Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

«Η άλωση της Κυανής Ακτής». Σε καταγγελία των παρεμβάσεων που γίνονται στην Κυανή Ακτή, προχώρησαν η Αντιφασιστική Συνέλευση Πρέβεζας και η Επιτροπή Πρέβεζας κατά των Περιβαλλοντικών Εγκλημάτων.

«Η άλωση της Κυανής Ακτής»

Σε καταγγελία των παρεμβάσεων που γίνονται στην Κυανή Ακτή, προχώρησαν η Αντιφασιστική Συνέλευση Πρέβεζας και η Επιτροπή Πρέβεζας κατά των Περιβαλλοντικών Εγκλημάτων.

Σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρει:

«Η άλωση της Κυανής Ακτής

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα έργο στην πόλη χωρίς δημόσια διαβούλευση. Μπορεί όμως, να είναι η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ!
Μετά το άχρηστο και μη λειτουργικό έργο του «Λιμενικού - Αλιευτικού Καταφυγίου Παντοκράτορα» με προϋπολογισμό 3.700.000 ευρώ, ακολούθησε το έκτρωμα ανάπλασης του χώρου ΕΞΩ από το κάστρο του Παντοκράτορα όπου καταλεηλατήθηκαν αθάνατοι και ευκάλυπτοι για να φυτευτούν άρρωστοι φοίνικες και με αποτέλεσμα αμφιβόλου αισθητικής, καθώς έχουν τοποθετηθεί άτακτα εριμμένοι με τρόπο που δεν συνάδει καθόλου με το φυσικό τοπίο, και να τσιμεντοποιηθεί μια έκταση 4-5 στρεμμάτων με προϋπολογισμό άλλα 3.600.000 ευρώ και συνεχίζουν με την δήθεν ανάπλαση της κυανής ακτής και όλα αυτά με ΕΣΠΑ.
Οι τοπικοί άρχοντες, πρώην, νυν και επόμενοι (?) προφανώς καταφέρνουν άνετα να παραπλανήσουν τους κομματικούς τους ψηφοφόρους, πολλοί από τους οποίους άλλωστε, δείχνουν σε πολλές περιπτώσεις να διαπλέκονται σε όλο αυτό το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και της παράκτιας ζώνης της Πρέβεζας, από το λιμάνι ως τον Παντοκράτορα.
Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερα δέντρα θυσιάζονται ως «άτομα αναλώσιμα» στο βωμό της κερδοφορίας, τόσο στο περιαστικό πράσινο, από την μια ως την άλλη άκρη της πόλης όσο και σε περιοχές εκτός πόλης. Εργολάβος, χωρίς αδειοδότηση, μελέτη και επίβλεψη πετσοκόβει όποιο δέντρο βρεθεί μπροστά του. Μάλλον με την ανοχή πολλών.


        Κυανή Ακτή. Φωτογραφία του 1970

ΚΥΑΝΗ ΑΚΤΗ: Η πιο κοντινή και ιστορική πλαζ της Πρέβεζας. Η μοναδική μέσα στην Πρέβεζα, σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης!
Πώς να δεχτεί κάποιος, ότι οι προθέσεις της ανάπλασης της πλαζ της ΚΥΑΝΗΣ ΑΚΤΗΣ είναι αγνές;
Με τα 10.000 κυβικά μπετό που φημολογείται ότι θα πέσουν για να κατασκευαστούν αποδυτήρια με στεγανούς βόθρους(!); (στο μισό μέτρο αν σκάψει κανείς, βρίσκει θαλασσινό νερό), με τσιμεντένια μονοπάτια 2.200 μέτρων(!); μέσα στο άλσος των ευκαλύπτων και με την κοπή ή ούτως ή άλλως την καταστροφή των δέντρων που θα προκύψει αναπόφευκτα από τη θεμελίωση των τσιμεντένιων μονοπατιών στο ριζικό τους σύστημα;
Και όλα αυτά για να ιδιωτικοποιηθεί μέρος της παράκτιας ζώνης και να ξεπουληθεί επί πινακίου φακής και με ποιο όφελος τελικά για την τοπική κοινωνία, αφού η ύφεση και οι γενικότερες οικονομικές συνθήκες δεν ευνοούν και ούτε θα έπρεπε, την τουριστική «ανάπτυξη» που κάποιοι μικρόνοα και προς ίδιον συμφέρον οραματίζονται - πόσο μάλλον όταν η καταστροφή του φυσικού τοπίου θα είναι η μόνη σίγουρη κληρονομιά ενός τέτοιου έργου.
Ε, όχι δεν πάει άλλο.
Μέχρι σήμερα ήταν, η ανοχή των πολιτών που τους άφησε να κατακρεουργούν το περιβάλλον για να βγάλουν κάποιοι χρήμα. Πολύ χρήμα! Ίσως, γιατί η κουλτούρα που λανθασμένα καλλιεργήθηκε τόσα χρόνια με το «δε βαριέσαι» να είχε βρει κι αυτή τη βόλεψή της.
Σήμερα όμως, πιστεύουμε πως περισσότερο από ποτέ η κοινωνία της Πρέβεζας θα αντισταθεί σε αυτή την ληστρική καταστροφή ενός ακόμη από τα ομορφότερα τοπία της. Της παραλίας που παίξαμε κι ερωτευτήκαμε, της κυανής ακτής που κάναμε τις εφηβικές μας βόλτες απαγγέλλοντας ποίηση στον ήλιο και τη βροχή, που κάναμε τις σχολικές μας εκδρομές. Της παραλίας που πηγαίνουμε τα δικά μας παιδιά και τα εγγόνια μας για τα πρώτα τους μπάνια, κουβαλώντας τα στο ποδήλατο ή περπατώντας αυτή την πανέμορφη διαδρομή. Που κάθε καλοκαίρι και φθινόπωρο προσφέρει τη φυσική της ομορφιά σε πλήθος λουόμενων, ντόπιων και ξένων.
ΛΕΜΕ : ΟΧΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΣΤΗΝ ΚΥΑΝΗ ΑΚΤΗ
ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ!!
Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, διατιθέμαστε με όλες μας τις δυνάμεις και με όποιο τίμημα, να ακυρώσουμε την καταστροφή της ΚΥΑΝΗΣ ΑΚΤΗΣ! ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ , ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΑ Ή ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΜΕ ΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ. ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΤΗΣ «ΑΛΛΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ», ΔΕΝ ΕΞΑΡΓΥΡΩΝΟΥΜΕ ΨΗΦΟΥΣ. ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΑΝΑΠΤΥΞΗ! Αντισταθήκαμε πάντα και θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε σε κάθε μορφή εμπορικής εκμετάλλευσης και καταδυνάστευσης της Φύσης και του ανθρώπου.

Αυτό που πάει να γίνει δεν είναι ανάπλαση! ΕΙΝΑΙ ΑΛΩΣΗ !
Καλούμε όλους τους πολίτες σε ανοιχτή συνέλευση την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014 και ώρα 12.00 το μεσημέρι, στο δημοτικό καφενείο στα Λουτρά, ώστε να συνδιαμορφώσουμε με τους κατοίκους τις προτάσεις μας για την ΚΥΑΝΗ ΑΚΤΗ.

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΚΥΑΝΗΣ ΑΚΤΗΣ!

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΩΣ
ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ
ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΓΕΝΙΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΕΣ!
ΓΙΑΤΙ, Η ΚΥΑΝΗ ΑΚΤΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
ΚΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: