Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Ο ήπιος χειμώνας έριξε τη ζήτηση για τριφύλλια αλλά μείωσε τα κόστη των κτηνοτρόφων


Καθοριστικός παράγοντας αποδείχθηκε φέτος ο καιρός και πιο συγκεκριμένα ο γλυκός χειμώνας.
Η ζήτηση για τριφύλλια είναι περιορισμένη, καθώς οι κτηνοτρόφοι κάλυψαν αρκετές από τις ανάγκες τους, βγάζοντας για βοσκή τα ζώα στο ύπαιθρο.
Ο κ. Γιάννης Κοτρώνης, παραγωγός τριφυλλιού από τα Τρίκαλα μας είπε ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά τριφύλλια στην περιοχή στις αποθήκες και οι τιμές για τα κατώτερα ποιοτικά είναι στα 3 ευρώ η μπάλα ή 14 λεπτά ανά κιλό. Βέβαια για τις καλές ποιότητες οι τιμές είναι σαφώς πιο πάνω. Σύμφωνα με τον ίδιο οι μεγάλες περίοδοι καλοκαιρίας που επικράτησαν φέτος, δεν ευνόησαν εμπορικά το προϊόν, στάθηκαν όμως σύμμαχος των κτηνοτρόφων που έβγαζαν για βοσκή τα ζώα τους μειώνοντας περαιτέρω τα κόστη.
Ο κ. Δημήτρης Πανούσης, παραγωγός τριφυλλιού εδώ και πολλά χρόνια από τον Δρυμό της Θεσσαλονίκης δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ότι η ζήτηση για το προϊόν από κτηνοτρόφους εμφανίζει μια κάποια κάμψη αυτή την περίοδο. Ο ίδιος εκτιμά ότι υπάρχουν ακόμα τριφύλλια στις αποθήκες στη βόρεια Ελλάδα, ενώ οι τιμές παίζουν τώρα γύρω στα 14-16 λεπτά ανά κιλό, ενώ στην αρχή της χρονιάς ήταν στο χωράφι 8-9 λεπτά το κιλό. Σε σχέση με τη νέα χρονιά, ακόμα, μας είπε ο κ. Πανούσης, δεν είναι δυνατόν να γίνει ασφαλής εκτίμηση προς το παρόν για τα στρέμματα που θα καλλιεργηθούν, αλλά δεδομένο είναι ότι αρκετοί αγρότες που μπήκαν τελευταία στο προϊόν, ίσως να είναι απογοητευμένοι φέτος. Πιο σαφής εικόνα για τα στρέμματα θα υπάρξει από το Μάρτιο, όταν θα αρχίσουν να φαίνονται οι πωλήσεις τριφυλλόσπορου.
Ερωτηματικό παραμένει πόσα στρέμματα θα καλλιεργηθούν τη νέα χρονιά κι αν θα υπάρξει μεγάλη μείωση
O κ. Δημήτρης Κουτρούλης, παραγωγός από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «δυστυχώς η ζήτηση είναι σε χαμηλά επίπεδα αυτή την περίοδο, αρκετά τριφύλλια είναι ακόμα στις αποθήκες και εμείς επωμιζόμαστε την φύρα, ενώ και το προϊόν χάνει σιγά-σιγά την θρεπτική του αξία. Οι τιμές αποθήκης τώρα για τον παραγωγό τριφυλλιού είναι στα 20 λεπτά το κιλό. Με αυτές τις τιμές δεν βγαίνει το κόστος. Η τιμή έπρεπε τώρα να είναι τουλάχιστον στα 22 με 25 λεπτά το κιλό αναλόγως και την ποιότητα, για να πούμε ότι κάτι βγάζουμε. Πρέπει οι κτηνοτρόφοι να ενισχυθούν και να παίρνουν τα χρήματα στην ώρα τους και νωρίς για να έχει ζήτηση το τριφύλλι και να εσοδεύουμε κάτι και μεις».
Ο κ. Αχιλλέας Γεροτόλιος, παραγωγός τριφυλλιού από το Κιλελέρ μας είπε ότι η ζήτηση και οι εμπορικές συναλλαγές ήταν περιορισμένες έως τώρα, ενώ οι τιμές είναι για προϊόν απoθηκευμένο στα 18-20 λεπτά το κιλό. Κοντά στην συγκομιδή ή κατά τη διάρκειά της οι τιμές ήταν στα 13-14 λεπτά ανά κιλό.
Ο κ. Γιάννης Βάγκος, τέλος, παραγωγός από την Λιβαδειά, μια κομβική περιοχή για το εμπόριο του προϊόντος δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «δεν φαίνεται να πολυ-τραβάει το αποθηκευμένο προϊόν και γι' αυτό πιστεύω ευθύνεται και ο καιρός. Η ζήτηση είναι σε χαμηλά επίπεδα και οι τιμές στην Βοιωτία είναι για προϊόν αποθήκης στα 22 λεπτά, στην Θεσσαλία 17, στις Σέρρες 15 λεπτά και στο Αγρίνιο 16 λεπτά. Είναι χαμηλές αυτές οι τιμές, δεν πήγε καλά η χρονιά λόγω του καιρού όπως σας είπα. Η μοναδική που ανέβηκε λίγο ήταν η ζήτηση για σανοβρώμη, που είναι φθηνό προϊόν αλλά φέτος έφθασε και τα 15 λεπτά το κιλό».

Μπίκας Αλέξανδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: