Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η γιορτή του Αγίου Πνεύματος στον Άνω Κερασώνα Πρεβέζης






Γράφει ο Δημήτριος Κολιός 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η γιορτή του Αγίου Πνεύματος στην εκκλησία της Αγίας Φανερωμένης, στον Άνω Κερασώνα Πρεβέζης. Η ημέρα του Αγίου Πνεύματος, μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της εκκλησίας μας, ήταν και πάντα είναι πανηγυρική για τον Κερασώνα Πρεβέζης. Την εορτή του Αγίου Πνεύματος τίμησε λοιπόν και σήμερα το χωριό. Επίκεντρο της θρησκευτικής τελετής ήταν η εκκλησία της Αγίας Φανερωμένης στον ομώνυμο οικισμό, δηλαδή στην Αγία Φανερωμένη του Άνω Κερασώνα. Νωρίτερα, χθες το απόγευμα τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά θείου κυρήγματος από τον Μητροπολίτη Πρεβέζης Χρυσόστομο, ενώ σήμερα από τις 7.00 το πρωί, ήχησαν χαρμόσινες κωδωνοκρουσίες και τελέστηκε όρθιος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργεία, χοροστατούντος του πάτερ Ιωανικίου.













Η σημερινή μέρα ήταν ιδιαίτερα σημαντική για το χωριό τόσο για τον Άνω και Κάτω Κερασώνα όσο και για την ευρύτερη περιοχή, με τη διεξαγωγή ημερήσιας θρησκευτικής πανήγυρης. Πλήθος κόσμου, χωριανοί, κάτοικοι των γειτονικών χωριών, αλλά και απλοί επισκέπτες-πιστοί θέλησαν να επισκεφτούν το ναό της Αγίας Φανερωμένης για να αποτίσουν το δικό τους φόρο τιμής, ανάβοντας ένα κερί και να προσευχηθούν. Μετά το πέρας της θρησκευτικής τελετής διανεμήθηκαν καφέδες, εμφιαλωμένα νερά, αναψυκτικά και ποτά προς πώληση σε συμβολική τιμή και δωρεάν μερίδες κρέατος στους πιστούς προς κατανάλωση.



Ήδη από τις προηγούμενες μέρες οι κτηνοτρόφοι του χωριού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, προχώρησαν στη συγκέντρωση ζώων-προσφορών προς την εκκλησία. Εν συνεχεία, οδηγήθηκαν στο ιδιόκτητο σφαγείο του Βέργου Μιχάλη στον Κερασώνα Πρεβέζης προς θανάτωσή τους, περαιτέρω σε ψυγεία για τη συντήρησή τους, με τελική κατάληξη το φούρνο του Κοντογεώργου Αριστείδη-επίσης στον Κερασώνα Πρεβέζης-για ψήσιμο μέχρι τη σημερινή μέρα, ώστε να διανεμηθούν σε μερίδες στους πιστούς. Εκτιμάται ότι πάνω από 1.500 πιστοί παρευρέθηκαν στη σημερινή ημερήσια θρησκευτική πανήγυρη και διανεμήθηκαν περίπου 1.800 μερίδες ψητού κρέατος.




Μετά το τέλος της τελετής ο ''πατέρας'' Ανδρέας απηύθυνε ενωτικό κάλεσμα σε όλους τους πιστούς και αφού ευχαρίστησε όλους ανεξαιρέτως για τις προσφορές-δωρεές τους προς την εκκλησία, ευχαρίστησε δημοσίως με ξεχωριστή μνεία-εκ μέρους της εκκλησιαστικής επιτροπής- τον Μιχάλη Βέργο για την επί σειρά ετών βοήθειά του για τις ανάγκες της εκκλησίας. Κατόπιν, έκανε περαιτέρω έκκληση στους πιστούς, ώστε να συνδράμουν με ότι μπορούν από το υστέρημά τους, προκειμένου να συγκεντρωθεί ένα ευκαταφρόνητο ποσό αφενός για τη περίφραξη του μοναστηρίου και αφετέρου για την αγορά δεξαμενής νερού για την υδροδότηση του μοναστηρίου, δεδομένου του προβλήματος ύδρευσης που αντιμετωπίζει. Βέβαια, υπάρχει δεξαμενή εκτός του περιβάλλοντος χώρου της εκκλησίας, ωστόσο δεν είναι αρκετή ώστε να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες του μοναστηριού. Μάλιστα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ''πατέρα'' Ανδρέα, το νερό ήταν και ο βασικότερος λόγος φυγής, όπου οι μοναχές προέβησαν σε φυγή. Αποτέλεσμα της οποίας το μοναστήρι να παραμένει ''ακέφαλο'' από τις μοναχές μέχρι και σήμερα, γεγονός που αποτέλεσε και θέμα συζήτησης για αρκετούς το συγκεκριμένο γεγονός, αφού για πολλούς οι μοναχές προσέδιδαν με τη παρουσία τους αίγλη και κύρος στο μοναστήρι!
Χρόνια πολλά!!!







Δημήτριος Κολιός
Ιστορικός-Αρχαιολόγος
Υπ. Διδάκτωρ Παν. Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: