Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019

«Σαρακατσάνικα και άλλα, ανάλεκτα Σαρακατσαναίων»


Το βιβλίο του φιλόλογου Θεόδωρου Γ. Γόγολου «Σαρακατσάνικα και άλλα, ανάλεκτα Σαρακατσαναίων» εκδόθηκε το περασμένο καλοκαίρι από την Αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου, και το οποίο δημιουργήθηκε ουσιαστικά μέσα από τα φύλλα της εφημερίδας της Αδελφότητας «Σαρακατσάνικα χαιρετήματα» . 

Τα «Χαιρετήματα», από τη πρώτη στιγμή της έκδοσής τους (2001) ίσαμε σήμερα, συνέβαλαν καθοριστικά στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Σαρακατσαναίων όχι μόνον της Ηπείρου, αλλά και όλης της Ελλάδας. Αποτέλεσαν ένα χώρο ζυμώσεων και αναζητήσεων πνευματικών, οι οποίες ώθησαν πολλούς να γράψουν και να καταθέσουν τα βιώματα και τις εμπειρίες τους σχετικά με τον ποιμενικό και νομαδικό βίο των Σαρακατσαναίων. Από τα πρώτα φύλλα μέχρι τα τελευταία έχει συγκεντρωθεί ένα λαογραφικό και ιστορικό υλικό αξιοσημείωτο, που δεν πρέπει να πάει χαμένο. Οι εκδόσεις των συλλόγων δεν αποσκοπούν σε τίποτε άλλο, παρά στην καταγραφή, στη διάσωση και την αξιοποίηση αυτού του υλικού. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο βασικός λόγος ύπαρξης και λειτουργίας τους. 

Με την έκδοση βιβλίων- εφημερίδων-περιοδικών καθίσταται πιο αποτελεσματική η διάσωση και διάδοση των πολιτισμικών μας στοιχείων το οποίο είναι και υποχρέωση των πολιτιστικών συλλόγων. Υποχρέωση προς τις επερχόμενες γενεές για να γνωρίσουν την παράδοση μέσα από κείμενα ειδικών επιστημόνων, με βιώματα και εμπειρίες από τον παραδοσιακό νομαδικό τρόπο ζωής των Σαρακατσαναίων. Υποχρέωση επίσης προς την επιστημονική κοινότητα να έχει στη διάθεσή της αξιόπιστα λαογραφικά και κοινωνιολογικά στοιχεία, που μπορούν να αξιοποιηθούν για την αποτύπωση και την παραπέρα μελέτη μιας παραδοσιακής κοινωνίας, για την οποία οι πρωτογενείς μαρτυρίες ολοένα και λιγοστεύουν.
Το βιβλίο «Σαρακατσάνικα και άλλα, ανάλεκτα Σαρακατσαναίων» παρουσιάζεται σε εκδήλωση που συνδιοργανώνεται από το ΠΕ.Α.Π. του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης , το Σύλλογο Ηπειρωτών Βορείων Προαστείων και την Αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 19.00 στην Αίθουσα εκδηλώσεων «Μαν. Αναγνωστάκης», Χρυσ. Σμύρνης & Ρ. Φεραίου, Πεύκη.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Ευριπίδης Μακρής, Λαογράφος, Συγγραφέας, ο Κώστας Μαργώνης, Φιλόλογος, Κριτικός λογοτεχνίας και ο Θεόδωρος Γ. Γόγολος, Φιλόλογος, Συγγραφέας του βιβλίου.
Η εκδήλωση θα επενδυθεί μουσικά από τους Αποστόλη Βαγγελάκη, Νίκο Καλαμίδα, Μάριο Μαλεσιάδα και Λάζαρο Τσαμπά

Δεν υπάρχουν σχόλια: