Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Δήμος Ζηρού. Αρχίζει η «Μαθητεία» για τους απόφοιτους των ΕΠΑ.Λ από το σχολικό έτος 2016-2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατά την εφαρμογή του «Μεταλυκειακού έτους – τάξης Μαθητείας» στην Ελλάδα από το σχολικό έτος 2016-2017 θα εφαρμοστεί το δυικό σύστημα εκπαίδευσης (μαθητείας) με συνολική διάρκεια του προγράμματος εννέα (9) μήνες και θα περιλαμβάνει:
α) μαθητεία με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας 
β) μαθήματα Ειδικότητας στη σχολική μονάδα
 Αναλυτικότερα κατά τη διάρκεια του «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας» θα πραγματοποιηθούν:
 Α. «Πρόγραμμα εργαστηριακών μαθημάτων της ειδικότητας» συνολικής διάρκειας διακοσίων τριών (203) ωρών. Το πρόγραμμα αυτό διδάσκεται μία (1) ημέρα την εβδομάδα για επτά (7) διδακτικές ώρες από εκπαιδευτικό προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σε σχολικές μονάδες ΕΠΑ.Λ ή/και σε Εργαστηριακά Κέντρα (ΕΚ).

 Β. «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας», διάρκειας είκοσι οκτώ (28) ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο κατ’ ελάχιστον σε τέσσερις (4) ημέρες την εβδομάδα για 9 μήνες.
 Ειδικότητες της «Τάξης Μαθητείας»
Οι ειδικότητες που θα προσφερθούν στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας στο ΕΠΑ.Λ. Φιλιππιάδας της σχολικής περιόδου 2016-17 είναι οι ακόλουθες:
 α)Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών,
 β)Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων,
 γ)Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής,
Από την σχολική χρονιά 2017-2018 σχεδιάζεται η σταδιακή επέκταση του θεσμού του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας και σε άλλες ειδικότητες.

Δικαίωμα εγγραφής στο «Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας» έχουν νέοι και νέες που ικανοποιούν σωρευτικά και τα τρία παρακάτω κριτήρια:
 α) είναι κάτοχοι απολυτηρίου και πτυχίου του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του ΕΠΑ.Λ. του Ν. 4186/2013 και του Ν. 3475/2006
β) βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης
γ) δεν υπερβαίνουν το 24ο έτος ηλικίας.
 Σε περίπτωση που ο αριθμός των υποψηφίων που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις είναι μεγαλύτερος από τις προσφερόμενες θέσεις, προηγούνται οι υποψήφιοι που έχουν αποφοιτήσει κατά το πιο πρόσφατο σχολικό έτος έναντι εκείνων παλαιότερων σχολικών ετών. Μεταξύ υποψηφίων που έχουν αποφοιτήσει το ίδιο σχολικό έτος προηγούνται εκείνοι που έχουν υψηλότερο βαθμό Πτυχίου ειδικότητας.
Η τάξη μαθητείας πρέπει να ξεκινάει κάθε σχολικό έτος εντός Οκτωβρίου, με εξαίρεση το σχολικό έτος 2016 – 2017.

Ο μαθητευόμενος είναι ασφαλισμένος και μετά την 9μηνη μαθητεία μπορεί να δώσει εξετάσεις πιστοποίησης των προσόντων στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και να λάβει Πτυχίο επιπέδου 5 το οποίο τον/την οδηγεί στην αγορά εργασίας με αυξημένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Οι μαθητευόμενοι/ες εισπράττουν καθαρά 16,84€ την ημέρα, περίπου 270 € το μήνα.
Η συνολική επιβάρυνση για τον εργοδότη είναι συνολικά 9.35€ την ημέρα, περίπου 160€ το μήνα.

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι απόφοιτοι να επικοινωνήσουν άμεσα με το ΕΠΑ.Λ Φιλιππιάδας (τηλ:2683023598) καθώς και οι επιχειρήσεις (ιδιωτικές και Δημόσιες) που επιθυμούν να προσλάβουν μαθητευόμενους των συγκεκριμένων ειδικοτήτων στις επιχειρήσεις τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: