Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Δικαστική δικαίωση αγρότη ανοίγει το δρόμο για άρση υποθηκών από παλιά δάνεια ΑΤΕ


Μεγάλη τοµή που δροµολογεί εξελίξεις και ανοίγει το δρόµο για διαγραφή υποθηκών σε παλιά αγροτικά δάνεια από ΑΤΕ και για χρέη από τα τότε ενήµερα δάνεια που είχαν περιέλθει στην Τράπεζα Πειραιώς, αποτελεί η απόφαση ∆ΟΥ που παρουσιάζει η Agrenda.

Σύµφωνα µε την απόφαση (βλ. έγγραφο), η υπό εκκαθάριση ΑΤΕ υποχρεώθηκε από το ∆ικαστήριο στην άρση υποθηκών από ακίνητα αγροκτηνοτρόφου µετά από αγωγή του. Στην άρση υποθηκών υποχρεώθηκε τόσο η ΑΤΕ υπό εκκαθάριση όσο και το δηµόσιο, το οποίο είχε καταπέσει εγγυήσεις του για δόσεις σύµβασης ρύθµισης την οποία είχε υπογράψει ο αγροτοκτηνοτρόφος το 2002/ 2003. 
Η δικηγορος στον Αρειο Παγο και ΣτΕ, Αγγελική Λαλούση µιλώντας στην Agrenda κάνει λόγο για απόφαση που ανοίγει το δρόµο για την πλειοψηφία των αγροτών µε παλιά χρέη, µερίδα εκ των οποίων είναι και νέοι αγρότες οι οποίοι κληρονόµησαν σχετικές οφειλές. «Η πολυπόθητη διαγραφή των υποθηκών που είχε εγγράψει η ΑΤΕ για παλαιά δάνεια είναι πλέον γεγονός», τονίζει χαρακτηριστικά. Αναλυτικά, η κα. Λαλούση αναλύει την απόφαση ως εξής:
«Με αφορµή βεβαίωση από ∆ΟΥ περιοριστικής διαγραφής υποθηκών που είχε γράψει η Αγροτική Τράπεζα για παλαιά δάνεια σε ακίνητα αγροτών, σας αποστέλλω το κάτωθι άρθρο µε συνηµµένη την σχετική απόφαση της ∆ΟΥ που διαγράφονται οι υποθήκες µετά από δικαστική απόφαση.


Η πολυπόθητη διαγραφή των υποθηκών που είχε εγγράψει η ΑΤΕ για παλαιά δάνεια είναι πλέον γεγονός.  Η ΑΤΕ υπο εκκαθάριση υποχρεώθηκε από το ∆ικαστήριο στην άρση των υποθηκών από ακίνητα αγροτοκτηνοτρόφου µετά από αγωγή του. Η οφειλή του προέκυπτε από παλαιά αγροτοκτηνοτροφικά δάνεια. Το δικαστήριο υποχρέωσε την ΑΤΕ υπό εκκαθάριση να εφαρµόσει στόν υπολογισµό των απαιτήσεων της το νόµο των πανωτοκίων.
Στην άρση υποθηκών υποχρεώθηκε τόσο η ΑΤΕ υπο εκκαθάριση όσο και το δηµόσιο, το οποίο είχε καταπέσει εγγυήσεις του για δόσεις σύµβασης ρύθµισης την οποία είχε υπογράψει ο αγροτοκτηνοτρόφος το 2002/ 2003».

Σηµειωτέον, πως η Agrenda έχει ασχοληθεί µετ’ επιτάσεως µε την αναθεώρηση των υποθηκών που συνοδεύουν πολλά παλιότερα αγροτικά δάνεια ή και δάνεια συνεταιριστικών οργανώσεων. Το θέµα ξεκινάει σ’ αυτή τη φάση από τις πωλήσεις δανείων στις οποίες προβαίνουν συνεχώς οι τράπεζες και µάλιστα σε τιµές οι οποίες υπολείπονται κατά πολύ του υπολοίπου το οποίο παρουσιάζουν τα δάνεια ή µάλλον να είναι ένα πολύ µικρό µονοψήφιο πάντως ποσοστό της τιµής στην οποία αντιστοιχούσε η υποθήκη. Η πώληση του δανείου θα πρέπει να συνοδεύτεται από αντίστοιχη µείωση της αξίας της υποθήκης, τονίζουν οι αιτούµενοι την αλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: