία της τουριστικής ανάπτυξης, που τόσο επιζητά.

www,proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: