Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Ήρθε η ώρα η Νεράιδα να ξαναγίνει Μενίνα...


Είναι αίτημα των κατοίκων του χωριού, αλλά και φορέων της Θεσπρωτίας η Νεράιδα Παραμυθιάς να ξαναονομαστεί σε Μενίνα. 
Τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία, καθώς ήρθε ως προσθήκη σε νομοσχέδιο στη Βουλή η μετονομασία ενός άλλου χωριού, της Λίμνης Ιωαννίνων, που ξαναγίνεται Ζαραβίνα.
Η Νεράιδα είναι γνωστή ως Μενίνα, αοό την ομώνυμη καθοριστική και νικηφόρα μάχη των δυνάμεων του Ζέρβα εναντίνο των Γερμανών και των "Τσάμηδων" συνεργατών τους.
Είχε αλλάξει η ονομασία, μετά από Προεδρικό Διάταγμα, στο πλαίσιο μιας γενικότερης εξέτασης των τοπωνυμίων, που δεν είχαν ελληνική γλωσσική ρίζα ή προέλευση, αλλά τουρκική, σλάβικη ή ακόμη και αρβανίτικη, στο πλαίσιο, όπως είχε αναφερθεί τότε, εξυπηρέτησης εθνικών αναγκών.
Σήμερα οι λόγοι ονοματοδοσίας ενός χωριού θα πρέπει να έχουν να κάνουν με λόγους ιστορικούς, κοινωνικούς και λαογραφικούς. 
Η  Μενίνα Παραμυθιάς είναι ένα από τα πιο ιστορικά χωριά στην Ελλάδα! Γιατί; Επειδή εκεί έγινε η μεγάλη μάχη  της Μενίνας, που ήταν η πιό δυσχερής από όλες τις άλλες  μάχες των ανταρτών του Ζέρβα  εναντίον των στρατευμάτων κατοχής. 
Το χωριό αυτό, λόγω της συγκοινωνιακής θέσεως, ανάμεσα σε Ηγουμενίτσα και Γιάννινα, οι Γερμανοί με τους συνεργάτες τους  Τουρκοτσιάμηδες, το είχαν μετατρέψει σε εξαιρετικά ισχυρό οχυρό. 
Οι κεντρικές λιθόκτιστες  οικίες  του, είχαν  μεταβληθεί σε συγκροτήματα οχυρών με  αποθήκες 
πυρομαχικών η κάθε μία. 
Υπήρχαν πολυβολεία στους γύρω λόφους, ενώ το εχθρικό πυροβολικό είχε μεγάλη δύναμη πυρός. Εκεί ήταν  στρατοπεδευμένο ένα τάγμα  Γερμανικού στρατού  250 ανδρών, με συνεργάτες και βοηθούς  πάνω από 500 τουρκοτσιάμηδες. 
Αυτό το απόρθητο φρούριο οι αντάρτες του Ζέρβα που αποτελούσαν την Χ Μεραρχία με  Διοικητή το Συνταγματάρχη Καμάρα, έλαβαν Διαταγή από το Συμμαχικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής να επιτεθεί εναντίον του με αντικειμενικό σκοπό την προσβολή και εξουδετέρωση της Γερμανικής φρουράς, τη μεταφορά των μεγάλων ποσοτήτων πυρομαχικών  στην Παραμυθιά, και τη τελεία καταστροφή κάθε  πολυβολείου. Και τα κατάφεραν. 
Εξαιτίας αυτού του ιστορικού γεγονότος πολλοί ζητούν η σημερινή Νεράϊδα (παλαιά Μενίνα) να ξαναπάρει το πρώτο όνομά της.



Δεν υπάρχουν σχόλια: