Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Αυτές είναι οι 10 ομορφότερες ελληνικές πόλεις. Σύμφωνα με το πολυβραβευμένο Thecultertrip.com


«Μια χώρα απίστευτης φυσικής ομορφιάς, συναρπαστικής ιστορίας και πολύχρωμου φολκλόρ, η Ελλάδα έχει αναμφισβήτητα κάτι για τον καθένα» σχολιάζει το πολυβραβευμένο σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο ταξιδιωτικό site thecultertrip.com.

Ο ιστότοπος με τους 2 εκατ. αναγνώστες τονίζει για την Ελλάδα ότι διαθέτει «από γραφικές παραθαλάσσιες πόλεις μέχρι ορεινά χωριουδάκια και πολυπολιτισμικές μακεδονικές πόλεις».

Ετσι, κατά τη δημοσιογράφο του συνεργαζόμενου με τους New York Times και βραβευμένου ιστότοπου από τον Guardian και τους Times του Λονδίνου, οι 10 ομορφότερες ελληνικές πόλεις είναι οι εξής:



1. Ναύπλιο

«Λίγες πόλεις αντανακλούν την πλούσια και διαφορετική ιστορία της Ελλάδας όπως το Ναύπλιο, ένας από τους πιο κομψούς και ρομαντικούς προορισμούς. Βρίσκεται στην καρδιά της ιστορικής Αργολίδος, περιοχής στην Πελοπόννησο. Το Ναύπλιο έχει βαθιές πολιτιστικές ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα και στη Ενετοκρατία του 15ου και του 17ου αιώνα. Ακμασε στις αρχές του 1800 ως πρώτη πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους. Η πόλη μπορεί να υπερηφανεύεται για υπέροχα νεοκλασικά αρχοντικά, όμορφη βενετσιάνικη αρχιτεκτονική και γραφικά σοκάκια. Το τοπίο της το συνθέτουν δύο Βενετσιάνικα κάστρα, το Παλαμίδη και η Ακροναυπλία, χτισμένα σε δύο διαδοχικούς λόφους. Κάτι που δεν πρέπει να χάσετε είναι το φρούριο Μπούρτζι στον Αργολικό κόλπο. Για να φτάσετε εκεί αρκεί μια σύντομη βόλτα με το φέρι. Προσφέρει μοναδική θέα στο Ναύρπλιο και ένα ιδανικό σκηνικό για ρομαντικές αποδράσεις».

2. Πάργα
«Η γραφική πόλη της Πάργας είναι ο πιο δημοφιλής καλοκαιρινός προορισμός στην Ήπειρο, στη Δυτική Ελλάδα. Χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές του λόφου του Πεζόβολου και περιτριγυρισμένη από πλούσια βλάστηση και πανέμορφα γαλανά νερά, η πόλη προσδίδει στον επισκέπτη μια χαλαρή νησιώτικη διάθεση κι ας μην βρίσκεται σε νησί. Στα highlights της Πάργας, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τα γοητευτικά και πολύχρωμα παραθαλάσσια σπίτια και τις πλακόστρωτες πλατείες και να επισκεφθεί τα ερείπια ενός παλιού ενετικού κάστρου στην κορυφή του λόφου. Πολύ κοντά βρίσκονται οι παραλίες Βάλτος και Λύχνος, οι οποίες συνδέονται με το λιμάνι της Πάργας με μικρά καραβάκια».

3. Καλαμπάκα
«Με έναν πληθυσμό περίπου 12.000 ανθρώπων, η μικρή πόλη της Καλαμπάκας βρίσκεται στην κεντρική Ελλάδα. Είναι χτισμένη "στα πόδια" των πιο εντυπωσιακών "πυραμίδων", των Μετεώρων, ένα συγκρότημα απότομων βράχων που φιλοξενούν ένα από τα πιο μεγάλα και πιο σημαντικά συγκροτήματα μοναστηριών. Είναι χαρακτηρισμένα ως Μνημίο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η Καλαμπάκα έχει μια πλούσια ιστορία, που χρονολογείται πίσω στην Αρχαία Ελλάδα και ειδικά στη Βυζαντινή Εποχή, με πολλές όμορφες ορθόδοξες εκκλησία και ξωκλήσια. Μπορείτε να κάνετε βόλτα στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια της γραφικής παλιάς πόλης συνοικίας του Σοποτού, μεγάλο μέρος του οποίου είναι χτισμένο κάτω ακριβώς από τη σκιά των βράχων και να απολαύσετε την υπέροχη παραδοσιακή αρχιτεκτονική».

4. Καστοριά
«Το κρυφό μαργαριτάρι της Βόρειας Ελλάδας, η φωτογενής πόλη της Καστοριάς είναι χτισμένη σε μια στενή λωρίδας γης ανάμεσα στα νερά της πανέμορφης λίμνης Ορεστιάδας, σου δίνει την εντύπωση ενός πλωτού νησιού. Η πόλη γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τον 19ο αιώνα ως κέντρο εμπορίου, αλλά και κατασκευής και πολλοί έμποροι της εποχής έχτισαν πολυτελή αρχοντικά και παραδοσιακά σπίτια τα οποία μπορεί κανείς να θαυμάσει στις παλιές γειτονιές στο Ντολτσό και το Αποζάρι, καθώς και τις 72 όμορφες εκκλησίες που δίνουν μια μικρή γεύση του πλούσιου βυζαντινού παρελθόντος της Καστοριάς. Η υπέροχη βόλτα γύρω από τη λίμνη είναι ίσως μια από τις πιο ρομαντικές βόλτες στην Ελλάδα, που σου προσφέρει μοναδική θέα της Καστοριάς και των γύρω βουνών».

5. Καρπενήσι
«Ευρέως δημοφιλές στους λάτρεις των χειμερινών σπορ, αλλά και τους λάτρεις της φύσης, το Καρπενήδι είναι μια μικρή πόλη που βρίσκεται σε μία απομονωμένη και αραιοκατοικημένη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας που ονομάζεται η "Μικρή Ελβετία της Ελλάδας". Η πόλη οφείλει τη φήμη της κατά πολύ στην άθικτη από ανθρώπινο χέρι φυσική ομορφιά της από τα γύρω βουνά, τα ελατοδάση και τα ποτάμια με τα κρυστάλλινα παγωμένα νερά, τα οποία την καθιστούν σε έναν ιδανικό προορισμό για πραγματική απόδραση. Για το μέγεθός του, το Καρπενήσι προσφέρει μια αξιοπρεπή επιλογή παραδοσιακών καταλυμάτων, φούρνων και εστιατορίων, ενώ μπορεί να είναι περήφανο για τις τοπικές λιχουδιές του, όπως τα διάσημα πράσινα λουκάνικα και το διεθνώς βραβευμένο προσούτο, το οποίο παράγεται από μια φυλή αγριόχοιρων που ζουν μόνο σε αυτή την περιοχή».

6. Μέτσοβο
«Βρίσκεται σε ένα υψόμετρο 1.200 μέτρων στην καρδιά της μεγαλοπρεπούς οροσειράς της Πίνδου στην Ηπειρο. Το Μέτσοβο είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Ελλάδος. Η πόλη ήταν η πατρίδα των πιο επιδέξιων χτιστών της χώρας που χρησιμοποιούσαν την πλούσια σε πέτρα γη για να χτίσουν τα υπέροχα αρχοντικά, τα μοναστήρια, τις πηγές και τα πλακόστρωτα δρομάκια και πλατείες, τα περισσότερα από τα οποία παραμένουν άθικτα από τον χρόνο. Οι κοντινές βουνοκορφές και οι πλαγιές με τα παρθένα δάση προσφέρουν ένα συγκλονιστικό θέαμα στους επισκέπτες, οι οποίοι μπορούν να απολαύσουν την πεζοπορία στην γραφική περιοχή. Παρά τη ραγδαία αύξηση του τουρισμού τα τελευταία χρόνια, το Μέτσοβο διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, συνδυάζοντας τέλεια το παρελθόν με το παρόν, προσφέροντας ένα πλήθος πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων όλο τον χρόνο».

7. Βέροια
«Η παλιά πόλη της Βέροιας βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα, μεταξύ των πλαγιών του βουνού Βέρμιο και των εκβολών του ποταμού Αλιάκμονα. Εχει βαθιά ιστορία που χρονολογείται από την εποχή των αρχαίων Μακεδόνων, του Βυζαντίου και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Βέροια προσφέρει έναν πλούτο πολιτιστικών εμπειριών από τις θαυμάσιες βυζαντινές εκκλησίες και τα σημαντικά μνημεία, όπως το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, μέχρι την ιστορική Μακεδονική και Οθωμανική αρχιτεκτονική, με τα ελικοειδή πλακόστρωτα δρομάκια και πλατείες. Ίσως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της πόλης είναι η καλοδιατηρημένη εβραϊκή συναγωγή, κατάλοιπο της κάποτε ακμαίας εβραϊκής κοινότητας μέχρι το 1940. Η Βέροια εξυπηρετεί ως μια βολική βάση για να εξερευνήσετε τα γραφικά μοναστήρια και τα ορεινά χωριά που είναι διάσπαρτα στη γύρω περιοχή και να επισκεφθείτε το διάσημο αρχαιολογικό χώρο των Αιγών, την πρώτη πρωτεύουσα της αρχαίας Μακεδονίας».

8. Ξάνθη
«Βρίσκεται στη Θράκη, σε ένα σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, η Ξάνθη είναι γνωστή ως "η πόλη με τα 1.000 χρώματα" για τη ζωντανή της πολυπολιτισμική της ατμόσφαιρα. Η πόλη χρωστά κατά πολύ τη φήμη της και την περιουσία της στην πάλαι ποτέ ισχυρή καπνοβιομηχανία της και το ανανεωμένο πια παραδοσιακό της καρναβάλι, το οποίο διεξάγεται κάθε χρόνο κάπου μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Η παλιά πόλη της Ξάνθης λέγεται πως είναι ένα ανοιχτό μουσείο με έκθεση μια συναρπαστική σύντηξη αρχιτεκτονικών παραδόσεων που αντανακλούν τη θρησκεία, τον πολιτισμό και την εθνική ποικιλία των ανθρώπων που ζουν και ευημερούν στην πόλη. Οπως και η αρχιτεκτονική της, οι μαγειρικές παραδόσεις αντιπροσωπεύουν και ένα ενδιαφέρον κοσμοπολίτικο μείγμα, τυπικό της περιοχής».

9. Γαλαξίδι
«Η γραφική παραθαλάσσια πόλη του Γαλαξιδίου βρίσκεται στα βόρεια του Κορινθιακού Κόλπου στην κεντρική Ελλάδα. Ενα πρώην πλούσιο και πολυσύχναστο λιμάνι, το Γαλαξίδι έχει καταφέρει να διατηρήσει πολύ από την παλιά του δόξα και τη ναυτική του ιστορία, μέρος της οποίας μπορείτε να γνωρίσετε στο Ναυτικό Μουσείο. Αυτή η πόλη είναι γνωστή ως ένας από τους πιο διάσημους προορισμούς γιοτ. Το παραθαλάσσιο μέτωπό της και οι πολύχρωμοι δρόμοι της είναι διακοσμημένοι με υπέροχα διώροφα κτίρια, ζεστά μικρά καφέ και ελληνικές ταβέρνες. Ενα από τα πιο διάσημα πολιτιστικά events είναι το "αλεβρομουτζούρωμα" το οποίο διεξάγεται κάθε χρόνο την πρώτη ημέρα της Σαρακοστής, την Καθαρά Δευτέρα. Το έθιμο απαιτεί οι συμμετέχοντες να μαυρίζουν τα πρόσωπά τους με κάρβουνο και να πετούν χρωματιστό αλεύρι ο ένας στον άλλον, δημιουργώντας έτσι ένα υπέροχο πολύχρωμο χάος».

10. Αγιος Νικόλαος
«Η υπέροχη πόλη του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στον καταπληκτικό κόλπο του Μιραμπέλλου στη βορειοανατολική ακτή της Κρήτης. Η πόλη πήρε το σημερινό της όνομα έπειτα από τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε τον 9ο αιώνα. Βλέποντας τη θάλασσα και στις τρεις της πλευρές, η πόλη έχει αρκετά θαλάσσια μέτωπα, κάθε ένα από το οποίο έχει πολλά καφέ, μαγαζάκια και εστιατόρια που προσφέρουν μια πλούσια ποικιλία επιλογών για ψώνια και φαγητό. Το πιο εκπληκτικό χαρακτηριστικό της είναι η φωτογενής της λιμνοθάλασσα Βουλισμένη, μια βαθιά λίμνη η οποία συνδέεται με τη θάλασσα από μια στενή λωρίδα η οποία σύμφωνα με τον θρύλο είναι απύθμενη. Από τον Αγιο Νικόλαο, οι ταξιδιώτες μπορούν να επισκεφθούν "το κακόφημο νησί των λεπρών" τη Σπιναλόγκα, το μέρος όπου απομονώνονταν οι λεπροί μέχρι και το 1957. Είναι το νησί για το οποίο γράφτηκε το βιβλίο της Βικτόρια Χίσλοπ "Το Νησί"».

Δεν υπάρχουν σχόλια: