Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Σε τρεις φάσεις η αδειοδότηση στάβλων, 120 ημέρες η όλη διαδικασία υπόσχεται το ΥΠΕΝ


Ο εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, που έκανε το ΥΠΕΝ, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την απλοποίηση περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.
Αυτό θα φέρει αλλαγές στην αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Θυμίζουμε ότι το καθεστώς αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων παραμένει «παγωμένο», αφού η προθεσμία που είχε δοθεί για κατάθεση των αιτήσεων έληξε στις 30 Ιουνίου και από τότε δεν έχει δοθεί κάποια νέα παράταση.
Με το νομοσχέδιο αυτό το ΥΠΕΝ υποστηρίζει ότι απλοποιεί τη διαδικασία έκδοσης περιβαλλοντικών όρων με τρεις τομές:
1η τομή: Σύντμηση των προθεσμιών σε 120 ημέρες, ενώ προβλέπουμε και την αυστηρή τήρησή τους.
2η τομή: Περιορίζονται σε 3 τα στάδια της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Επιπλέον, προβλέπονται συνέπειες για την υπέρβαση των σχετικών προθεσμιών, αλλά και μέριμνα ώστε οι προθεσμίες του νόμου να μην «παγώνουν» σε καμία περίπτωση.
Στάδιο 1ο - Έλεγχος πληρότητας του φακέλου: με την άπρακτη παρέλευση των προθεσμιών ο φάκελος θεωρείται πλήρης.
Στάδιο 2ο - Γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών: με την άπρακτη παρέλευση των προθεσμιών οι γνωμοδοτήσεις θεωρούνται θετικές, συνεπώς δεν θα κωλύεται η συνέχιση της διαδικασίας.
Εξαίρεση θα αποτελούν οι ουσιώδεις γνωμοδοτήσεις (π.χ. αρχαιολογικών και δασικών) που όμως θα παραπέμπονται στο Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης - ΚΕΣΠΑ (για έργα Α1) και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης - ΠΕΣΠΑ (για έργα Α2).
Η σύγκλιση του ΚΕΣΠΑ και του ΠΕΣΠΑ θα γίνεται εντός 20 ημερών και στη συνεδρίαση θα παρίσταται υποχρεωτικά και θα γνωμοδοτεί ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης της υπηρεσίας που δεν γνωμοδότησε εμπρόθεσμα. Η αλλαγή αυτή έχει τεράστια σημασία, καθώς σε αυτές τις υπηρεσίες υπήρχαν καθυστερήσεις από μήνες έως και χρόνια!
Στάδιο 3ο - Ενοποίηση των 3 σταδίων: της αξιολόγησης γνωμοδοτήσεων και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), σύνταξης ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) και έκδοσης ΑΕΠΟ.
Με την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας των 30 ημερών, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ (ή ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για έργα Α2) θα υποχρεούται να προβεί στην έκδοση της ΑΕΠΟ.
Επιπλέον, υπάρχει πρόβλεψη για τη μελλοντική δυνατότητα έκδοσης ενιαίας άδειας, με ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών όρων (one-stop-shop).

Παϊσιάδης Σταύρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: