Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Όχι πριν τις 30 Μαρτίου οι συνδεδεμένες ζωικών, αίτημα για πληρωμή νωρίτερα


Σύμφωνα με πληροφορίες από Θεσσαλούς κτηνοτρόφους, ο ΟΠΕΚΕΠΕ τους διεμήνυσε πριν λίγες ημέρες, ότι πριν τα τέλη Μαρτίου, δεν προβλέπεται πληρωμή.
Συγκεκριμένα όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, η Ομοσπονδία απευθύνθηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ για μάθει πότε θα γίνει η πληρωμή και από εκεί τους ενημέρωσαν, ότι δεν θα γίνει πριν τα τέλη Μαρτίου. Με αυτό το δεδομένο οι Θεσσαλοί απέστειλαν επιστολή μετά από συνεδρίαση του ΔΣ τους, με την οποία ζητούν να καταβληθεί προσπάθεια για πληρωμές φέτος νωρίτερα απ' ό,τι πέρσι. Το αίτημα έθεσαν και στην υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή, η οποία βρέθηκε πρόσφατα στα μέρη τους.
Πέρσι, θυμίζουμε, οι πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων που αντιστοιχούν στο έτος 2018 σε αιγοπρόβειο κρέας και βοοειδή πραγματοποιήθηκαν τη Μεγάλη Τρίτη και συγκεκριμένα στις 23 Απριλίου 2019.
Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να δοθούν τα χρήματα αυτά, απαιτείται να γίνουν διασταυρωτικοί έλεγχοι που δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί
Για το πρόβειο και αίγειο κρέας πληρώθηκαν πέρσι (για το έτος 2018) το ποσό των 48 εκατ. ευρώ περίπου, πάνω από 39.000 δικαιούχοι. Το ύψος ενίσχυσης ήταν στα 9,35 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο. Στο βόειο κρέας, πληρώθηκαν πέρσι (για το έτος 2018) 33 εκατ. ευρώ, σε 8.000 δικαιούχους περίπου, με ύψος ενίσχυσης 171 ευρώ ανά επιλέξιμο θηλυκό ζώο.
Με τα σημερινά δεδομένα και όπως πρώτοι γράψαμε εδώ και ημέρες, δεν πρέπει να αναμένονται μεγάλες διακυμάνσεις στα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι, ποσά που αντιστοιχούν στο έτος 2019.
Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας έχει ως εξής:
Το Δ.Σ. της ομοσπονδίας συνεδρίασε σήμερα 21/2/2020 στον Τύρναβο και αποφάσισε τα κάτωθι:
Λόγω έλλειψης ρευστότητας των κτηνοτρόφων, ζητάμε η πληρωμή της συνδεδεμένης αιγοπρόβειου, να γίνει γρηγορότερα από πέρυσι κι ελπίζουμε να είναι και αυξημένη.    
  • Ζητάμε την άμεση επάνδρωση των περιφερειακών κτηνιατρείων με διοικητικούς υπαλλήλους τουλάχιστον. Είναι απαράδεκτο να λειτουργεί ένα κεντρικό κτηνιατρείο ανά νομό. Η γραφική δουλειά είναι πολλή και το προσωπικό δεν επαρκεί με αποτέλεσμα να ζημειώνονται οι κτηνοτρόφοι στο τέλος.
  • Ζητάμε την άμεση εφαρμογή της ΚΥΑ, που αφορά την αναγραφή της χώρας προέλευσης των κρεάτων, στην απόδειξη της ταμειακής μηχανής στα κρεοπωλεία. Πιστεύουμε πως θα αποτελέσει ένα σημαντικό χτύπημα στην πάταξη των ελληνοποιήσεων των αμνοεριφίων που όσο πλησιάζουμε στο Πάσχα όλο και μεγαλώνει.   
  • Το διπλότυπο είσπραξης από τα τέλη βόσκησης ζητάμε να περνάει στα έξοδα της επιχείρησης.
  • Ζητάμε διεύρυνση του προγράμματος των βιολογικών.
  • Τέλος με ομόφωνη απόφαση εκλέχτηκαν οι αντιπρόσωποι της Ομοσπονδίας στην διεπαγγελματική οργάνωση ΦΕΤΑΣ, τόσο για το Δ.Σ. όσο και για την Γ.Σ. όπως παρουσιάζονται πιο κάτω:
  • Για το διοικητικό συμβούλιο τακτικό μέλος θα είναι ο πρόεδρος Ιωάννης Γκουρομπίνος με αναπληρωματικό τον Κωνσταντίνο Τόπα.
Για την γενική συνέλευση τα τακτικά μέλη θα είναι ο Αναστάσιος Αντωνίου, ο Δημήτριος Δόκος και ο Ιωάννης Μπαρδανίκας, με αναπληρωματικούς τους Αθανάσιο Βέρα, Χρήστο Μπαχτσιβάνο και Κωνσταντίνο Τόπα αντίστοιχα.

Μπίκας Αλέξανδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: