Παρατάθηκε μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου 2021 η ισχύς της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά στην κατ’ εξαίρεση ελεγχόμενη δίωξη των αγριογούρουνων, «τόσο λόγω επαπειλούμενων ζημιών στην αγροτική παραγωγή όσο και για τον περιορισμό του κινδύνου εξάπλωσης της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων σε κτηνοτροφικές μονάδες».
Αυτό επισημαίνεται στην σχετική εγκύκλιο, στην οποία προστίθεται ότι η παράταση κρίθηκε απαραίτητη καθώς «παρά τα διαχειριστικά μέτρα που λήφθηκαν μέχρι σήμερα, όπως η αυξημένη κάρπωση των αγριόχοιρων κατά την κυνηγετική περίοδο σε όλη τη χώρα, δεν μειώθηκε δραστικά ο πληθυσμός των αγριόχοιρων, ούτε και οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή, ενώ γίνεται και συνεχής αναφορά στις μεγάλες ζημιές που προκαλούνται από αυτούς στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις».
Σε μάστιγα εξελίσσεται για την Ελληνική ύπαιθρο ο πληθυσμός των αγιογούρουνων, τα οποία κατατρώνε καλλιέργειες διαφόρων ειδών, όπως τα κηπευτικά, εξανεμίζοντας το εισόδημα των παραγωγών σε όλη την χώρα. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν λένε μιλώντας στον ΑγροΤύπο και οι παραγωγοί καλαμποκιού, που σε πολλές περιοχές, όπως η Θεσσαλία, σκέπτονται ακόμα και να αλλάξουν καλλιέργεια, αφού τα αγριογούρουνα τους εξαφανίζουν το εισόδημα και τις αποδόσεις.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Αποστολόπουλος, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού, «υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις ζημιές από τα αγριογούρουνα. Το καλοκαίρι κατέβαιναν στα χωράφια και έκαναν μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες αμπελιού καλαμποκιού κ.α. Το κυνήγι από μόνο του όμως δεν δίνει λύση. Οι περιφράξεις έχουν μεγάλο κόστος όπως και τα ηλεκτροφόρα καλώδια. Εμείς ζητάμε να υπάρχει μια επιχορήγηση στους παραγωγούς για να κάνουν αυτές τις κατασκευές προστασίας στα χωράφια».
Παϊσιάδης Σταύρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου