Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Αναβρασμός στους αγρότες. Μειώνεται στο 65% από 70% μέχρι σήμερα η προκαταβολή για αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.


Η είδηση αφήνει έκθετο τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο ο οποίος σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα παρουσίασε μια ειδυλλιακή εικόνα για τον Οργανισμό, τονίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι τα έσοδά του από ασφαλιστικές εισφορές κινούνται πολύ κοντά με τις υποχρεώσεις του για αποζημιώσεις το 2019.
Το θέμα έκανε γνωστό με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη κάνοντας λόγο για «χαράτσι 5% στις προκαταβολές του ΕΛΓΑ».  
Η ανάρτηση της κ. Τζάκρη έχει ως ακολούθως:
Θεοδώρα Τζάκρη: Χαράτσι 5% στις προκαταβολές του ΕΛΓΑ.
«Απόφαση σοκ της διοίκησης του ΕΛΓΑ για άμεση περικοπή της προκαταβολής των αγροτικών αποζημιώσεων»
Παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε για πρώτη φορά, μεταπολεμικά, ταμείο με 37 δις ευρώ ρευστότητα κι αφού εξαπάτησε τους πάντες υποσχόμενη τα πάντα, συνεχίζει τις περικοπές σε βάρος των παραγωγικών τάξεων.
Μετά τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται κατά 30%, μετά τις δραματικές περικοπές στην υγεία και την παιδεία, ήρθε η σειρά των αγροτών.
Με Απόφαση του ΔΣ του ΕΛΓΑ μειώνονται οι προκαταβολές των αγροτικών αποζημιώσεων από 70% σε 65%.
Με αφορμή το θέμα αυτό η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη δήλωσε τα εξής:
«Δεν πρόκειται απλώς για μια μείωση της προκαταβολής των αγροτικών αποζημιώσεων κατά 5% σε μια εποχή που η κυβέρνηση θα έπρεπε να μελετά την αύξησή τους. Πρόκειται για άμεση αφαίμαξη ρευστότητας από την αγορά γεωργικών εφοδίων και σπόρων και γενικά των δαπανών της αγροτικής παραγωγής και της διαβίωσης της αγροτικής οικογένειας. Το 5% μεταφράζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τη στιγμή που οι τράπεζες δεν χορηγούν καλλιεργητικές πιστώσεις.
Θέλουν να στείλουν τους αγρότες στους τοκογλύφους;
Αγνοούν την καλλιεργητική πραγματικότητα;
Θέλουν να μειώσουν τον αριθμό των αγροτών για να ευνοήσουν την είσοδο πολυεθνικών εκμεταλλεύσεων;
Άγνωσται αι βουλαί της κυβέρνησης
Το μόνο βέβαιο είναι ότι με αφετηρία αυτό το 5% θεωρώ σίγουρη και επικείμενη μια γενικευμένη επίθεση στο αγροτικό εισόδημα. Η κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά λαμβάνοντας τέτοιες αποφάσεις την ώρα που απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και αυξάνει ραγδαία το κόστος του αγροτικού επιχειρείν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: