Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Στον Πρωθυπουργό η αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου


Την αναστήλωση της θρυλικής γέφυρας Κοράκου ζητάει ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη με έγγραφο του Δημάρχου προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή, την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τους Περιφερειάρχες Θεσσαλίας και Ηπείρου Κώστα Αγοραστό και Αλέκο Καχριμάνη.
Όπως είναι γνωστό και όπως σημειώνει ο δήμαρχος στο έγγραφό του, το Υπουργείο Υποδομών, μετά από σχετικά αιτήματα του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη ,των κατοίκων της περιοχής, φορέων που προσδοκούν την αναστήλωση της γέφυρας και εκπροσώπων του Ευρωκοινοβουλίου, πήρε σχετικές πρωτοβουλίες για τα θέμα, υπογράφοντας σχετικό μνημόνιο την 15-02-2019 με τα ενδιαφερόμενα- εμπλεκόμενα μέρη, δηλαδή το Υπουργείο Πολιτισμού, τις Περιφέρειες Ηπείρου και Θεσσαλίας και τους Δήμους Γεωργίου Καραϊσκάκη και Αργιθέας.
Μάλιστα αναγγέλθηκε και η διάθεση πίστωσης ύψους δεκαέξι εκατομμυρίων και πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (16.500.000,00€) για την μελέτη και εκτέλεση των απαραίτητων έργων.
«Το έργο της αναστήλωσης της γέφυρας «Κοράκου», είναι ύψιστης σημασίας και σπουδαιότητας για τον τόπο μας, καθόσον το γεφύρι αυτό ήταν η ταυτότητα της περιοχής μας και σημείο αναφοράς της ιστορικής και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς , πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών στην περιοχή μας.
Παρακαλούμε λοιπόν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Υποδομών , όπως κινήσετε όλες τις διαδικασίες για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για την υλοποίηση των έργων αναστήλωσης αυτής της ιστορικής γέφυρας.
Προκαταρκτικά το Υπουργείο θα πρέπει να δώσει τις σχετικές εντολές για την μεταφορά όλου του ειδικού μηχανικού εξοπλισμού (ειδικοί μεταλλότυποι, ειδικά εξαρτήματα υποβοήθησης της εκτέλεσης των εργασιών κ.λ.π.), με τον οποίο αναστηλώθηκε η γέφυρα Πλάκας, στη θέση αναστήλωσης της γέφυρας «Κοράκου», για την πλήρη αξιοποίησή του.
Ενημερωτικά σας θέτουμε ακόμα υπόψη ότι εκπρόσωποι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με το οποίο έχουμε έλθει σε επαφή, έχουν δηλώσει ότι θα είναι αρωγοί στις προσπάθειες υλοποίησης του έργου ενεργώντας ως επιστημονικοί σύμβουλοι, όπως αυτό συνέβη και με το έργο της αναστήλωσης της γέφυρας Πλάκας.
Είμαστε υπόχρεοι απέναντί σας, που θα συμβάλλετε στην ανάδειξη της περιοχής μας, μέσω αυτού του σημαντικότατου έργου», σημειώνει ο δήμαρχος στην επιστολή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: