Την Παρασκευή το βράδυ 18 Ιανουαρίου 2013, το υπουργείο Οικονομικών και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανακοίνωσαν την διάσπαση του ΤΤ σε "καλή" και κακή τράπεζα.


Το ΤΤ διαλύθηκε, η άδεια τραπεζικών εργασιών ανακλήθηκε ενώ ταυτόχρονα οι αρχές προχώρησαν στην επανίδρυση του «νέου» ΤΤ στο οποίο θα μεταφερθούν όλα τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού (καταθέσεις, ενήμερα δάνεια, συμμετοχές κ.α.), το δίκτυο καταστημάτων, καθώς και οι δραστηριότητες της τράπεζας. Τα προβληματικά στοιχεία του ισολογισμού του Τ.Τ., καθώς και οι απαιτήσεις παλαιών μετοχών παραμένουν στο «κακό» κομμάτι του Τ.Τ. που θα τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών,το Νέο Τ.Τ. «έχει πρόσβαση σε ρευστότητα από το Ευρωσύστημα, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος και συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της με στόχο το ταχύτερο δυνατόν να διατεθούν οι μετοχές της προς πώληση».

Το υπουργείο υποστηρίζει πως: «Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και διασφαλίζεται η συστημική ευστάθεια, εξασφαλίζονται στο ακέραιο οι καταθέσεις του Δημοσίου και όλων των καταθετών της τράπεζας και διασφαλίζεται απολύτως η ομαλή συνέχεια των εργασιών της τράπεζας».

Στην ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά για την τύχη των εργαζομένων.

Παράλληλα στην απαιτούμενη κεφαλαιοποίηση του «Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» ανακοίνωσε ότι προχωρά άμεσα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), κατόπιν της σχετικής απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών και σε συνέχεια της εισήγησης της Τράπεζας της Ελλάδος για την ίδρυση αυτού.

Ως εκ τούτου, το ΤΧΣ καθίσταται ο αποκλειστικός μέτοχος του «Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου». Επιπλέον, το ΤΧΣ καλύπτει τη διαφορά της αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, όπως αυτή έχει προσωρινά εκτιμηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΤΧΣ, η λύση που προκρίθηκε ενισχύει το τραπεζικό σύστημα, είναι σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή πρακτική εξυγίανσης τραπεζών και υλοποιήθηκε σύμφωνα με τα ισχύοντα στην εθνική νομοθεσία.

Στο «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» μεταφέρονται το σύνολο των καταθέσεων, το δίκτυο καταστημάτων, οι υγιείς επιχειρηματικές δραστηριότητες και το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού της παλαιάς Τράπεζας.

Άμεσος στόχος του ΤΧΣ, ως μετόχου του «Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» είναι η ομαλή ένταξη της Τράπεζας στο νέο ανταγωνιστικό τοπίο που διαμορφώνεται στον τραπεζικό κλάδο. Σε επόμενο στάδιο θα επιδιωχθεί η πώληση της σε άλλη Τράπεζα.

Η Διοίκηση της νέας Τράπεζας, που αποτελείται από έμπειρα στελέχη της παλαιάς Τράπεζας και του τραπεζικού χώρου απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη του ΤΧΣ και αναλαμβάνει το έργο της απρόσκοπτης λειτουργίας της. Με την ίδρυση του «Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» διασφαλίζονται οι καταθέσεις των πελατών της παλαιάς τράπεζας και η ομαλή συνέχιση της εξυπηρέτησης των υφιστάμενων πελατών της.

Σημειώνεται, για τους καταθέτες, πελάτες και γενικά τους συναλλασσομένους με την τράπεζα, ότι συνεχίζουν απρόσκοπτα τις συναλλαγές τους με το «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το έπρατταν μέχρι σήμερα με την παλαιά τράπεζα.