Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Ανακοίνωση Συλλόγου εργαζομένων Γ.Ν.Πρέβεζας


Τετάρτη 18-10-2017 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γ.Ν.Πρέβεζας η γενική συνέλευση των εργαζομένων.
Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε σε μια δύσκολη περίοδο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σε μια περίοδο που το ΕΣΥ λειτουργεί με συρρικνωμένους προϋπολογισμούς, με τεράστιες απώλειες από την έναρξη της κρίσης, με προσωπικό που συνεχώς γερνάει και δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί, με ελάχιστες προσλήψεις νέων ιατρών και με τους ειδικευόμενους οι οποίοι διαχρονικά αποτελούσαν την ατμομηχανή του, σήμερα ουσιαστικά να μην υπάρχουν σχεδόν καθόλου στα περιφερειακά, τουλάχιστον, νοσοκομεία διότι οι πιο πολλοί έχουν πάρει τον δρόμο της ξενιτιάς αναζητώντας, μάταια, εργασιακές συνθήκες κάπως πιο ανθρώπινες από τις δικές μας.
Ίδια και απαράλλακτη με την γενική εικόνα είναι και η εικόνα που επικρατεί στο νοσοκομείο της Πρέβεζας, και πώς αλλιώς θα μπορούσε άραγε να είναι όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν υπογράψει προϋπολογισμούς που προβλέπουν για την Υγεία ψίχουλα; Συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός για την Υγεία το 2017 αντιστοιχεί στο 4,3% του ΑΕΠ όταν η μέση Ευρωπαϊκή δαπάνη για την Υγεία είναι στο 7% του εθνικού ΑΕΠ και το όριο ασφαλείας για ένα σύστημα υγείας θεωρείται το 6%. Πώς αλλιώς θα μπορούσε άραγε να είναι τα νοσοκομεία της χώρας και κατ’ επέκταση και το δικό μας, όταν ο προϋπολογισμός του 2017 για τα νοσοκομεία είναι κατά 22,8 % μειωμένος σε σχέση με 2014, ο οποίος με την σειρά του ήταν και αυτός σημαντικά συρρικνωμένος σε σχέση με το 2010;
Αυτοί οι συρρικνωμένοι προϋπολογισμοί ουσιαστικά εκφράζουν την πολιτική κατεύθυνση της ΕΕ και των εδώ εκπροσώπων τους, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ε.Κ, Χ.Α, Ποτάμι στο να απαλλαχτεί το κράτος από την όποια δημόσια και όποια δωρεάν υγεία και να δημιουργήσει ένα νέο υγειονομικό χάρτη με κριτήρια ταξικά και όχι με βάση τις ανθρώπινες ανάγκες.
Συγκεκριμένα, αυτό που επιδιώκεται από τις αστικές κυβερνήσεις είναι να μετατραπούν τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις με έσοδα και έξοδα και όπου η δομή συμφέρει από οικονομικής πλευράς( βλέπε π.χ. Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων) την διατηρούν και την διευρύνουν( φτιάχνεται, εν μέσω κρίσης και τέταρτο κτίριο), ενώ όπου η δομή εξυπηρετεί μεροκαματιάρηδες και ανέργους και φυσικά δεν έχει πολλά έσοδα, προσπαθούν να την συρρικνώσουν. Δηλαδή, με λίγα λόγια, ο χώρος της Υγείας προσεγγίζεται ως πεδίο επιχειρηματικότητας για το κεφάλαιο και μάλιστα με δυνατότητες άντλησης τεράστιων κερδών τα οποία μπορούν να μεταφραστούν μόνο σε ζημία, τόσο για τους εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας ( συμπιεσμένες αποδοχές, ελαστικά ωράρια εργασίας κτλ), όσο και για τους ασθενείς οι οποίοι θα πρέπει να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη τους.
Θύμα αυτής της πολιτικής είναι και το νοσοκομείο της Πρέβεζας, το οποίο αν και το 2016 έχει εξυπηρετήσει 70.000 ασθενείς!!, 25.000 περισσότερους απ ότι το 2014, αν και με την ηρωική προσπάθεια του προσωπικού που εργάζεται σε αντίξοες συνθήκες, παρέχει από επιστημονικής πλευράς αξιόλογες υπηρεσίες, αφήνεται από το κράτος και τις κυβερνήσεις στην τύχη του, τόσο σε επίπεδο στελέχωσης όσο και σε επίπεδο υποδομών. Αν σήμερα το νοσοκομείο δουλεύει και προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στην τοπική κοινωνία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, αυτό οφείλεται στους εργαζομένους του και μόνο σε αυτούς. Ας μιλήσουμε όμως με νούμερα και κάπως πιο συγκεκριμένα για να γίνουμε και πιο κατανοητοί.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παθολογική κλινική που το 2010 είχε 4 ειδικούς ιατρούς και 7 ειδικευόμενους, δηλαδή 11 ιατρούς και σήμερα με την επισκεψιμότητα στο νοσοκομείο να είναι σημαντικά μεγαλύτερη και λόγω κρίσης, η παθολογική δουλεύει με 3 ειδικούς παθολόγους και μία ειδικευόμενη, η οποία σε λίγο φεύγει και αυτή και δεν προβλέπεται άμεσα να αντικατασταθεί. Δηλαδή ενώ η κλινική διαχρονικά δούλευε με 11 ιατρούς τώρα μένει με τρεις και ελπίδα για ουσιαστική λύση δεν υπάρχει διότι το οργανόγραμμα προβλέπει 4 ειδικούς!
Πάνω κάτω η ίδια εικόνα επικρατεί και στα άλλα τμήματα όπως πχ στο ακτινολογικό που λειτουργεί πλέον με 3 ακτινολόγους, στο μικροβιολογικό που το προσωπικό είναι σχεδόν στο μισό ακόμα και απ΄ το κουτσουρεμένο οργανόγραμμα που τώρα ισχύει, στην παιδιατρική κλινική που λειτουργεί με 3 μόνο παιδιάτρους με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται το νοσοκομείο εφημεριακά όλο τον μήνα από παιδίατρο, και πάει λέγοντας.
Αυτές οι καινούργιες συνθήκες που ειδικευόμενοι δεν υπάρχουν καθόλου και που η επισκεψιμότητα στις δημόσιες δομές αυξάνει σημαντικά, θέτουν άμεσα το καθήκον από την πλευρά της κυβέρνησης να αλλάξει τα οργανογράμματα των νοσοκομείων άμεσα, ώστε να στελεχωθούν με νέο επιστημονικό και μη προσωπικό, ικανό να μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στις σύγχρονες αυξημένες ανάγκες, ξεκινώντας αρχικά από την αποκατάσταση των απωλειών τόσο σε στελέχωση, όσο και στον εξοπλισμό, λόγω κρίσης .
Δυστυχώς, από την πλευρά της κυβέρνησης όντως υπάρχει σκέψη να αλλαχτούν τα οργανογράμματα, αλλά προς το χειρότερο! Η πληροφόρηση που έχουμε λέει πως ο σχεδιασμός του Υπουργείου είναι να μειώσει τον συνολικό αριθμό των εργαζόμενων που προβλέπεται στο οργανόγραμμα, αριθμός που ήδη έχει μειωθεί το 2012 από τις προηγούμενες συγκυβερνήσεις. Οι μειώσεις θα γίνουν κυρίως σε διοικητικό προσωπικό και στην τεχνική υπηρεσία. Αυτή η εξέλιξη θα είναι ιδιαίτερα αρνητική για το νοσοκομείο της Πρέβεζας διότι στεγάζεται σε παλιό κτίριο με πολλές φθορές και ως εκ τούτου έχει αυξημένη ανάγκη από τεχνική υποστήριξη.
Οι κτιριακές υποδομές του νοσοκομείου ήταν ένα άλλο μείζον θέμα που αναφέρθηκε τόσο στην γενική συνέλευση, όσο και στην συνάντηση που είχε το ΔΣ του συλλόγου με την διοίκηση το προηγούμενο διάστημα.
Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το νοσοκομείο Πρέβεζας είναι μια παλιά δομή η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί, στην κατάσταση που είναι, να φιλοξενήσει ασθενείς και να ικανοποιήσει επαρκώς τις σύγχρονες ανάγκες τους.
Το κτίριο μέρα με την μέρα φθείρεται και δεν υπάρχει καμία ουσιαστική μέριμνα από την πολιτεία για την συντήρηση του. Αλουμίνια που μπάζουν, σκουριασμένα κάγκελα, σοβαρές ελλείψεις σε μόνωση, ανεπαρκής θέρμανση τον χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι, στους θαλάμους των ασθενών δεν υπάρχουν τουαλέτες και άλλα πολλά που δημιουργούν μια εικόνα που καμία σχέση δεν έχει με την ειδυλλιακή κατάσταση που προσπαθούν να μας πλασάρουν, τόσο κεντρικά όσο και περιφερειακά σε επίπεδο διοίκησης του νοσοκομείου, στα πλαίσια της προπαγάνδας πως στον χώρο της Υγείας όλα βαίνουν καλώς.
Εμείς θα επαναλάβουμε και πάλι πως το μόνο καλό που υπάρχει στην Υγεία σήμερα είναι το έμψυχο δυναμικό της που με ηρωισμό και αυταπάρνηση και προς πείσμα τον καιρών κρατάει το ΕΣΥ όρθιο.
Εργαζόμενοι που όμως, κάθε μέρα βρίσκονται εκτεθειμένοι σε επαγγελματικούς κινδύνους οι οποίοι δεν καταγράφονται και φυσικά δεν διορθώνονται και αυτό διότι δεν υπάρχει ιατρός εργασίας κι ας προβλέπει η νομοθεσία πως σε επιχείρηση με πάνω από 50 άτομα θα πρέπει να υπάρχει ιατρός εργασίας να εντοπίζει, να καταγράφει και να εισηγείται την διόρθωση των προβλημάτων.
Για όλα τα παραπάνω, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να ζητήσει από τους μαζικούς φορείς (συλλόγους, σωματεία, επιτροπές αγώνα κτλ) να πάρουν θέση στον δημόσιο διάλογο για αυτό το αμιγώς πολιτικό θέμα της εμπορευματοποίησης της Υγείας, θέμα που απασχολεί και επηρεάζει όλους τους εργαζόμενους και να ανταποκριθούν στην πρόσκληση μας για ευρεία σύσκεψη φορέων, με θέμα για το ποιες πολιτικές τελικά διασφαλίζουν ένα σύστημα Υγείας που τόσο σε πρωτοβάθμιο, όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο παρέχει δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες στο λαό.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
  • Άμεση διευθέτηση του εφημεριακού προβλήματος της Π/Θ κλινικής
  • Αλλαγή του απαράδεκτου οργανογράμματος του 2012 με οργανόγραμμα που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αυξημένες ανάγκες
  • Ανάκτηση των απωλειών στην Υγεία λόγω της κρίσης
  • Άμεση κτιριακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου και δρομολόγηση δημιουργίας νέου, σύγχρονου κτιρίου
  • Αναβάθμιση σε εξοπλισμό. Νέο αξονικό τομογράφο και λοιπό εξοπλισμό.
  • Άμεση μονιμοποίηση όλου του επικουρικού προσωπικού διότι καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες
  • Άμεση μετατροπή της σύμβασης των καθαριστριών από σύμβαση έργου σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.
  • Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων
  • Άμεση λύση στο εφημεριακό πρόβλημα του Κ.Υ Πάργας και Κ.Υ Καναλακίου
  • Αναβάθμιση του δικτύου πρωτοβάθμιας περίθαλψης
  • Δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: