Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Κατασχέσεις μισθών και συντάξεων για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ ζητά η τρόικα.

Κατασχέσεις μισθών και συντάξεων για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ ζητά η τρόικα

«Φρένο» έβαλε η τρόικα σε νέες ρυθμίσεις για τους οφειλέτες του Δημοσίου και σε κάθε είδους φορολογική αμνηστία, απαντώντας αρνητικά στη πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να βελτιώσει τη ρύθμιση των δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο, δίνοντας τη δυνατότητα να πληρώνονται μέχρι 60 δόσεις και με μηνιαίο ποσό γύρω στα 100 ευρώ.
Αντιθέτως, η τρόικα ζητά ακόμα και νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να καταστεί δυνατή η αυτόματη χρέωση των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών, απαιτώντας σε κάθε περίπτωση να εφαρμοστεί ο ισχύων Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων που προβλέπει ποινικές διώξεις για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ και κατασχέσεις μισθών-συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ!
Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο να αγγίζουν τα 55,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου του 2012, οι φορολογούμενοι έχουν σήμερα τη δυνατότητα να επιλέξουν μια από τις δύο ρυθμίσεις, προκειμένου να τακτοποιήσουν τα χρέη τους προς την εφορία.
Η πρώτη ρύθμιση προβλέπει τον διακανονισμό των οφειλών έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις, αλλά χωρίς μείωση των προσαυξήσεων. Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ζητήσουν να ενταχτούν στις διατάξεις του ν. 2648/1998, όπου γίνεται διακανονισμός με περισσότερες δόσεις, που ξεκινούν από 26 και μπορούν να φτάσουν έως και τις 48 (ανάλογα με την κρίση του εφόρου), αλλά δεν προβλέπεται μείωση των προσαυξήσεων.
Η δεύτερη ρύθμιση προβλέπει την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως και 45 μηνιαίες δόσεις. Ανάλογα με το αριθμό των δόσεων προβλέπεται μείωση των προσαυξήσεων (100% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής ή 50% στην περίπτωση των 45 δόσεων). Όμως, για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να καταβάλει άμεσα όλες τις δόσεις που θα έπρεπε να είχε πληρώσει αν είχε ενταχθεί στη ρύθμιση τον Οκτώβριο του 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: