Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

H εποχή των αντιμνημονιακών κραυγών έχει περάσει προ πολλού.



Στο δια ταύτα. Όλες ανεξαιρέτως οι «αγανακτισμένες» και δήθεν αντιμνημονιακές δυνάμεις, που όταν ήρθαν στην εξουσία έφεραν κατάπτυστα μνημόνια (Σαμαράς, Τσίπρας-Βαρουφάκης), με πρώτο και καλύτερο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, παραδέχθηκαν ότι, ποτέ δεν υπήρξε άλλος δρόμος για την σωτηρία και ομαλή χρηματοδότηση της χώρας, εκτός από τον Μηχανισμό Στήριξης της Ευρώπης που στήθηκε εξ υπαρχής με τις άοκνες προσπάθειες του Γιώργου Παπανδρέου. 
Η μόνη πολιτική δύναμη που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων την κρίσιμη περίοδο 2009-2011 είναι η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη του ΠΑΣΟΚ που σήμερα εκπροσωπείται από το Κίνημα Αλλαγής και του οποίου το πρόγραμμα με το ''Σχέδιο Ελλάδα'' αγγίζει το πρόβλημα στη ρίζα του και προτείνει λύσεις.



Είναι φανερό ότι η εποχή των αντιμνημνονιακών κραυγών έχει περάσει προ πολλού.
Όλες ανεξαιρέτως οι «αγανακτισμένες» δυνάμεις υποχρεώθηκαν τελικά να παραδεχτούν εμπράκτως την μοναδική αλήθεια ότι ποτέ δεν υπήρξε άλλος δρόμος για την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας, εκτός από τον Μηχανισμό Στήριξης της Ευρώπης που στήθηκε εξ υπαρχής με τις άοκνες προσπάθειες του Γιώργου Παπανδρέου που ανέλαβε το προσωπικό και πολιτικό κόστος προκειμένου να κρατηθεί τη χώρα όρθια.
Με 320 δις χρέος και 15.6% έλλειμμα που παρέλαβε από την κυβέρνηση Καραμανλή, ήτοι 36 δις στο σύνολο και πρωτογενές 24.5 δις ο Παπανδρέου και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έπραξαν το 2010 το πατριωτικό τους καθήκον προκειμένου να μη βιώσει η γενιά μας και καμία γενιά στο μέλλον τον όλεθρο της άτακτης χρεοκοπίας.
Όλα τα άλλα που έχουν ακουστεί κατά καιρούς για χρηματοδοτικές λύσεις πολλών δις προερχόμενες από Κινέζους, Ρώσους, Πέρσες, Άραβες, Τράπεζες της Ανατολής και καταπιστεύματα του Σώρρα με τα 600 δις ευρώ, αποδείχτηκαν απλώς προφάσεις εν αμαρτίαις στο βωμό μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.


Πάνω από όλα όμως οι ισχυρισμοί αυτοί:
-Έγιναν συντρίμμια με την προσφυγή και ένταξη της Κύπρου, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης προκειμένου να αντιμετωπίσουν με ασφάλεια τα δικά τους οικονομικά προβλήματα.
Όλοι αυτοί ούτε προδότες ήταν, ούτε πλαστογράφησαν τα οικονομικά τους στοιχεία.
-Έγιναν θρύψαλα με την ψήφιση και εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου υπό ευνοϊκότερες μάλιστα συνθήκες από τον Αντώνη Σαμαρά με τα 18.5 δις Ζάππεια ισοδύναμα που δεν «υπέγραφε το λάθος και ήθελε άλλο μίγμα πολιτικής» αλλά παρέλαβε έλλειμμα 14 δις λιγότερο από τον Παπανδρέου καθώς και 100 τουλάχιστον έτοιμες μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που αποδίδει από τότε 2.5 δις το χρόνο στο κράτος.
-Έγιναν μεγαλοπρέπως τετρακλάδια με το τρίτο βαρύτατο και αχρείαστο μνημόνιο που ψήφισε και εφάρμοσε ο Αλέξης Τσίπρας για να μην του μείνει η χώρα στα χέρια το 2015 και που ενώ στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης υποσχόταν 12.5 δις μέτρα ανακούφισης ετησίως, σε μια χρεοκοπημένη χώρα, κατέφυγε στο μνημόνιο που κατά τα αλλά θα καταργούσε με ένα νόμο και ένα άρθρο, παραλαμβάνοντας κι αυτός όχι μόνο μηδέν έλλειμμα, αντιθέτως μικρό πλεόνασμα.
Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ένα.
Η μόνη πολιτική δύναμη που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων την κρίσιμη περίοδο 2009-2011 είναι η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη του ΠΑΣΟΚ που σήμερα εκπροσωπείται από το Κίνημα Αλλαγής και του οποίου το πρόγραμμα με το ''Σχέδιο Ελλάδα'' αγγίζει το πρόβλημα στη ρίζα του, δηλαδή τις αιτίες που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία.
Και για να σοβαρολογούμε. 
Στην πολιτική, όπως και στην ζωή, υπάρχει ένα κορυφαίο αξίωμα που οφείλουμε όλοι να έχουμε υπόψη. Πρόβλημα που δεν αναγνωρίζεται, δεν λύνεται.
Δυστυχώς μεγάλο τμήμα του πολιτικού συστήματος παραμένει πεισματικά εγκλωβισμένο σε μια οπισθοδρομική αντίληψη για το κράτος και την εξουσία, αρνούμενο να αποδεχτεί την μεγάλη αλήθεια ότι οι πελατειακές σχέσεις υφαρπάζουν και αφαιρούν, ως άλλος Πίθος των Δαναϊδων τον Εθνικό πλούτο.
Αν αυτό όμως δεν γίνει εθνική γραμμή ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίες συγκρούσεις με αυτά τα εκφυλιστικά φαινόμενα η χώρα θα βολοδέρνει ανήμπορη και δεινοπαθούσα, ανακυκλώνοντας διαρκώς την κρίση.
Ας θυμηθούμε τι είπε ο Γιώργος Παπανδρέου:
«Το πελατειακό πάρτι της περιόδου 2004-2009 γονάτισε τη χώρα, αυτό ήταν το βασικό πρόβλημα, αυτή ήταν η εγκληματική συνταγή που τίναξε τη χώρα στον αέρα. Αν δεν υπήρχε το πάρτι μέχρι το 2009, δεν θα χρειαζόταν καμία συνταγή σωτηρίας από τους Εταίρους μας, καμία συνταγή μνημονίου το 2010».




Κώστας Κωνής
Υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στην Πρέβεζα

Δεν υπάρχουν σχόλια: