Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Συνδυασμός φυτικής και ζωικής παραγωγής εξελίσσουν ένα αγρόκτημα με 37 χρόνια εμπειρίας



Η νέα γενιά έτοιμη να διαδεχτεί την οικογενειακή εκμετάλλευση

Τη δική του πορεία στον αγροτικό τομέα έχει χαράξει ο Βασίλης Παναγιώτου, από την Αλίαρτο Βοιωτίας, ο οποίος αποφάσισε να μη μείνει στάσιμος αλλά να επεκτείνει τη δραστηριότητα του και στην κτηνοτροφία εκτός από τη φυτική παραγωγή πριν από τρία χρόνια. Η πορεία του Βασίλη στον αγροτικό τομέα ξεκινά το 1982, όταν πήρε την απόφαση να καλλιεργήσει κτηνοτροφικά φυτά στα λιγοστά στρέμματα που του άφησε ο πατέρας του. Με τη βοήθεια και τις γνώσεις που έλαβε από αυτόν, κατάφερε να καλλιεργεί εκατοντάδες στρέμματα κτηνοτροφικά φυτά, να τα επεξεργάζεται σε ενσίρωμα αλλά και να τα πουλά απευθείας σε κτηνοτρόφους μέσω της ιστοσελίδας που έχει δημιουργήσει, με το όνομα «Αγρόκτημα Παναγιώτου». Πρόσφατα αποφάσισε να περάσει και στην κτηνοτροφία, με την εκτροφή 300 αιγοπροβάτων. «Σπούδασα ηλεκτρολόγος στην Αθήνα και δούλεψα αρκετά χρόνια. Ωστόσο, κάποια στιγμή τα παράτησα και πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με τον αγροτικό τομέα. Σήμερα καλλιεργώ τριφύλλι, καλαμπόκι και μπιζέλι. Με όλα τα σύγχρονα μηχανήματα πραγματοποιούμε και το ενσίρωμα των παραπάνω προϊόντων, τα οποία έπειτα πουλάμε στο δίκτυο κτηνοτρόφων που έχουμε αναπτύξει», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Βασίλης.

Κτηνοτροφία


Πριν από τρία χρόνια, ο Βασίλης, μαζί με τη γυναίκα του και την κόρη του οι οποίες είναι ενεργά μέλη στην εκμετάλλευσή, άνοιξαν και την πόρτα της κτηνοτροφίας. «Εκτρέφουμε 300 αιγοπρόβατα, δίνοντας το γάλα σε μεγάλη βιομηχανία, ενώ μερικές φορές εκμεταλλευόμαστε και το κρέας. Αποφασίσαμε να επενδύσουμε και στην κτηνοτροφία, για να επεκτείνουμε τη δραστηριότητα μας και να μην στηριζόμαστε μόνο στη φυτική παραγωγή», τονίζει ο Βασίλης, ο οποίος συνεχίζει λέγοντας πως η πτώση των τιμών και ο ανταγωνισμός που υπάρχει στην αγορά αποτελούν επιπλέον λόγους για τη νέα τους δραστηριότητα. «Η ενασχόληση τόσο με τη φυτική παραγωγή όσο και με την κτηνοτροφία παρέχει οφέλη, καθώς λειτουργούν συμπληρωματικά και παρέχουν κέρδος», αναφέρει ο Βασίλης, ο οποίος εξηγεί όμως ότι «από τη φυτική παραγωγή έχω περισσότερα οφέλη. Η κτηνοτροφία είναι για εμένα περισσότερο ένα επάγγελμα βοηθητικό».

Προώθηση προϊόντων

Την ώρα που το υψηλό κόστος διατροφής των ζώων αποτελεί ένα από βασικά προβλήματα του κλάδου της κτηνοτροφίας, η λύση του ενσιρώματος με παραγωγή προϊόντος υψηλής θρεπτικής αξίας, το οποίο είναι διαθέσιμο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Ο Βασίλης έχει αποφασίσει να διακινεί τα προϊόντα του απευθείας στους κτηνοτρόφους, αποφεύγοντας τους εμπόρους. Έχει δημιουργήσει, λοιπόν, ένα δίκτυο με σημεία σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και σε νησιά. Ο ίδιος τονίζει ότι οι επαφές του με τους κτηνοτρόφους γίνονται μέσω της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας που διαθέτει το αγρόκτημα Παναγιώτου, αλλά και μέσω εκθέσεων που συμμετέχουν ανά διαστήματα.

Νέα γενιά

Το αγρόκτημα Παναγιώτου έχει λύσει και το πρόβλημα της διαδοχής, καθώς υπάρχει ήδη η νέα γενιά, που θα αναλάβει την εκμετάλλευση εφοδιασμένη με γνώσεις, όρεξη και νέες ιδέες. Ο λόγος για τη Βασιλική-Θεοδώρα, την κόρη της οικογένειας. «Έχω τελειώσει τις σπουδές μου στη γεωπονική στη Λάρισα, καθώς από μικρή βοηθούσα τον πατέρα μου στην εκμετάλλευση και αγάπησα το αγροτικό επάγγελμα. Εκτός, όμως, από την αγάπη για αυτό ήθελα να έχω και τις κατάλληλες γνώσεις για να εξελίξω την επιχείρηση», αναφέρει η ίδια στην «ΥΧ», ενώ ο πατέρας της οικογένειας επισημαίνει ότι «από μικρή ήταν πρόθυμη να βοηθήσει σε όλες τις δουλειές με αποτέλεσμα να ενταχθεί πιο εύκολα σε αυτό που κάνουμε».
σήμερα τόσο οι αγρότες όσο και οι κτηνοτρόφοι έχουν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες εισφορές
Με μια πορεία 37 χρόνων στον αγροτικό τομέα, ο Βασίλης, εκτός από επιτυχίες έχει αντιμετωπίσει και δύσκολες καταστάσεις, όπως αναφέρει, «σήμερα τόσο οι αγρότες όσο και οι κτηνοτρόφοι έχουν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες εισφορές, ενώ ένα από τα ζητήματα της γεωργικής και κτηνοτροφικής ανάπτυξης της Ελλάδας είναι το μεγάλο κόστος παραγωγής που συχνά είναι ανεξέλεγκτο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: