Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και πληρωμή συνδεδεμένης, αρχές Απριλίου ζητούν οι κτηνοτρόφοι.


Τα αποτελέσματα των ελέγχων και τα πρόστιμα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ζητά με επιστολή του ο Προέδρος της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων και κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, Γιάννη Γκουρομπίνου, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη, για τους ελέγχους στο αιγοπρόβειο γάλα. Επίσης ζητούν η πληρωμή της συνδεδεμένης στο αιγοπρόβειο γάλα και αντί για το τέλος Μαΐου να γίνει αρχές Απριλίου.


Ο τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας, Γιάννης Κόκουρας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «γνωρίζουμε ότι 24 εταιρείες μεταποίησης δεν κατέθεσαν ισοζύγια. Περιμένουμε να μας ανακοινωθούν τα ονόματα. Επίσης ακόμη δεν έχει υπογραφεί η ΚΥΑ για τους ελέγχους στο γάλα με αποτέλεσμα να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η φετινή γαλακτική περίοδος και ακόμη να μην έχουν αυξηθεί τα πρόστιμα για όσους παρανομούν».


Η επιστολή της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων και κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας αναφέρει τα εξής:

«Έχουν περάσει δύο εβδομάδες από την τελευταία συνάντηση μελών της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων και κτηνοτρόφων περιφέρειας Θεσσαλίας με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και τέσσερις εβδομάδες από την πρώτη συνάντηση στην Ζootechnia και ακόμα περιμένουμε τα αποτελέσματα των ελέγχων και τα πρόστιμα που προτίθεστε να επιβάλετε. Σε λίγο καιρό θα έχει περάσει το μεγαλύτερο ποσοστό της γαλακτικής περιόδου και είμαστε ακόμα στο σημείο μηδέν. Μόνο εξαγγελίες και κανένα αποτέλεσμα.

Άραγε η πολυδιαφημισμένη τροπολογία για νέα πρόστιμα που προβλέπει μέχρι και κλείσιμο τυροκομείων και έχετε εξαγγείλει από τον Οκτώβριο του 2018 έχει εκδοθεί; Τα πρόστιμα στις 24 γαλακτοκομικές επιχειρήσεις που όλο το 2017 δεν δήλωσαν ούτε ένα κιλό γάλα έχουν επιβληθεί και ποιά είναι; Στην συνάντηση στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ αναφέρθηκε ο κ. Κατής ότι υπάρχουν και κτηνοτρόφοι οι οποίοι έχουν ελεγχθεί και βρέθηκαν να εμφανίζουν ισοζύγιο γάλακτος μεγαλύτερο από την ικανότητα του κοπαδιού τους. Εκεί καταδικάσαμε οποιονδήποτε παραβαίνει τον νόμο και ζητήσαμε την παραδειγματική τιμωρία.

Αν πρόκειται όμως να κυνηγήσει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ μόνο τους «εύκολους» παραβατικούς κτηνοτρόφους και μην έχουν την ίδια αντιμετώπιση οι τυροκόμοι και οι γαλακτοβιομηχανίες που από το 2017 δεν έχουν δηλώσει ούτε ένα κιλό αιγοπρόβειο γάλα πραγματικά θα γίνει χαμός. Τι φοβάστε και δεν κάνετε κάτι; Εδώ και τρία χρόνια ισχυρίζεστε ότι κάνετε ελέγχους αλλά δεν έχουμε δει κανένα αποτέλεσμα. 

Επίσης το τελευταίο διάστημα μας έχει αναφερθεί κρούσμα σε κτηνοτρόφο όπου έχει δημοσιοποιήσει τα τιμολόγια πώλησης με τις τιμές και αυτόματα ο τυροκόμος σταμάτησε να του παίρνει το γάλα και κανένας άλλος τυροκόμος δεν του έπαιρνε το γάλα δημιουργώντας ένα εμπάργκο. Τέτοιες συμπεριφορές τις καταδικάζουμε απερίφραστα και σας ρωτούμε τι προτίθεστε να κάνετε ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης; Αυτές οι συμπεριφορές είναι αποτέλεσμα των «αποτελεσματικών» ελέγχων που κάνετε στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. 

Τέλος θεωρούμε ότι λόγω δύσκολων καιρικών συνθηκών που έχουμε φέτος τον χειμώνα μπορείτε να επισπεύσετε την πληρωμή της συνδεδεμένης στο αιγοπρόβειο γάλα και αντί για το τέλος Μαΐου αυτήν να γίνει αρχές Απριλίου».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας
Γιάννης Γκουρομπίνος


Δεν υπάρχουν σχόλια: