Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Μια ιστορία στις κορυφές της Ελάτης.



Γράφει η Κατερίνα Σχισμένου.

Στις 23 Φεβρουαρίου το 1968 στη δυτική πλευρά του όρους Κοκκινόλακκου που ανήκει στην κοινότητα της Ελάτης , ένα πολεμικό αεροσκάφος συντρίβεται μαζί με τον χειριστή του. Τρία αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας ξεκίνησαν την πτήση τους από τη Λάρισα χωρίς να υπολογίσουν τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή του Κοκκινόλακκου με την πυκνή ομίχλη. Τα δύο από τα τρία προφανώς προσέκρουσαν σε κάποια βουνοκορφή λόγω της μειωμένης ορατότητας που επικρατούσε στην περιοχή. Ολόκληρο το χωριό της Ελάτης σείστηκε και οι κάτοικοι ανήσυχοι αναζητούσαν την αιτία βλέποντας καπνούς στο βουνό.


 Ήταν ένα από τα τραγικότερα ατυχήματα εκείνης της εποχής που στοίχισε τη ζωή στους δύο χειριστές. Ήταν ο Σμηναγός Βενετσάνος Άγγελος ετών 32 από την Καλαμάτα και ο Σμηναγός Κουθουρίδης Γεώργιος ετών 29 απο την Καμπάνη Κιλκίς.Τραγικές συγκυρίες χωρίς εξήγηση παρά μόνο γεμάτες πένθος και θλίψη για τα τόσο τραγικά ατυχήματα. 


Στην περιοχή του Κοκκινόλακκου υπάρχουν ακόμη συντρίμμια από το ένα αεροπλάνο, μιας και το άλλο συνετρίβη στην περιοχή Αγκάθι. Είναι ίσως καιρός να τους θυμηθούμε κι αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους στην ώρα του καθήκοντος και του χρέους τους. Μια μέρα, μια μνήμη γραμμένη στις ένδοξες κορυφές μας.Αιωνία τους η μνήμη.



Κατερίνα Σχισμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια: