Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Το πλάνο πληρωμών ΟΠΕΚΕΠΕ, πότε πιστώνονται τσεκ, βιολογικά, αυτόχθονες, ζωϊκές, σχέδια και Νέοι

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥπΑΑΤ και όσα αναφέρουν στη βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρης Μελάς.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης 2020, που δεν εξοφλήθηκαν στις 21 Δεκεμβρίου 2020, δηλαδή το 3% της βασικής ενίσχυσης, το 5% του πρασινίσματος και το 10% της ενίσχυσης γεωργών νεαρής ηλικίας (young farmers), όπως αναφέρουν νεότερες πληροφορίες από το ΥπΑΑΤ στον ΑγροΤύπο, προβλέπεται το πιθανότερο να καταβληθούν στα τέλη του Ιουνίου, μαζί με την εκκαθαριστική πληρωμή, που γίνεται βάσει Κανονισμού κάθε χρόνο. Το συνολικό ποσό που θα πληρωθεί τότε και μόλις ολοκληρωθούν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι, αγγίζει τα 100 εκατ. περίπου. Σημειωτέον ότι το προηγούμενο διάστημα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είχαν αφήσει παράθυρο να γίνει η πληρωμή αυτή και λίγο νωρίτερα, πλην όμως ο υπουργός στη βουλή είχε δηλώσει ότι θα γίνει το αργότερο στα τέλη του Ιουνίου του 2021. Το ίδιο αναφέρει ο Σπήλιος Λιβανός σε έγγραφη απάντησή του στη βουλή στις 28 Απριλίου, την οποία και έχει στα χέρια του ο ΑγροΤύπος. Μέχρι τις 30 Ιουνίου άλλωστε οριοθετεί την πληρωμή αυτή με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη βουλή, πριν από λίγες ημέρες και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Δημήτρης Μελάς.

Πληρωμές Σχεδίων Βελτίωσης, Νέων Αγροτών και λοιπών προγραμμάτων

Σύμφωνα με το ίδιο αποκαλυπτικό έγγραφο Μελά, που έχει στην διάθεσή του ο ΑγροΤύπος, από τις αρχές του 2021 έχουν εκδοθεί εντολές πληρωμών για τα Σχέδια Βελτίωσης της τάξης των 27,3 εκατ. ευρώ, ενώ για τις ανειλλημένες υποχρεώσεις Νέων Γεωργών σχεδόν 600.000 ευρώ. Σε σχέση με την δεύτερη, τελική πληρωμή των Νέων του ΠΑΑ 2014-2020, έχει ενεργοποιηθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣΚΕ), η δυνατότητα υποβολής σχετικού αιτήματος πληρωμής, από τις αρχές Μαρτίου. Μέχρι τα μέσα Απριλίου τουλάχιστον, σύμφωνα με τον κ. Μελά, δεν είχαν παραληφθεί φάκελοι πληρωμής από τον Οργανισμό. Σημειωτέον, ότι στα εκτός ΟΣΔΕ μέτρα, οι πληρωμές εξαρτώνται από την ροή των φακέλων στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σε σχέση με τα εντός ΟΣΔΕ μέτρα, σύμφωνα με τον Δημήτρη Μελά, έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή πρώτης εκκαθάρισης για το πρόγραμμα Προστασίας Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, Διατήρησης Αμπελοκομικής πρακτικής Θήρας, μείωση νιτρορύπανσης και Κομφούζιο (1η πρόσκληση). Σε εξέλιξη ήταν στα μέσα Απριλίου, η πληρωμή πρώτης εκκαθάρισης για το Κομφούζιο (2η και 3η πρόσκληση) και Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων σε Ορυζώνες.

Όπως εξηγεί ο κ. Μελάς, με την προϋπόθεση συνεχούς μηχανογραφικής υποστήριξης των πληροφοριακών συστημάτων, προγραμματίζονται μέχρι τέλη Μαΐου, η πληρωμή 1ης εκκαθάρισης για το πρόγραμμα αυτόχθονων φυλών, ενώ μέχρι τις 30 Ιουνίου, προβλέπεται να πληρωθούν 1η εκκαθάριση Βιολογικής Γεωργίας - Κτηνοτροφίας και 2η εκκαθάριση του συνόλου των Δράσεων του Μέτρου 10, που αναφέρονται πιο πάνω.

Σε εκκρεμότητα οι συνδεδεμένες ζωικών

Από τις 14 Μαΐου αρχίζει εν τω μεταξύ αντίστροφη μέτρηση για πληρωμή των συνδεδεμένων ζωικών έτους 2020, συνολικού ύψους άνω των 85 εκατ. ευρώ, αν και πληροφορίες από υπηρεσιακούς του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφέρουν, όπως εξάλλου έχουμε γράψει και πάλι, ότι ίσως πάμε για πληρωμή προς τα τέλη του τρέχοντος μηνός. Όσον αφορά στα ποσά, για τις συνδεδεδεμένες ζωικών έτους 2020 πρόκειται να δοθούν 55 εκατ. ευρώ για τον τομέα πρόβειου και αίγειου κρέατος, 35,5 εκατ. ευρώ για τον τομέα του βόειου κρέατος, 2,7 εκατ. ευρώ για κτηνοτρόφους βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων και 550.000 ευρώ περίπου για κτηνοτρόφους αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων χωρίς γη.

Μπίκας Αλέξανδρος

https://www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: