Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

Μυρσίνη (Συντεκλιά) Πρέβεζας. Απολαύστε τα video

Απολαύστε τα video


Μυρσίνη Νικοπόλεως Πρέβεζας.

Η Μυρσίνη (Τοπική Κοινότητα Μυρσίνης - Δημοτική Ενότητα Ζαλόγγου), ανήκει στον δήμο Πρέβεζας της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα "Καλλικράτης". Από την πόλη της Πρέβεζας απέχει 27 χιλιόμετρα

Πριν την εφαρμογή του Αυτοδιοικητικού Νόμου ''Καποδίστριας'', η Κοινότητα Μυρσίνη Πρέβεζας, αποτελούνταν από τους οικισμούς Μυρσίνη, Μεγαδένδρο, Κάτω Μυρσίνη και Σούσαλη.

Η επίσημη ονομασία είναι "η Μυρσίνη", το δε παλιό όνομα ήταν Συντεκλιά. Η μετονομασία έγινε το 1923. Έδρα του δήμου είναι η Πρέβεζα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο "Καποδίστριας", μέχρι το 2010, η Μυρσίνη ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Μυρσίνης, του πρώην Δήμου Ζαλόγγουτου Νομού Πρέβεζας.

Η Μυρσίνη έχει υψόμετρο 215 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, στο όρος Κόρτος σε γεωγραφικό πλάτος 39,129212008 και γεωγραφικό μήκος 20,6307756618.

Κοντά στο χωριό Μυρσίνη, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων και στο απείρου φυσικού κάλους δάσο Λεκατσά είναι η Ιερά Μονή του Αγίου Πνεύματος Λεκατσά Μυρσίνη Πρέβεζας. Το μοναστήρι ανακαινίστηκε πρόσφατα και είναι ανδρικό, με εύκολη πρόσβαση και με ασφαλτωστρομένο δρόμο από το χωριό Μυρσίνη, μέσα στο δάσος μεσογειακής χλωρίδας και προστατευόμενο από ευρωπαϊκές συνθήκες

Ιερά Μονή Λεκατσά, του Αγίου Πνεύματος, στην Μυρσίνη Πρέβεζας
Η Ιερά Μονή Λεκατσά βρίσκεται στη θέση Κόρτος, σε μια τοποθεσία απείρου φυσικού κάλλους, μέσα στο δάσος Λεκατσά, που είναι σπάνιας Μεσογειακής χλωρίδας και καταφύγιο αγρίων θηραμάτων, πτηνών και ζώων που έχουν τεθεί υπό προστασία λόγω του κινδύνου εξαφάνισης τους.

Γεωγραφικά ανήκει στην πρώην Κοινότητα Μυρσίνης, που σήμερα είναι δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πρέβεζας.

Είναι κτισμένη σε τέτοιο σημείο, που είιναι ηλιόλουστη όλη μέρα και έχει οπτική εικόνα με το Ιόνιο πέλαγος.

Βρίσκεται σε απόσταση 4 χλμ βορειοδυτικά του οικισμού Μυρσίνης Πρέβεζας, ο δε δρόμος που σε φέρνει μέχρι εκεί, μέσω του συγκεκριμμένου χωριού, είναι ασφαλτοστρωμένος και καλοδιατηρημένος.

Πανηγυρίζει του Αγίου Πνεύματος.


Πιθανώς ιδρύθηκε τον 16° αιώνα. Το καθολικό της μονής είναι μονόχωρος, ξυλόστεγος ναός μεγάλων διαστάσεων. Κτίστηκε το 1744 και επισκευάστηκε το 1870.

Αρχικά ο ναός ήταν θολωτός. Το 1870 κατεδαφίστηκε η καμάρα και τοποθετήθηκε η ξύλινη στέγη.

Οι περισσότερες τοιχογραφίες του Ναού είναι ασβεστωμένες και σήμερα γίνονται έργα καθαρισμού και αναστήλωσης των τοιχοωραφιών και εικόνων.

Το τέμπλο του Ναού που διασώζεται σήμερα και είναι ξυλόγλυπτο και οι εικόνες είναι του Αγιογράφου Αθανασίου Τσούκα από την Σαμαρίνα και φέρουν υπογραφή του 1916.

Στο νοτιοδυτικό άκρο του ναού υψώνεται κωδωνοστάσιο του τύπου του διάτρητου τοιχώματος που κτίστηκε το 1813.
Στο χώρο σώζονται επίσης τρία κτήρια του 19ου αιώνα τα οποία περιβάλλονται από μανδρότοιχο από αργολιθοδομή.

Ο πυλώνας της μονής βρίσκεται στην ανατολική πλευρά.

Παλαιότερα είχε μεγάλη περιουσία και κτήματα, αλλά την περίοδο της παρακμής της, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, παραχωρήθηκαν με απόφαση της Πολιτείας, στην Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας, για να υποστηριχθεί το έργο κατασκευής σχολικών κτιρίων στο Νομό Πρέβεζας

Στη μονή έχουν γίνει και ολοκληρωθεί εδώ και 5-6 χρόνια, μεγάλες αναστηλωτικές εργασίες από την Ι. Μητρόπολη Πρεβέζης.

Έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας, σύμφωνα με ΦΕΚ 740/τβ/25.8.1997.

Η Μονή έχει ανδρικό μοναχικό βίο και την υπηρετούν 4-5 καλόγεροι με τον ηγούμενο τους. Δέχεται επισκέπτες τις περισσότερες ώρες της ημέρας.


Σήμερα η Ιερά Μονή της Φανερωμένης, που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος, αποτελεί ένα μικρό θαύμα της τεχνολογίας. Διαθέτει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων ικανά να παρέχουν ενέργεια για τις καθημερινές ανάγκες των μοναχών. Η λύση αυτή προκρίθηκε επί της σύνδεσης με το κεντρικό δίκτυο της ΔΕΗ, η οποία για να πραγματοποιηθεί θα έπρεπε να περάσουν αρκετές κολώνες μέσα από το δάσος του Λεκατσά. Έτσι προκειμένου να μην διαταράξουν την οικολογική ισορροπία επιλέχθηκε σωστά από την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης η λύση της εγκατάστασης μονάδας φωτοβολταϊκών.
Αρέθων ποταμός, στη Μυρσίνη Πρέβεζας.


Ο  Αρέθων ποταμός, γνωστός σε όλους, ως το ποτάμι της Μυρσίνης Πρέβεζας, πηγάζει από τον ορεινό όγκο του Σουλίου και συγκεριμμένα από τις γεωγραφικές περιοχές Άνω Δεσποτικών( Άνω Βλάντα) και Βαλανιδούσας (Μπουνάρι). Διασχίζει τα δημοτικά διαμερίσματα  των Δεσποτικών, Εκκλησιών, Μυρσίνης και Καστροσυκιάς και χύνεται στο Ιόνιο πέλαγος στη περιοχή Μπούκας Καστροσυκιάς. Δέχεται στο διάβα του χειμάρρους,  που πηγάζουν στις Εκκλησιές, την Κρυοπηγή, το Δάσος Λεκατσά, Μυρσίνη, Μεγαδένδρο, Καμαρίνα και Καστροσυκιά. Κατά την χειμερινή περίοδο τα νερά του ποταμού είναι πολλά, το δε καλοκαίρι είναι περιορισμένα, καθόσον αρδεύει τους κάμπους των Εκκλησιών, Μυρσίνης, Δάμιζας, Παλιουριάς και Καστροσυκιάς.
Μεγάλος μέρος των περιοχών απ' όπου διέρχεται ο Αρέθων είναι προστατευμένες περιοχές, λόγω της πλούσιας και μοναδικής μεσογειακής βλάστησης και της μεσογειακής πανίδας, όπου ενδυμούν φυτά και δένδρα, που δεν τα συναντάς σε άλλα μέρη της χώρας και ζουν  άγρια ζώα, που είναι υπό εξαφάνιση


Ποταμός Αρέθωνας -Καστροσυκιά


Δάσος Λεκατσά Μυρσίνης Πρέβεζας.


Λεπτομερής περιγραφή μιάς πεζοπορίας που έγινε την 28 Ιανουαρίου 2012, από την Ιερά Μονή Αγίου Πνεύματος, του Δάσους Λεκατσά Μυρσίνης Πρέβεζας, προς την κορυφή Κόρτος που είναι το βουνό, πάνω ακριβώς από την Μυρσίνη. 

Μιά περιοχή απείρου φυσικού κάλλους, με αυτοφυή μεσογειακή βλάστηση και χλωρίδα και πανίδα μοναδική στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
Αξίζει τον κόπο, οι φυσιολάτρες  και όχι μόνο, να επισκεφτούν το δάσος, και σίγουρα θα αποζημιωθούν από αυτό που θα δουν.
Η πρόσβαση είναι σχετικά εύκολη  και ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος μέχρι το Μοναστήρι του Λεκατσά.

Η επίσκεψη στο Δάσος Λεκατσά Μυρσίνης Πρέβεζας, που είναι σε μία απόσταση 35 χιλιομέτρων από την πόλη της Πρέβεζας, γίνεται μέσω του χωριού Μυρσίνη, είτε από την παλιά Εθνική οδό Πρέβεζας- Παραμυθιάς,Ηγουμενίτσας, από Αρχάγγελο, φτάνοντας στον οικισμό Κάτω Μυρσίνη και πηγαίνοντας για Καναλλάκι στρίβεις δεξιά για την Μυρσίνη, είτε από την παραλιακή οδό Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας, πριν την γέφυρα της Δέσπως, πηγαίνοντας για Ηγουμενίτσα, στρίβεις προς Ριζά και στη συνέχεια για Μεγαδένδρο και Μυρσίνη.
Δείτε το βίντεο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: