Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Ζωτικής σημασίας για την Ήπειρο το μέλλον της αρχαίας Δωδώνης. Ένας τόπος με διαχρονική ακτινοβολία ...Αρχαιολόγοι, «Διάζωμα» και φορείς συζητούν για τις προοπτικές της


Ένας τόπος ιστορίας και πολιτισμού με διαχρονική ακτινοβολία υπήρξε η Δωδώνη από την αρχαιότητα και για πολλούς αιώνες, ενώ στις μέρες μας αποτελεί σημείο αναφοράς και τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο ολόκληρης της Ηπείρου.



Πέρα από το ένδοξο παρελθόν όμως, εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα είναι το μέλλον της Δωδώνης, το σημαντικότερο μνημείο της οποίας, το αρχαίο Θέατρο, βρίσκεται σε φάση αναστήλωσης. Είναι σαφές ότι σημαντικό ρόλο όσον αφορά την περαιτέρω ανάδειξη και προβολή της θα παίξει η σχεδιαζόμενη ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Ηπείρου που προωθείται από την Περιφέρεια με την συμβολή του Σωματείου «Διάζωμα». 
Ωστόσο, μία συστηματική προσπάθεια για την ένταξή της στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO αντίστοιχη με αυτήν που καταβάλλεται για την πόλη της αρχαίας Νικόπολης στην Πρέβεζα θα είχε να προσφέρει ακόμα περισσότερα, τουλάχιστον ως προς την προβολή της Δωδώνης εκτός των συνόρων της χώρας μας. 

Ημερίδα στην Ε.Η.Μ.
Όλα αυτά τα θέματα, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του αρχαίου Θεάτρου και του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης θα συζητηθούν το ερχόμενο Σάββατο, στο πλαίσιο ενημερωτικής ημερίδας που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Δωδώνης, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και υπό την αιγίδα της ΙΒ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στο Μέγαρο της Ε.Η.Μ., στην οποία θα μιλήσουν αρχαιολόγοι αλλά και ο Πρόεδρος του «Διαζώματος» Σταύρος Μπένος, καθώς και ο Κώστας Βλάχος, Πρόεδρος της Ε.Η.Μ. η οποία υποστηρίζει ενεργά το «ζωντάνεμα» του κλειστού επί χρόνια αρχαίου Θεάτρου με την φιλοξενία παραστάσεων αρχαίου δράματος.

Το Πνευμ. Κέντρο Δωδώνης
Σε συνέντευξη τύπου χθες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Δωδώνης κ. Κωνσταντίνος Χρήστου αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για την περιοχή η ανάδειξη της Δωδώνης. «Στηρίζουμε πολλά στην πρόταση ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Ηπείρου κι αυτό γιατί ο σχεδιασμός προβλέπει για την αρχαία Δωδώνη έργα συντήρησης και αποκατάστασης των μνημείων, του ιερού και του Θεάτρου, έργα υποδομής, πρόσληψη προσωπικού (φυλάκων - καθαριστριών), συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πιστοποίηση ξεναγών και δημιουργία πιστοποιημένου προτύπου εργαστηρίου λιθοξοικής και μαρμαροτεχνίας για υποστήριξη της τοπικής παραγωγής και σύνδεση με την τοπική κοινωνία κ.λπ.», τόνισε χαρακτηριστικά.




Με συνεργασία φορέων

Ο κ. Χρήστου επισήμανε ότι για την πραγματοποίηση του εγχειρήματος αυτού θα απαιτηθεί η συνεργασία πολλών φορέων από την Περιφέρεια Ηπείρου, με το «Διάζωμα», τους επαγγελματίες του τουρισμού και με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. «Η ολοκλήρωση της προσπάθειας θα έχει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή μας, γι' αυτό θα πρέπει να υποστηριχθεί με κάθε τρόπο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους τοπικούς φορείς και όλη την τοπική κοινωνία», κατέληξε.

Ο Κων/νος Σουέρεφ
Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της ΙΒ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κωνσταντίνος Σουέρεφ υπογράμμισε ότι «η Δωδώνη έχει παίξει σημαντικό ρόλο όχι μόνο κατά την αρχαιότητα αλλά και στη διάρκεια των χριστιανικών χρόνων». Αποτελεί, όπως είπε, ζωτικό ιστορικό και πολιτιστικό χώρο όχι μόνο για την Ήπειρο και την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αποστροφή του κ. Σουέρεφ για την διαρκώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης. Όπως τόνισε, ο αριθμός των επισκεπτών που δέχεται έχει ανέβει σε μεγάλο ποσοστό και αυξάνει καθημερινά, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για το μέλλον της.

«Δωδώνη διαχρονική»
Ενημερωτική Ημερίδα με τίτλο «Δωδώνη Διαχρονική, για το Παρελθόν, το Παρόν και το Μέλλον του Αρχαίου Θεάτρου και του Αρχαιολογικού Χώρου», θα πραγματοποιηθεί στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών (Παρασκευοπούλου 4 - Ιωάννινα) μεθαύριο, Σάββατο και ώρα 10 π.μ..
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει δέκα  ομιλίες με θέματα, τα οποία καλύπτουν το χρονικό φάσμα λειτουργίας της αρχαίας Δωδώνης από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τη χριστιανική εποχή, αλλά και τις σύγχρονες εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου και του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης. Παράλληλα, θα προβληθεί και η σύντομη ψηφιακή ταινία του Παναγιώτη Τσιγκούλη με τίτλο «Δωδώνη 4 εποχές». Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών και του Ιδρύματος Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου κ. Κωνσταντίνος Βλάχος, καθώς και ο Πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» κ. Σταύρος Μπένος, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο Προϊστάμενος της ΙΒ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Κωνσταντίνος Ι. Σουέρεφ.
Θα μιλήσουν οι: Αμαλία Βλαχοπούλου-Οικονόμου, τ. Αναπλ. Καθηγήτρια Παν/μίου Ιωαννίνων, Γεώργιος Γεωργούλας, Αρχαιολόγος, Κων/να Γραβάνη-Κατσίκη, τ. Επίκ. Καθηγήτρια Παν/μίου Ιωαννίνων, Νικόλαος Κατσικούδης, Επίκ. Καθηγητής Παν/μίου Ιωαννίνων, Πέτρος Κατσούδας, Πολ. Μηχανικός, Χρήστος Κλείτσας, Δρ. Αρχαιολόγος, Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Προϊσταμένη 8ης Εφορείας Βυζαντ. Αρχαιοτήτων, Ελένη Σκαλιστή, Αρχαιολόγος, Γεώργιος Σμύρης, Πρόεδρος Επιστ. Επιτροπής «Δωδώνης», Κων/νος Σουέρεφ και Χρυσηίς Τζουβάρα-Σούλη, τ. Καθηγήτρια Παν/μίου Ιωαννίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: