Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Νικόπολη και Κασσώπη στο Μέγαρο Μουσικής

Με την παρουσίαση της Νικόποης και της Αρχαίας Κασσώπης συνεχίζεται στο Μέγαρο Μουσικής το οδοιπορικό στους αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου, το οποίο ξεκίνησε με την παρουσίαση της Αρχαίας Δωδώνης.
Το αρχαιολογικό οδοιπορικό οργανώνουν το Megaron Plus και το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ.
Η παρουσίαση των δύο αρχαιολογικών χώρων της Πρέβεζας θα γίνει την Πέμπτη 12 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα.
Θα αρχίσει με την ομιλία «Tα έργα ανάδειξης του μεγάλου θεάτρου Νικόπολης και του θεάτρου Κασσώπης» της Ανθής Αγγέλη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και θα συνεχιστεί με την εισήγηση «Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση μεγάλου θεάτρου Νικόπολης / φάση Β΄: Η εξέλιξη του έργου» του Ευάγγελου Παυλίδη, υπεύθυνου έργου και επικεφαλής της ομάδας επίβλεψης.
Ο επίλογος της βραδιάς ανήκει στην αρχαιολόγο Δήμητρα Δρόσου και στον αρχιτέκτονα Αχιλλέα Τρανουλίδη, υπεύθυνους του έργου αρχαίου θεάτρου Κασσώπης, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το θέμα «Αποκατάσταση–ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Κασσώπης / φάση Α΄: Παραμερίζοντας το πέπλο του χρόνου–οι εργασίες αποκάλυψης και αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου». Προλογίζει ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ Σταύρος Μπένος, o οποίος έχει αναλάβει επίσης τον συντονισμό της συζήτησης.
Ελεύθερη είσοδος στο Μέγαρο Μουσικής
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάζεται το μουσικό δρώμενο «Η Ήπειρος των “ρεμπετών”: Μπαντίδοι και καραμπέρηδες», την επιμέλεια του οποίου έχει ο Δημήτρης Μυστακίδης, μέλος Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η είσοδος στη διάλεξη και στο μουσικό δρώμενο είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (έναρξη διανομής στις 5:30 μ.μ.).
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας υλοποιεί στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Διαδρομής στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου τα έργα «Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση μεγάλου θεάτρου Νικόπολης (Β΄ φάση)» και «Αποκατάσταση– Ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Κασσώπης (Α΄ φάση)». Οι εργασίες στα δύο θέατρα υλοποιούνται με βάση μελέτες που έχουν παραχωρηθεί στη Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας από το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ και εξελίσσονται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς, καθώς έχουν σχεδόν πλήρως ολοκληρωθεί οι εργασίες ανασκαφής και αποκάλυψης των μνημείων, ενώ συνεχίζονται εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξής τους, με τελικό στόχο την απόδοση των δύο μνημείων στο κοινό.
Το Ρωμαϊκο θέατρο της Νικόπολης, ολοκληρώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος η ανασκαφή στο εσωτερικό του μνημείου παρέχοντας πολύτιμα στοιχεία για την κατασκευή και χρήση του χώρου ανά τους αιώνες.



Δεν υπάρχουν σχόλια: