Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Χιλιάδες αιγοπροβατοτρόφοι δεν εισέπραξαν συνδεδεμένη, οργή και αγανάκτηση

Για μια πολύ άδικη πληρωμή κάνουν λόγω οι αιγοπροβατοτρόφοι μιλώντας στον ΑγροΤύπο για την πρόσφατη πληρωμή της συνδεδεμένης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν είδαν το χρώμα του χρήματος στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους χιλιάδες αιγοπροβατοτρόφοι σε όλη την χώρα γιατί το σύστημα τους πέταξε εκτός πληρωμής λόγω μείωσης των ποσοτήτων γάλακτος.

Το πρόβλημα οφείλεται στην αλλαγή πολιτικής που εφάρμοσε φέτος η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη δήλωση του αριθμού των ζώων και της ποσότητας γάλακτος. Για το θέμα έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας, προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, την οποία υπογράφουν από κοινού ΠΕΚ (Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων) και ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας).  

O πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών προϊόντων Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «στην Καστοριά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Δεν εισέπραξαν τα χρήματα της συνδεδεμένης περίπου το 47% λόγω της μειωμένης απόδοσης στο γάλα εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού. Πολλοί αιγοπροβατοτρόφοι δεν έκαναν τις τροποποποιητικές δηλώσεις στα ΚΥΔ κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να βγουν εκτός συστήματος πληρωμών και να μην πάρουν τη συνδεδεμένη. Αυτό έγινε φέτος γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κτηνοτρόφοι που είχαν μείωση των ποσοτήτων γάλακτος εισέπρατταν τα χρήματα αν και μειωμένα». 

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Τάκης Πεβερέτος, «κατά τη δήλωση του ΟΣΔΕ κάθε χρόνο οι κτηνοτρόφοι δήλωναν τον αριθμό των ζώων και την ποσότητα του γάλακτος που ανέμεναν για να εισπράξουν την συνδεδεμένη. Υπάρχουν όμως περιοχές της χώρας (Κρήτη, Καστοριά κ.α.). Φέτος όμως άλλαξε πολιτική ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Το Δεκέμβριο του 2020 εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καλούσε τους αιγοπροβατοτροφους να κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις στα ΚΥΔ για τον αριθμό ζώων και τις αναμενόμενες ποσότητες γάλακτος. Καταληκτική ημερομηνία για τις τροποποιητικές δηλώσεις ήταν η 31η Ιανουαρίου 2021. Όμως από τις αρχές του 2021 τα ΚΥΔ λόγω των προβλημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ έχασαν την πιστοποίηση και δεν μπορούσαν να μπουν στην πλατφόρμα για να κάνουν τις τροποποιήσεις. Πολλοί κτηνοτρόφοι δεν πρόλαβαν να τις κάνουν. Αποτέλεσμα να μην έχουν καταβληθεί περίπου 6,5 - 7 εκατ. ευρώ της συνδεδεμένης στα αιγοπρόβατα. Χιλιάδες δικαιούχοι δεν πληρώθηκαν σε μια δύσκολη χρονιά λόγω και της αυξημένης τιμής στις ζωοτροφές. Εμείς ζητάμε να γίνει αυτό που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια δηλαδή να εισπράξουν μειωμένη συνδεδεμένη οι αιγοπροβατοτρόφοι. Να θυμίσουμε ότι υπάρχουν ακόμη περίπου 3 εκατ. ευρώ που δεν εισέπραξαν το κορονοπακέτο Βορίδη (4 ευρώ). Το πακέτο αυτό είχε δοθεί για τις απώλειες των αιγοπροβατοτρόφων κατά το περασμένο Πάσχα, ενώ η πίστωση είχε πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2020. Όμως, λόγω λάθους του ΟΠΕΚΕΠΕ είχαν μείνει εκτός, περίπου 4.500 άτομα, ενώ το δικαιούντο».

Ο κ. Βασίλης Σμπώκος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «είναι η πιο άδικη πληρωμή των τελευταίων χρόνων. Πολλοί παραγωγοί μένουν εκτός, με την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει στις πύλες ενεργοποίησης τη διαδικασία αντιστοίχησης του παραγώμενου αιγοπρόβειου γάλακτος με το ζωϊκό κεφάλαιο του παραγωγού. Η αντιστοίχηση είναι 100 κιλά γάλα ανά αιγοπροβάτο.Μέχρι πέρσι η αντιστοίχηση αυτή γινόταν ηλεκτρονικά και αυτόματα από τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ κεντρικά. Φέτος αποφάσισαν να γίνει μέσα από τις πύλες ΟΣΔΕ. Πολλές ΚΥΔ είτε δεν αξιολόγησαν σωστα την εγκύκλιο του Υπουργείου, είτε ενημέρωσαν λάθος ή δεν ενημέρωσαν καθόλου τους κτηνοτρόφους για να προβούν στις διοικητικές πράξεις που χρειαζόταν για να τύχουν δικαιούχοι της πληρωμής που πραγματοποιήθηκε. Καλώ τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δώσει εκ νέου τη δυνατότητα στους κτηνοτρόφους αυτούς - που από όσα διαπίστωσα την Παρασκευή (21/5) ευρισκόμενος στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ Ηρακλείου είναι πάρα πολλοί - να κάνουν διοικητικές πράξεις διορθώνοντας την αντιστοίχηση των στοιχείων».

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι « υπάρχουν περιοχές που ειδοποιήθηκαν οι κτηνοτρόφοι από τις πύλες και άλλες που δεν ειδοποιήθηκαν. Δεν γνωρίζω που οφείλεται αυτό. Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ έγινε το Δεκέμβριο (8/12/2020). Ίσως κάποιες ΚΥΔ δεν κατάλαβαν την σοβαρότητα της κατάστασης. Αυτό που θα πρέπει να κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να διορθώσει το πρόβλημα σύντομα γιατί οι αιγοπροβατοτρόφοι έχουν ανάγκη τα χρήματα». 

Παϊσιάδης Σταύρος

https://www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: