Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Ηπειρώτικες Τζαμάλες από τους Ηπειρώτες Ζεφυρίου την Κυριακή 1η Μαρτίου 2020






































Λίγα λόγια για το Ηπειρώτικο έθιμο
Οι Τζαμάλες είναι ένα έθιμο που η σκούφια του κρατάει από την εποχή της Τουρκοκρατίας και αναβιώνει στα πανέμορφα Ιωάννινα κάθε χρόνο τις Αποκριές.
Η προετοιμασία ξεκινάει τρεις μέρες νωρίτερα, ώστε στην κάθε συνοικία να φτάσουν τα ξύλα -προσφορά του Δήμου Ιωαννιτών- και να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος για το μεγάλο ξεφάντωμα. Ξεκινά το βράδυ της Κυριακής της Τυρινής με το άναμμα μεγάλης φωτιάς σε κάθε γειτονιά των Ιωαννίνων και συνεχίζεται γύρω από τις φλόγες μέχρι το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, με χορούς, τραγούδια, άφθονα κεράσματα και ζεστή φασολάδα.
Μεγάλοι κορμοί δένδρων και κούτσουρα τοποθετούνται στο κέντρο της πλατείας μέσα σε κύκλο από ψιλή άμμο και διάμετρο 6 τουλάχιστον μέτρα. Μόλις δύσει ο ήλιος, μετά τον εσπερινό της Κυριακής της Αποκριάς, ανάβουν οι φωτιές που καίνε μέχρι το πρωί της Καθαρής Δευτέρας.
Μικροί, μεγάλοι, μασκαρεμένοι, παραδίδονται σε ένα ξενύχτι, που κρατάει μέχρι το ξημέρωμα. Είναι μια φυγή από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Το γλέντι αρχίζει με χορούς αλλά και ζεστή φασολάδα. Από τις παρέες δεν λείπουν τα πειράγματα και οι ευρηματικές ατάκες, Παλιότερα γινόταν ένα άτυπος διαγωνισμός για το ποια γειτονιά θα ανάψει την μεγαλύτερη φωτιά.
Η δημοφιλέστερη από τους επισκέπτες και τους ντόπιους είναι η φωτιά μέσα στο κάστρο , από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ οι νέες και οι νέοι χορεύουν αρχικά παραδοσιακούς χορούς και αργότερα μετατρέπουν την περιοχή σε υπαίθριο κλαμπ.
Η λέξη «τζαμάλα» παραμένει ανερμήνευτη. Άλλοι τη θέλουν αρβανίτικη και άλλοι τουρκική…. Σε όποια γειτονιά των Ιωαννίνων επιλέξετε να βρεθείτε για να γιορτάσετε αυτό το εντυπωσιακό έθιμο με τους ντόπιους θα ζήσετε σίγουρα μια μοναδική εμπειρία και διασκέδαση!
Φυσικά όσοι δεν βρεθείτε στα όμορφα Ιωάννινα ελάτε στο Δήμο Φυλής και στον Σύλλογο Ηπειρωτών Ζεφυρίου

(Περισσότερες Τοπικές Ειδήσεις στην Ιστοσελίδα ΦΥΛΑΡΧΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: