Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Οι κτηνοτρόφοι συζητούν για την πτώση της τιμής του γάλακτος και ζητούν όσοι εισάγουν αιγοπρόβειο να μην παράγουν ΠΟΠ, επίσης GPS και ηλεκτρονικό τιμολόγιο στις μεταφορές γάλακτος


Έγινε στα γραφεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, στην Αθήνα, συνάντηση αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων και κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Νικόλαο Κατή, με κύριο θέμα συζήτησης την πτώση των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος και τι ελέγχους κάνει ο Οργανισμός. Εκεί ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γκουρομπίνος Γιάννης, επέδωσε στον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ τις προτάσεις που ομόφωνα είχαν αποφασίσει οι κτηνοτρόφοι, στις 21/4/2018, στον Τύρναβο. Oι προτάσεις αυτές είναι:
  • Όσα τυροκομεία και γαλακτοβιομηχανίες εισάγουν αιγοπρόβειο γάλα να μην παράγουν ΠΟΠ προϊόντα.
  • Ανεξάρτητος ΕΛΟΓΑΚ με συμμετοχή κτηνοτρόφων και τυροκόμων στο Διοικητικό συμβούλιο και όχι με δημόσιους υπαλλήλους, όπως θέλει να νομοθετήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • Αύξηση των προστίμων με ποσοστό επί του τζίρου σε όσους κάνουν παραβάσεις σε ΠΟΠ προιόντα και σε περίπτωση δεύτερης παράβασης να κλείνει το τυροκομείο ή η γαλακτοβιομηχανία.
  • Έγκριση άμεσα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.
  • Ο ΕΛΟΓΑΚ να κάνει ισοζύγιο σε όλα τα προϊόντα ΠΟΠ και μη και όχι μόνο στο αιγοπρόβειο γάλα.
  • Ζητάμε να τοποθετηθούν GPS και να θεσπιστεί ηλεκτρονικό τιμολόγιο σε όλα τα οχήματα μεταφοράς γάλακτος.
  • Να γίνουν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσλήψεις τόσο για τον ΕΛΟΓΑΚ όσο και στις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών.
Τα παραπάνω μέτρα θεωρούμε ότι κρίνονται αναγκαία έστω και τώρα για να σωθεί ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας.
Στην συνάντηση εκτός του Προέδρου της Ομοσπονδίας παρευρίσκονταν επίσης ο Πρόεδρος της ΠΕΚ, Στέργιος Κύρτσιος, ο γραμματέας της ΠΕΚ, Νίκος Παλάσκας, οι αντιπρόεδροι της Ομοσπονδίας, Αναστάσιος Αντωνίου και Αθανάσιος Βέρρας και ο τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας, Γιάννης Κόκουρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: