Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Μεγαλειώδης εκδήλωση η κοπή Πίτας της Πανπωγωνισιακής Ομοσπονδίας στο HILTON, τη Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017.



Με πολύ μεγάλη επιτυχία, οι Πωγωνίσιοι Απόδημοι, μέλη των Αδελφοτήτων και Ενώσεων της Επαρχίας μας, έκοψαν τη Βασιλόπιττα μαζί με την Δημοτική Αρχή του ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας είχε οργανώσει άψογα την όλη εκδήλωση και οι Πωγωνίσιοι της Αττικής, καθώς και άλλοι Ηπειρώτες που συμμετείχαν σε αυτήν πραγματικά την απόλαυσαν. Η αίθουσα ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ του ξενοδοχείου ΧΙΛΤΟΝ αποδείχθηκε μικρή, μετά δυσκολίας χώρεσε το μεγάλο πλήθος των προσελθόντων.
Παραβρέθηκαν Προσωπικότητες της Ηπειρωτικής Αποδημίας. Αρχικά, την εκδήλωση άνοιξε εκ μέρους της διοργανώτριας Ομοσπονδίας ο Πρόεδρος της  Γρηγόρης Άρμπυρος, ο οποίος ευχήθηκε σε όλους τους παραβρισκόμενους Χρόνια Πολλά, υγεία και κάθε οικογενειακή ευτυχία και έστειλε τις ευχές σε κάθε, όπου Γης, Πωγωνίσιο. Στη συνέχεια, ευχές απηύθυνε ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος  Γιώργος Δόσης, της κορυφαίας Οργάνωσης των Ηπειρωτών, ο οποίος παραβρέθηκε συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο Κώστα Κωνή, τον Β' Αντιπρόεδρο Κώστα Ζηκόπουλο, τον Έφορο Πολιτισμού Κώστα Μάτσια και τον Έφορο Πνευματικού Κέντρου Χριστόφορο Τζαρτζούλη. Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Περιφερειάρχη  Α. Καχριμάνη ο αντιπεριφεριάρχης Οδυσσέας Πότσης, όπως και ο Πωγωνήσιος τέως Υπουργός  Αντώνης Φούσας. Τέλος, ο Δήμαρχός μας  Κωνσταντίνος Καψάλης, ως συνδιοργανωτής, αφού ευχήθηκε σε όλους τους συνδημότες ετεροδημότες τα καλύτερα, ενημέρωσε για τα τρέχοντα προβλήματα του Δήμου και τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής.










































Η Ομοσπονδία, διά του προέδρου της επιστημονικής επιτροπής Χρήστου Οικονομόπουλου, ετοίμασε μία αξιόλογη και με χειροπιαστά επιχειρήματα, μελέτη με τους άξονες - βάσεις πάνω στους οποίους μπορεί να στηριχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη.
Η Ομοσπονδία ως όφειλε μετά το χαμό του καταξιωμένου και μεγάλου πνευματικού τέκνου του ΠΩΓΩΝΊΟΥ Χριστόφορου Μηλιώνη από το ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (Μέγγουλη), κάλεσε όλους τους παραβρισκόμενους να εγερθούν και να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή. Ακολούθησε τιμητικά ένα Πωγωνίσιο μοιρολόι.
Στη συνέχεια το Δ.Σ. υλοποίησε Ομόφωνη Απόφασή του και διά του Προέδρου του απένειμε τιμητική διάκριση στον Ευπατρίδη Ηπειρώτη Ελευθέριο Γείτονα, τον Αγωνιστή για την πνευματική, πολιτιστική και οικονομική πρόοδο των Ηπειρωτών και ιδιαίτερα των Πωγωνισίων και του ενιαίου Πωγωνίου. Συγκινημένος απεδέχθη την τιμή και απευθύνθηκε ευχαριστώντας, επαναφέροντας στην επικαιρότητα δύο σημαντικότατες προτάσεις για την περιοχή μας.
  Ακολούθως, το μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και Πρόεδρος της Αδελφότητας Δρυμάδων Βασίλης Νεάνθης, μίλησε για την Πωγωνίσια φορεσιά και τις μικρές παραλλαγές της. Πολύτιμη και η βοήθεια της Αγάθης Γούμενου, η οποία παρουσίασε τα κομμάτια της φορεσιάς και φακιόλησε την κόρη της όπως διδάχθηκε την τέχνη από την Βησσανιώτισσα γιαγιά της.
Τέλος, με τις Ευλογίες του Πατέρα Χριστόδουλου από το Δελβινάκι και του εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμου, ο Πρωτοπρεσβύτερος του Ιερού Ναού Αγίου Αιμιλιανού του Λόφου Σκουζέ Πατέρας Νικόλαος Αργυρόπουλος με βοήθεια του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πωγωνίου κ. Βασιλείου Μάτσια, έγινε το κόψιμο της Βασιλόπιττας όπως αρμόζει σε Ορθόδοξους Χριστιανούς. Η καλλίφωνος χορωδία της Πανηπειρωτικής, υπό τη διεύθυνση του αγαπητού μας Πωγωνίσιου Βαγγέλη Κώτσιου έψαλλε τα κάλαντα και μαζί με την Πωγωνίσια ζυγιά συνόδεψαν τα κορίτσια στο χορό. Έλαβαν μέρος στη χαρούμενη αυτή γιορτή, εκτός από την χορωδία που ευγενικά προσφέρθηκαν για να συμμετάσχουν, το χορευτικό συγκρότημα των Ηπειρωτών ΑΧΑΡΝΩΝ και το χορευτικό των Ηπειρωτών ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ τους οποίους ευχαριστούμε πολύ. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον κ. Κώστα Μάτσια, συμπατριώτη μας και έφορο πολιτιστικών της Πανηπειρωτικής Σ.Ε. για την συμβολή του στην επιτυχία του καλλιτεχνικού μέρους της εκδήλωσης.
Τέλος γίνεται γνωστό ότι κατά την κλήρωση της λαχειοφόρου, τυχερή υπήρξε η κ. Μαρίκα Γκόνη. Κέρδισε την κρεβατοκάμαρα ευγενική προσφορά του κ. Σταύρου Μπούνταλη, Αντιπροέδρου της Αδελφότητας Αγίας Μαρίνας Πωγωνίου, χωρίς την χορηγία του οποίου αλλά και την αγάπη των συμπατριωτών μας που εξάντλησαν τους λαχνούς δεν θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση της εκδήλωσης με δωρεάν κέρασμα και είσοδο στο ΧΙΛΤΟΝ. 
Όπως στο καλοκαιρινό μας συνέδριο, έτσι και σε αυτή την εκδήλωση η Ομοσπονδία έδωσε σε όποιον παραγωγό Πωγωνισίων προϊόντων επιθυμούσε, την ευκαιρία να εκθέσει και να πωλήσει τα προϊόντα του. Έτσι στο πολυτελές ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΧΙΛΤΟΝ εμφανίστηκαν προϊόντα της Πωγωνίσιας Γης και αυτό ας αξιολογηθεί ανάλογα.   
                                                                                                                        

Εκ της Γραμματείας της Ομοσπονδίας


Δεν υπάρχουν σχόλια: