Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Τα άγρια άλογα στο Σούλι και στο Φαρμακοβούνι χρειάζονται φροντίδα για την επιβίωσή τους...


Τόσο στην οροσειρά του Σουλίου όσο και στο Φαρμακοβούνι Φιλιατών, υπάρχουν σήμερα άγρια άλογα. Πως προέκυψαν κάποια από αυτά; Πριν από 30-35 χρόνια, ζωέμποροι συγκέντρωναν άλογα από τη Βόρεια Ελλάδα για να τα πουλήσουν στην Ιταλία. Με φορτηγά τα μετέφεραν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
 Οι άθλιες συνθήκες μεταφοράς είχαν ως αποτέλεσμα να «χάνονται» δεκάδες ζώα. Υποχρεώνονταν λοιπόν οι έμποροι να αφήνουν ελεύθερα για κάποιες ημέρες τα άλογα στα λιβάδια να βοσκήσουν, ώστε να συνέλθουν από την ταλαιπωρία του ταξιδιού και έπειτα από μία ή δύο εβδομάδες τα φόρτωναν στα πλοία. Όσα άλογα δεν είχαν προλάβει να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους ή έδειχναν άρρωστα, οι ζωοτρόφοι απλώς τα παρατούσαν.
 Με το πέρασμα των χρόνων, όσα επέζησαν, και εκείνα που ξέφυγαν στο διάστημα των εβδομάδων πριν από το ταξίδι προς τη γειτονική χώρα, δημιούργησαν αγέλες που κινήθηκαν προς διάφορες κατευθύνσεις. Στα βουνά του Σουλίου σήμερα ζουν αυτοσυντηρούμενα πάνω από 150 άλογα, των οποίων ο αριθμός τους κάθε χρόνο αυξάνεται. Ανήκουν στη ράτσα της Πίνδου και γι’ αυτά παλαιότερα από φορέα της περιοχής είχε γίνει έρευνα και μάλιστα σε συνεργασία με το δασαρχείο κατασκευάστηκαν στέγαστρα, στα οποία τοποθετήθηκαν ταΐστρες και ποτίστρες. Επειδή και για τις δυο αυτές ορεινές περιοχές, τα άγρια άλογα είναι «σήμα – κατατεθέν», θα πρέπει πάση θυσία να διασωθούν, αφού από μόνα τους αποτελούν αντικείμενο ενδιαφέρουσας περιβαλλοντικής μελέτης. Θα πρέπει οι αυτοδιοικητικές αρχές, σε συνεργασία με τις δασικές, αλλά και φυσιολατρικούς φορείς να φροντίσουν για την επιβίωσή τους. 

http://katoci.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: