Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Τι έχουν να δούν ακόμη τα μάτια μας... Mάκης Βορίδης, ο γητευτής των Καραμανλικών


Η διαδρομή του Μάκη Βορίδη στο δημόσιο βίο της χώρας-ως δικηγόρου και πολιτικού-θα μπορούσε να διδάσκεται στις σχολές πολιτικής επικοινωνίας και σε σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.

Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να ανατρέψει την εικόνα του ακροδεξιού πολιτικού και να γίνει αποδεκτός από την  Νέα Δημοκρατία που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο Μάκης Βορίδης θέλοντας να γοητεύσει τους "καραμανλικούς" της ΝΔ εμφανίζεται σήμερα σαν κεντρικός καλεσμένος της πρώτης εκπομπής του δημοσιογράφου και στενού φίλου του Κώστα Καραμανλή Tάκη Χατζή  στον ΣΚΑΙ.

Μάλιστα το όνομα του Μάκη Βορίδης είναι ένα από τα δύο που παίζουν για την διαδοχή του Σαμαρά σε περίπτωση που οδηγηθούμε σε εκλογές και τα ποσοστά της Νέας Δημορατίας δεν ξεπεράσουν το 20%. 



Αντίπαλος του Μάκη Βορίδη θα είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ένας μετρ της πολιτικής επικοινωνίας.
Ο Μάκης Βορίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964.
Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών.
Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιο Αθηνών, από την οποία απέκτησε το πτυχίου του με «Άριστα» το 1990.
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με διάκριση Merit απο το «University College of London» (UCL), με ειδίκευση στο Εμπορικό και το Ναυτικό Δίκαιο.
Άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου από το 1996 με ειδίκευση τις ποινικές και αγορανομικές υποθέσεις, καθώς και τα αδικήματα τύπου.
Είναι παντρεμένος με την παιδίατρο Δανάη Μιχελάκου, με την οποία απέκτησαν έναν γιο και μία κόρη.
Μιλά απταίστως Αγγλικά και Γαλλικά.
Το 2006 εξελέγη Νομαρχιακός Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής. Τον Σεπτέμβριο του 2007 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αττικής και επανεξελέγη τον Οκτώβριο του 2009 στην ίδια Περιφέρεια. Το Νοέμβριο του 2011 ορκίστηκε Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην Κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.
Τον Φεβρουάριο του 2012 προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία. Και μετά την επανεκλογή του τον Ιούνιο του 2012 είναι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.
Αυτό είναι το σύντομο βιογραφικό από το οποίο έχουν αφαιρεθεί οι ακροδεξιές εξάρσεις νεανικού πάθους του σημερινού υπουργού. 

Ενα κάπως πιο "αναλυτικό" βιογραφικό είναι αυτό που παρουσιάζε εδώ ο Παραλληλογράφος 
Την 1η Ιουλίου 2013 εξελέγη Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Ο Μάκης Βορίδης συγκεκριμένα, ανέλαβε (κατόπιν Μιχαλολιάκου και μέχρι το 1990) Γενικός Γραμματέας της Νεολαίας της ΕΠΕΝ, του κόμματος που αποσκοπούσε να συγκεντρώσει τους νοσταλγούς των Απριλιανών (κατόπιν αποτυχίας των ΕΔΕ και «Εθνικής Παράταξης») με ιδρυτή τον έγκλειστο στη φυλακή επικεφαλής της Χούντας των Συνταγματαρχών, Γεώργιο Παπαδόπουλο. Το Μάρτιο του '85 διαγράφεται απο το φοιτητικό σύλλογο της Νομικής για φασιστική δράση. Δύο μήνες αργότερα κρατώντας ενα αυτοσχέδιο τσεκούρι συμμετέχει μαζί με άλλα μέλη της ΕΠΕΝ σε επίθεση εναντίον διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την «αστυνόμευση των Εξαρχείων και αστυνομική βία«. Το όνομα του φιγουράρει στο εξώφυλλο των ΝΕΩΝ της 13ης Μαίου 1985, με λεζάντα «Ωρα 10:45 - Επίθεση Φασιστών».
Ένα χρόνο αργότερα η ΕΦΕΕ υποβάλει μήνυση εναντίον του για την αιματηρή επιδρομή ΕΠΕΝιτών σε φοιτητές της Νομικής με στιλέτα και λοστούς τον Απρίλιο του '86, γεγονός που κατείγγειλαν σε ανακοινώσεις τους όλες οι φοιτητικές παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένης της ΔΑΠ.
Το 1994 λαβαίνει μέρος το ιδρυτικό συνέδριο του «Ελληνικού Μετωπου» , κόμμα με ιδεολογική βάση στον ελληνικό εθνικισμό, απο στελέχη του ευρύτερου ακροδεξιού χώρου όπως ΕΝΕΚ, ΕΠΕΝ, Ελληνική Δύναμη κλπ. Μετά απο διαδικασίες ο Μάκης Βορίδης αναλαμβάνει πρόεδρος. Τρία χρόνια αργότερα τον Οκτώβριο του 1997, το Ελληνικό Μέτωπο διοργανώνει την «Ευρωπαϊκή Εθνικιστική Συνδιάσκεψη», με την συμμετοχή του γαλλικού Front National του Jean Marie LePen που εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του Καρλ Λανγκ και τον Ευρωβουλευτή Λε Ρασινέλ, του Φλαμανδικού Μπλοκ (Vlaams Blok) που εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό του Frank Vanheke και του Ισπανικού Εθνικού Μετώπου (Frente Nacional) που εκπροσωπήθηκε από τον Κίκε Φαλκόν.
Το 2002 ο «Ιός» περιγράφει στο «λιφτινγκ της ελληνικής ακροδεξιάς«
Σκηνή στην τηλεόραση του Antenna: η Ελλη Στάη απευθύνεται στον καλεσμένο της εκπομπής της Μάκη Βορίδη και τον χαρακτηρίζει ακροδεξιό. Αυτός δείχνει πειραγμένος και τη διαψεύδει με χαμόγελο: «Ποιος σας είπε ότι είμαι ακροδεξιός;» Η κ. Στάη ψελίζει αμήχανη: «Εγώ ξέρω ότι είσαστε ακροδεξιός». Ο κ. Βορίδης, όμως, την αποστομώνει: «Από πού συμπεραίνετε ότι είμαι ακροδεξιός;» Η γνωστή δημοσιογράφος μένει εμβρόντητη. Οι συνεργάτες της δεν την είχαν προετοιμάσει γι" αυτό το ενδεχόμενο. Και εκεί που οι τηλεθεατές γνώριζαν τον Βορίδη μόνο ως δικηγόρο της Γιούλης Μπάρκα, ξαφνικά διαπίστωσαν ότι πρόκειται για εκπρόσωπο μεγάλου και ανερχόμενου κόμματος, ισοδύναμου περίπου με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Η πεποίθησή τους εδραιώνεται την επομένη, όταν εμφανίζεται και πάλι ο κ. Βορίδης, καλεσμένος αυτή τη φορά του Γιάννη Πρετεντέρη και του Mega, για να λύσει το πρόβλημα της «λαθρομετανάστευσης» στην Ελλάδα και να κατακεραυνώσει τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης. Μάταια ο κ. Πασχαλίδης επισήμαινε ότι τα επιχειρήματα του συνομιλητή του απέβλεπαν απλά σε μια «διαχείριση του φόβου» και στη δαιμονοποίηση των μεταναστών. Ο κ. Βορίδης είχε την έμμεση υποστήριξη ή την ουδετερότητα του υπόλοιπου πάνελ.

Υπόθεση ΜΑΒΗ: χαρτογραφώντας τις διασυνδέσεις 10 Απριλίου 1994: ομάδα ένοπλων κουκουλοφόρων, προερχόμεων απο το ελληνικό έδαφος πραγματοποιούν επιδρομή σε αλβανικό στρατόπεδο νεοσυλλεκτων δίπλα στο βορειοηπειρωτικό χωριό Επισκοπή, σκοτώνοντας εν ψυχρώ έναν στρατιώτη κι έναν αξιωματικό, τραυματίζοντας βαριά άλλους 3, παίρνοντας έναν όμηρο ώς τα ελληνικά σύνορα κι «απαλλοτριώνοντας» μια δεκαπενταριά όπλα. Το ίδιο βράδυ, η εθνικιστική οργάνωση «Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου» (ΜΑΒΗ) διεκδίκησε το χτύπημα, στέλνοντας σχετική προκήρυξη στην «Ελευθεροτυπία«.
19 Μαρτίου 1995: Νυχτερινό μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιεί έρευνα σε δυο οχήματα, ένα ΙΧ κι ένα φορτηγό, που κινούνταν στα ελληνοαλβανικά σύνορα, για να βρει -και να κατασχέσει- ένα πραγματικό οπλοστάσιο: 6 καλάσνικοφ με 878 σφαίρες, 2 πιστόλια «τοκάρεφ» με 42 σφαίρες, 1 φορητό ασύρματο, 1 ξιφολόγχη, δίκοπο μαχαίρι, κιάλια, στρατιωτικές στολές και μάλλινες κουκούλες. Οι 7 επιβάτες των δύο οχημάτων (ανάμεσά τους ο έφεδρος αξιωματικός Γ. Αναστασούλης κι ο πρώην αστυνομικός Απ. Καρβελάς) συλλαμβάνονται.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ιου, ο επικεφαλής των κατηγορουμένων, Γ. Αναστασούλης, επικαλείται ως άλλοθι για την απουσία του από τη δολοφονική επίθεση της ΜΑΒΗ το '94 , τη συμμετοχή του στο ιδρυτικό συνέδριο του «Ελληνικού Μετώπου».

Στη δικογραφία ο Μάκης Βορίδης και ο Ανδρέας Μαρτίνος βεβαιώνουν την παρουσία του κατηγορούμενου στο ξενοδοχείο Ντιβάνι-Ζαφόλια, όπου και το συνέδριο του Ελληνικού Μετώπου. «Πράγματι ο Γ. Αναστασούλης παρεβρίσκετο τότε στο συνέδριο του "Ελληνικού Μετώπου«, μας δήλωσε ο Μ. Βορίδης (18.10.97). Οσο για το αν ο Αναστασούλης υπήρξε μάχιμο στέλεχος της φιλόδοξης οργάνωσης του, ο πρόεδρος Βορίδης τα μάσησε: «Δεν ξέρω. Δεν ξέρω καν αν ποτέ γράφτηκε στο κόμμα. Διότι, ξέρετε, στο ιδρυτικό συνέδριο άλλοι συμπλήρωναν και άλλοι ξέχναγαν να συμπληρώσουν τις αιτήσεις εγγραφής. Πάντως θέλω να δηλώσω ότι εμείς εκτιμούμε πολύ τον Γ. Αναστασούλη»

Δεν υπάρχουν σχόλια: