Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Αλπικό τοπίο στην κοιλάδα του Αχελώου -Εκπληκτικές εικόνες


 Αλπικό τοπίο θύμιζε η Κοιλάδα του Αχελώου ντυμένη στα λευκά μετά τις πρόσφατες χιονοπτώσεις. Η κοιλάδα του Αχελώου βρίσκεται μεταξύ Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας.


 Τα αγέρωχα βουνά και παραπόταμοι του Αχελώου σε προκαλούν για περιπέτεια. Πετρόχιστα σπίτια και μοναστήρια με ιστορία. Τα βουνά και το υδάτινο στοιχείο εναλλάσσονται μεταξύ τους, δημιουργώντας απεριόριστους προορισμούς με κομβικό σημείο τον Αχελώο, μια ξεχωριστή πινελιά με εντυπωσιακή θέα για τον επισκέπτη. Η περιοχή ντυμένη στα χρώματα της φύσης με τις εναλλαγές παρέχει ένα απολαυστικό θέαμα, απολαμβάνοντας διαδρομές στη φύση, ζεστή φιλοξενία και επώνυμα και ποιοτικά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.


 Η κοιλάδα του Αχελώου είναι πάντα όμορφη, όποια στιγμή της ημέρας, όποια ημέρα του χρόνου κι αν αφήσεις το βλέμμα σου να αγκαλιάσει τα χρώματα της. Είναι ένα κάδρο ιδιαίτερης ομορφιάς, αφού συναντάς τα πανέμορφα καταπράσινα χωριά με τα άφθονα καταγάλανα νερά του Αχελώου και την οργιώδη βλάστηση με θέα τις επιβλητικές πλαγιές των βουνών.


 Όσο για περιπλανήσεις, χρόνο να έχεις να «καταπίνεις» χιλιόμετρα και όρεξη για ατέρμονες περιπέτειες σε τόπους ορεινούς και αμόλυντους.

Σ’ αυτό τον τόπο, η φύση έχει μεγαλουργήσει. Όπου και να στρέψει το βλέμμα κανείς θα αντικρίσει επιβλητικές οροσειρές και πυκνά δάση, χαοτικούς γκρεμούς και ορμητικά ποτάμια, μικρές καταπράσινες κοιλάδες να αγκαλιάζουν χωριά, αλλά και πολιτείες να συμβιώνουν ταπεινά με αυτόν τον συναρπαστικό αρχέγονο ορεινό κόσμο όπου η φύση κυριαρχεί.


Στην περιοχή γεμάτη με πυκνά ελατοδάση και καταπράσινες πλαγιές διαβαίνοντας μέσα από στριφογυριστούς κακοτράχαλους δρόμους ανακαλύπτεις πλούσια βλάστηση, απέραντα αλπικά λιβάδια, άφθονα νερά, παλιά μοναστήρια και εκκλησίες, διάσπαρτα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, περίτεχνα πέτρινα γεφύρια, πετρόχτιστα σπίτια, βρυσούλες πετροκάγκελες που δίνουν ευκαιρίες για σπορ και περιπέτεια και μπορείς να γλεντήσεις σε αμέτρητα παραδοσιακά πανηγύρια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι μόνο.
Πρόκειται για περιοχές: που προσφέρονται για εναλλακτικές ή ήπιες μορφές τουρισμού και τρόπους αναψυχής που συνδυάζουν τον τουρισμό υψηλής αισθητικής με την υπέροχη φύση .


Η πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά χάνεται στα βάθη των αιώνων με την ύπαρξη στην περιοχή αρκετών μνημείων που συνδέονται άμεσα και απτά με ιστορικά γεγονότα και ζωντανές παραδόσεις, ιδέες και πεποιθήσεις της περιοχής, η οποία είναι ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και σημασίας.
Αξιοσημείωτο γεγονός στην περιοχή είναι η «Περαταριά», το χειροκίνητο τελεφερίκ – βαγονάκι, το οποίο κινείται με τροχαλία πάνω σε χοντρό σύρμα. Χρησιμοποιείται από το 1960 και ενώνει τις όχθες του ποταμού Αχελώου στο σημείο εκείνο και ουσιαστικά το νομό Άρτας με το νομό Καρδίτσας.
Η θρυλική πετρογέφυρα Κοράκου που η ιστορία, θέση και τεχνική κατασκευής της προκαλούν τον θαυμασμό και ενδιαφέρον για τον επισκέπτη παρατηρώντας τα απομεινάρια της αλλά και άλλα πέτρινα γιοφύρια όπως του Πετρωτού του Αυλακίου, της Τέμπλας, του Μανώλη..


Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν και η Ιερά Μονή Σέλτσου στις Πηγές, όπου το 1804 τριακόσια γυναικόπαιδα έπεσαν στον γκρεμό για να γλυτώσουν από τον Αλή Πασά, το Μοναστήρι της Παναγίας Μποτσιώτισας στη Μεγαλόχαρη που εκεί ξεκίνησε η επανάσταση το 1854, τα μοναστήρια Βραγκιανών και Μεσοπύργου και πολλά ακόμα..
Ξεχωριστά είναι και τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, που παράγονται εντός των ορίων της κοιλάδας του Αχελώου. Γνωστά προϊόντα με ταυτότητα και ποιότητα άμεσα συνδεδεμένη με τον τόπο παραγωγή τους. Γεύσεις που παντρεύουν την παράδοση με νέες ιδέες, από τους παραγωγούς των τυροκομικών προϊόντων (τσαλαφούτι, φέτα, γραβιέρα κ.ά.) της κοιλάδας του Αχελώου -τυποποιημένα σε καλαίσθητες συσκευασίες, που αποκτούν ολοένα και περισσότερους φανατικούς φίλους- μέχρι τσίπουρο αρωματισμένο από τα κατάφυτα βουνά, όπου η παράδοση και το μεράκι συναντούν την ποιότητα και η γεύση μένει αξέχαστη.

*Φωτογραφίες: Βασίλης Γκανιάτσας, Λάμπρος Μπαλαγιάννης, Γιώργος Καρδαμπίκης, Πάνος Στασινός, Παναγιώτης Μάνδαλος, Αντιγόνη Παπαϊωάννου, Βαγγέλης Στασινός, Χριστίνα Τσιούφη-Υφαντή, Σύλλογος Βρουβιανών, Γιώργος Σακελλάρης, Κώστας Δήμος, Θωμάς Μουτσώκος






Δεν υπάρχουν σχόλια: