Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Οι κτηνοτρόφοι της Σαρδηνίας στους δρόμους για τις τιμές στο γάλα (φώτο).Κάτω από 60 λεπτά το κιλό το πρόβειο.


Aνάστατοι, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών τιμών στο πρόβειο γάλα, είναι οι Ιταλοί κτηνοτρόφοι της Σαρδηνίας. Εκατοντάδες παραγωγοί διαδήλωσαν την περασμένη Κυριακή (10/2), χύνοντας γάλα στους δρόμους και εμποδίζοντας φορτηγά να φορτώσουν γάλα για να το μεταφέρουν στα εργοστάσια και τα τυροκομεία. Φαίνεται πως το πρόβλημα των τιμών στην αγορά του γάλακτος πλήττει όλους τους αιγοπροβατοτρόφους της Νότιας Ευρώπης, καθώς οι γείτονές μας αναφέρουν ότι η τιμή του πρόβειου γάλακτος έχει πέσει κάτω από τα 60 λεπτά/λίτρο, έχοντας μειωθεί κατά 25% τους τελευταίους μήνες. Σε αυτά τα επίπεδα, όπως λένε οι παραγωγοί, αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και το κόστος παραγωγής τους.

Coldiretti: «Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για συζητήσεις»

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ισχυρή συνδικαλιστική αγροτική ένωση Coldiretti: «H αμοιβή των κτηνοτρόφων δεν είναι μόνο ανάξια λόγου και προσβλητική, αλλά είναι και παράνομη. Οι κανόνες του ανταγωνισμού απαγορεύουν οποιαδήποτε τακτική εκ μέρους του αγοραστή που, εκμεταλλευόμενος τη δεσπόζουσα θέση του, επιβάλλει αδικαιολόγητους όρους στα συμβόλαια παράδοσης γάλακτος, συμπεριλαμβανομένων αδικαιολόγητων τιμών, κάτω του κόστους παραγωγής».
Ο κυβερνήτης της Σαρδηνίας Fransesco Pigliaru προσκάλεσε τους κτηνοτρόφους σε διαπραγμάτευση, ωστόσο, η Coldiretti απάντησε ότι «τελείωσαν τα περιθώρια για συζητήσεις, η βιομηχανία γάλακτος θα πρέπει να κάνει καλύτερες προσφορές». Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Σαρδηνία αναλογεί το 40% του ζωικού κεφαλαίου των προβάτων της Ιταλίας. Η ετήσια παραγωγή γάλακτος της περιοχής ανέρχεται σε 300.000 τόνους και διοχετεύεται κατά το ήμισυ στην παραγωγή του ιταλικού τυριού ΠΟΠ «Πεκορίνο». Την ίδια στιγμή, μέλη του ευρωκοινοβουλίου έχουν αναγγείλει την ενεργοποίηση νέων κανονισμών για την προστασία των μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, πιθανώς μέχρι τα τέλη Μαρτίου.





Δεν υπάρχουν σχόλια: