Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Η όμορφη παραλία.. αποδέκτης αστικών λυμάτων.. Φωτό- Βίντεο

Εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού στην Καστροσυκιά, τελικός αποδέκτης στα Αρτολίθια. Σε μία από τις πιο όμορφες παραλίες της Ηπείρου όπου τα έργα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, προκαλώντας την έκπληξη όσων… είχαν ξεχάσει και το αποχετευτικό δίκτυο αλλά και τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει επτά χρόνια πριν!

Οι σημερινές εικόνες της παραλίας είναι πραγματικά σοκαριστικές. Απλωμένοι σωλήνες και τόνοι υλικών που έχουν μεταφερθεί την κόβουν κυριολεκτικά στη μέση.

Πρόκειται προφανώς για το σημείο όπου καταλήγει ο τελικός αποδέκτης των λυμάτων ο οποίος θα πρέπει υποθαλάσσια να συνεχιστεί για 1800 περίπου μέτρα.

Η χωροθέτηση τόσο του βιολογικού όσο και του τελικού αποδέκτη είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από το 2014 ως και το 2016.

Οι αντιδράσεις αφορούσαν τόσο στον τελικό αποδέκτη καθώς δεν είχε εξεταστεί η λύση να καταλήξουν τα λύματα στον βιολογικό της Πρέβεζας αλλά και το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν προσεχώς οι πολίτες καθώς ο πληθυσμός της περιοχής το διάστημα πέραν του καλοκαιριού και της τουριστικής περιόδου δεν είναι μεγάλος.

Το αποχετευτικό δίκτυο καλύπτει τους οικισμούς και τις παραλίες του Βράχου, της Λυγιάς, των Ριζών, της Καστροσυκιάς, τους οικισμούς της Νέας Σαμψούντας, της Νέας Σινώπης, του Καναλίου ενώ διαχειρίζεται και τα λύματα του οικισμούς και της παραλίας της Λούτσας.

Το κόστος του έργου είναι 33.108.000 ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 26.700.000 ευρώ).

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, αποτελεί υποέργο της πράξης: «Έργα συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων του πρώην Δήμου Ζαλόγγου (νυν Δήμος Πρέβεζας) και οικισμών Λούτσας και Παραλίας Λούτσας Δήμου Πάργας, Περιφέρειας Ηπείρου» και συγχρηματοδοτείται κατά 95,79 % από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και από πιστώσεις που βαρύνουν τον Κύριο του Έργου, τον Δήμο Πρέβεζας.

Στα προς κατασκευή έργα περιλαμβάνονται και τα έργα διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου παραλίας «Λεύκα». Αυτά συνίστανται από:

-Αγωγό βαρύτητας (που λειτουργεί υπό πίεση) μεταφοράς των λυμάτων προς το βόρειο τμήμα της παραλίας «Λεύκα», στον οποίο παρεμβάλλονται δύο πιεζοθραυστικά φρεάτια, μήκους 6.417 m.

-Υποθαλάσσιο αγωγό διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων, μήκους 1.800 m, στο πέρας του οποίου τοποθετείται διαχυτής επτά στομίων από όπου εκρέουν τα λύματα.

Οι εικόνες από την εξέλιξη των εργασιών πάνω στην παραλία είναι αποκαρδιωτικές..




https://www.epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: