Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Παουλόβνια: Μια εντυπωσιακή νέα καλλιέργεια

PAULOWNIA

Υπάρχουν έξι ποικιλίες της Παουλόβνια (Paulownia) εκ των οποίων η πιο γνωστή είναι η Paulownia tomentosa της οποίας το ξύλο φέρει την εμπορική ονομασία «Κίρι».Το φυτό αυτό καλλιεργείται στην Κίνα εδώ και 3000 χρόνια. 

Η παουλόβνια είναι ένα δένδρο φυλλοβόλο το οποίο αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα. Από το πρώτο έτος φθάνει σε ύψος 3-4m. Οι ρίζες του αναπτύσσονται σε μεγάλο βάθος και γι αυτό μπορεί να συγκαλλιεργηθεί με πολλά ετήσια φυτά και να δίνει στον παραγωγό ένα συμπληρωματικό εισόδημα. 
Τα φύλλα των νεαρών δέντρων, είναι πολύ μεγάλα, φθάνουν κατά τα πρώτα έτη τα 80 cm. Είναι ένα δένδρο που μπορεί να φθάσει τα 18m. Είναι πολύ καλό μελισσοκομικό φυτό, το μέλι που γίνεται από τα άνθη της είναι πολύ καλής ποιότητας. Τα φύλλα της είναι πολύ θρεπτικά και χρησιμοποιούνται στη διατροφή των κτηνοτροφικών ζώων. Υπολογίζονται ότι παράγονται 80-100 κιλά ξηρά φύλλα ετησίως από κάθε δέντρο ηλικίας 10 ετών. 

paulownia

Η παουλόβνια μπορεί να ανεχθεί θερμοκρασίες από -20ο C μέχρι +40ο C. Τα εδάφη που προτιμά είναι τα βαθιά αμμώδη εδάφη αν και μπορεί να καλλιεργηθεί σε μία ποικιλία εδαφών τα οποία όμως πρέπει να στραγγίζουν καλά. Τα εδάφη που έχουν μία ελαφρά κλίση είναι τα καλύτερα. Φυτεύονται 70-100 δένδρα το στρέμμα.

Η παουλόβνια είναι ένα δένδρο, που απαιτεί πολύ μικρές φροντίδες και δεν απαιτείται μεγάλη αρχική επένδυση για την εγκατάσταση της. Είναι φυτό που χρησιμοποιείται στην κηποτεχνία, λόγω του φυλλώματος και των πολύ όμορφων και μυρωδάτων ανθέων του, κυρίως σε δρόμους πόλεων, επειδή πέραν των άλλων αντέχει και στην μόλυνση του αέρα. 

Το ρΗ του εδάφους μπορεί να είναι από 5,5 -7,5. Τα καλύτερα εδάφη είναι τα μέσης συστάσεως. Επίσης τα εδάφη θα πρέπει να προστατεύονται από τους επικρατούντες ισχυρούς ανέμους της περιοχής. 

Το ξύλο της παουλόβνιας. Οι μοναδικές ιδιότητες που έχει το ξύλο της παουλόβνιας όπως η ανθεκτικότητα, το χαμηλό βάρος, η ευκολία στην κατεργασία του, καθιστούν το ξύλο αυτό πολύτιμο.

Ειδικότερα:
Η ελαφρότητα του ξύλου. Η παουλόβνια είναι το πιο ελαφρύ ξύλο στις ΗΠΑ σε σχέση με την εμπορική ξυλεία που κυκλοφορεί. Φθάνει μόνο στα 2/3 του συνήθους βάρους των εμπορικών ειδών ξυλείας. Η πυκνότητα του ξύλου της παουλόβνιας είναι μεταξύ 0,23- 0,30. Το βάρος των 1000 σανίδων της φθάνει τα 626,8 κιλά ενώ οι 1000 σανίδες της λεύκας ζυγίζουν 993,6 κιλά και λευκής βελανιδιάς 1514 κιλά. 
Δύναμη και σταθερότητα. Αν και είναι ελαφρύ ξύλο, είναι πολύ ανθεκτικό και δεν σχίζεται κατά την κατεργασία του σε αντίθεση με άλλα ξύλα, ακόμη και όταν γίνεται ταχεία ξήρανση του ξύλου. 
Εύκολα κατεργάσιμο. Μια πολύτιμη ιδιότητα του είναι η ευκολία που γίνεται η κατεργασία του ειδικά όταν ακόμη το ξύλο είναι πράσινο. 
Το ξύλο αποξηραίνεται, γρήγορα στον αέρα, σε 30 ημέρες χωρίς να παρουσιάζει παραμορφώσεις. 
Η κοπή των κορμών γίνεται όταν τα δέντρα έχουν ηλικία 8-10 ετών. Κάθε χρόνο επίσης αποδίδει μία ποσότητα καυσόξυλων από τους ετήσιους πλάγιους βλαστούς που κλαδεύονται. Ένα δέντρο παουλόβνιας ηλικίας 10 ετών δίνει συνήθως ένα κυβικό μέτρο ξυλείας. Υπάρχουν περιπτώσεις δέντρων ηλικίας 18 ετών που έδωσαν 6,5 κυβ. μέτρα ξυλείας με μία διάμετρο 1m στο ύψος του στήθους. 
Μετά την κοπή των δέντρων, το φυτό αναβλαστάνει και ξαναδίνει νέα παραγωγή σε 4-5 χρόνια. Στην συνέχεια κόβεται πάλι, δίνοντας νέα παραγωγή, και ούτω καθεξής αυτό επαναλαμβάνεται για 6-7 φορές. Αυτό αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα της καλλιέργειας αυτής. 
Η τιμή του ξύλου της είναι ανάλογη με την ποιότητα του. Στο διεθνές εμπόριο του ξύλου, το ξύλο προελεύσεως Κίνας έχει 250 δολάρια το κυβικό μέτρο στην κατηγορία (Ε) και 550 δολάρια το κυβικό μέτρο στην κατηγορία (Α1). Το ξύλο ανωτέρας ποιότητας που προέρχεται από την Αυστραλία κοστίζει μέχρι 1500-2000 δολάρια το κυβικό μέτρο. Η τιμή του ξύλου του συνήθως είναι παρόμοια με εκείνη του ξύλου της μαύρης καρυδιάς.
Το ξύλο της παουλόβνιας είναι ελαφρό αλλά σκληρό με καλή μικροδομή. Δεν στρεβλώνει ούτε παραμορφώνεται, δεν παρουσιάζει ανωμαλίες που οφείλονται στην υγρασία, δεν σχίζεται από το κάρφωμα. Το πριόνισμα είναι εύκολο χωρίς κίνδυνο θρυμματισμού, ενώ η κόλλα και τα χρώματα έχουν εύκολη πρόσφυση. 
Η αποξήρανση του γίνεται εύκολα και γρήγορα. Σε φούρνο γίνεται σε 24-48 ώρες ενώ στον αέρα σε 30-60 ημέρες. 

paulownia

Το ξύλο της παουλόβνιας χρησιμοποιείται για:

-Την κατασκευή μουσικών οργάνων, επειδή έχει πολύ καλή αντήχηση. Κυρίως χρησιμοποιείται για τον σκοπό αυτό στην Κίνα και την Ιαπωνία.

-Ξύλο οικοδομικών κατασκευών, επειδή είναι ελαφρύ ξύλο, ανθεκτικό στο σάπισμα είναι ιδεώδες ξύλο για δοκάρια στεγών, πόρτες, παράθυρα, πατώματα, ταβάνια.

-Ξύλο για κατασκευή κιβωτίων μεταφοράς εμπορευμάτων, φρούτων κλπ.
-Ξύλο για κατασκευή επίπλων, καρεκλών, τραπεζιών, ντουλαπιών κλπ
-Λόγω της χαμηλής του θερμικής αγωγιμότητας χρησιμοποιείται σαν μονωτικό
-Για την κατασκευή του κοντραπλακέ. Το κοντραπλακέ που γίνεται από ξύλο επτά ετών της παουλόβνιας, είναι εφάμιλλο με το κοντραπλακέ από την λεύκα ηλικίας όμως 50 ετών.
-Παραγωγή ξυλοκάρβουνων
-Παραγωγή στερεών βιοκαυσίμων (pellets).
Το δέντρο αυτό τα τελευταία χρόνια άρχισε να καλλιεργείται στην Ελλάδα. Οι προοπτικές του είναι πολύ καλές σαν μία νέα εναλλακτική καλλιέργεια, επειδή μπορεί να συνδυασθεί και με συγκαλλιέργεια ετήσιων φυτών. υπολογίζεται ότι, με μία πυκνότητα 80 δέντρων το στρέμμα, θα έχουμε μία ποσότητα 80 κυβικών μέτρων ξυλείας μετά από 8-10 χρόνια. Με μία μέση τιμή 300-400? το κυβικό το ξύλο, δίνει στα 8-10 χρόνια 24.000- 32.000? που αντιστοιχούν σε 2.400-3.200? το στρέμμα ακαθάριστο εισόδημα. Αν στα έσοδα αυτά προστεθούν τα έσοδα από την μελισσοκομία, την καλλιέργεια των ετήσιων φυτών που θα συγκαλλιεργηθεί, τα φύλλα που χρησιμοποιούνται σαν τροφή των ζώων και τα ξύλα του κλαδέματος, τότε φαίνεται ότι η καλλιέργεια αυτή είναι πράγματι μία εξαιρετική εναλλακτική καλλιέργεια.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα SymAgro


  Γεωπόνος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων SymAgro

Δεν υπάρχουν σχόλια: