Τρίτη 18 Μαΐου 2021

΄Αγνωστες ιστορίες από τη ζωή του Μάρκου Μπότσαρη

Ο Σουλιώτης οπλαρχηγός Μάρκος Μπότσαρης δεν ήταν μόνο άνδρας γενναίος και ανδρείος (χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του συνοπλαρχηγού του Γεωργίου Καραϊσκάκη: "Σαν τον Μάρκο, ήρωα μάνα δεν ξαναγεννάει"), αλλά και άνθρωπος της αρετής.

 Έφτασε μέχρι του σημείου, τόση ήταν η ανεξικακία του, να συγχωρήσει το φονιά του πατέρα του οπλαρχηγό Γώγο Μπακόλα, λέγοντάς του: "Αν συ μου σκότωσες τον πατέρα, εγώ θα κάνω πατέρα εσένα". 

Όταν το 1823 η Κυβέρνηση τον διόρισε στρατηγό Δυτικής Ελλάδος, άλλοι οπλαρχηγοί δυσανασχέτησαν. Ανώτερος ως χαρακτήρας έσχισε το χαρτί της αρχιστρατηγίας, αναφέροντας: "Όποιος είναι άξιος παίρνει το δίπλωμα μπροστά στον εχθρό".

Λίγο πριν τη μάχη του Καρπενησίου, όπου σκοτώθηκε, πέρασε από το Μοναστήρι του Προυσού, όπου προσκύνησε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Φεύγοντας δίνει ένα σακούλι γρόσια  σε μοναχό και του λέει: "Πάρτα, παππά μου, να κάνεις μνημόσυνο για την ψυχή του Μάρκου Μπότσαρη". Ταραγμένος ο καλόγερος του λέει: "Τί; Πέθανε ο Μάρκος Μπότσαρης;". Και με μια φλόγα στα μάτια του απαντά ο ακαταμάχητος αγωνιστής: "Όχι δεν πέθανε. Μα πηγαίνει να πεθάνει".  

  https://katoci.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: