Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

ΗΠΕΙΡΟΣ: Μεγάλη η προσφορά του "ανθρώπου με το παπιγιόν"

Η πολύπλευρη πολιτιστική, πνευματική και κοινωνική προσφορά του «ανθρώπου με το παπιγιόν», όπως ήταν γνωστός ο Κώστας Φρόντζος, βρέθηκε στο επίκεντρο της εκπομπής «Σαν παραμύθι», που προβλήθηκε από τη συχνότητα της ΕΡΤ2.

Στην σχεδόν ωριαία διάρκεια της εκπομπής παρουσιάστηκαν αναλυτικά όλα τα σημαντικά έργα του αείμνηστου βουλευτή, δημάρχου Ιωαννίνων, ιδρυτή και πρώτου προέδρου της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών. 

«Ξεναγοί» σ’ αυτό το ταξίδι ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και ο αείμνηστος Γιαννιώτης αρχιτέκτονας Βασίλης Χαρίσης, συνεργάτης επί μακρά σειρά ετών του Κ. Φρόντζου στην Ε.Η.Μ., αποσπάσματα από παλαιότερη συνέντευξη του οποίου προβλήθηκαν, μίλησαν γι' αυτόν.

Και οι δύο ομιλητές τόνισαν ιδιαίτερα το πάθος του Κώστα Φρόντζου για τον πολιτισμό και την επιμονή και επιμονή με την οποία διεκδικούσε την υλοποίηση ιδεών που είχαν σχέση μ’ αυτόν.

«Μπορεί να είχε παπιγιόν, αλλά δεν είχε καθόλου... απαλό χέρι. Είχε πολύ σφρίγος και επέβαλε στους πάντες τα σχέδιά του. Κατάφερε έτσι ο άνθρωπος με το παπιγιόν κι έχτισε πολιτισμό».

Ιδιαίτερη δε αναφορά έκανε σε έργα όπως η κατασκευή του Τουριστικού Περιπτέρου στον ομώνυμο λόφο, λέγοντας ότι για να το ολοκληρώσει «κινητοποίησε θεούς και δαίμονες. Εξάλλου, πάντα έπαιρνε ό,τι ζητούσε»!

Άγνωστες πτυχές της ζωής και δράσης του Κώστα Φρόντζου παρουσιάστηκαν μέσω αποσπασμάτων παλαιότερης συνέντευξης του αείμνηστου Βασίλη Χαρίση, εκ των στενότερων συνεργατών του στην Ε.Η.Μ. και μέλους του Διοικητικού της Συμβουλίου επί πολλά χρόνια.

Όπως τόνισε, το μεγάλο έργο του αείμνηστου ιδρυτή της Ε.Η.Μ. υπήρξε η αρχαία Δωδώνη το οποίο είχε μάλιστα δύο διαστάσεις. Από τη μία, ξαναγέννησε τον λόγο στο αρχαίο της θέατρο και από την άλλη, παραβιάζοντας δημόσιες αρχές και παρακάμπτοντας γραφειοκρατικά εμπόδια, κατάφερε να πείσει το υπουργείο Παιδείας στα πρώτα χρόνια του ΄60 να βγάλει πίστωση για την αναστήλωση του θεάτρου, που τότε ήταν απλώς ένας χώρος γεμάτος από «σκόρπιες πέτρες»!

https://katoci.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: