Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Η πικρή περιπέτεια για ένα «μικρό σπίτι στο χωριό»!

Την πικρή εμπειρία που αποκόμισαν από την λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών όταν ο 83χρονος πατέρας τους αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα όνειρο ζωής, να οικοδομήσει δηλαδή ένα σπίτι τριάντα μόλις τετραγωνικών στο χωριό που γεννήθηκε, περιγράφουν οι δύο γιοί του, γιατροί στην πόλη των Ιωαννίνων. Μία εμπειρία που προφανώς βιώνουν και δεκάδες άλλοι, όταν πρέπει να τα βγάλουν πέρα με Πολεοδομία και Δασαρχείο, δύο υπηρεσίες που μάλλον δεν είναι διόλου φιλικές προς τους πολίτες. Ο 83χρονος όχι μόνο δεν κατάφερε να χτίσει το σπιτάκι που ήθελε αλλά κινδυνεύει να χάσει και το οικόπεδο που διαθέτει στο κέντρο του χωριού.
Σε ένα χωριό της Λάκκας Σουλίου, αρκετά χιλιόμετρα από τα Γιάννινα, όπου μένουν μόνιμα μόλις 15 κάτοικοι.
Στο οικόπεδο που θα χτιζόταν το σπίτι υπάρχει το μισογκρεμισμένο πατρικό του 83χρονου. Αυτό που γεννήθηκε και μεγάλωσε.
Εκεί θέλησε να χτίσει με όλη τη νόμιμη διαδικασία. Την έκδοση δηλαδή οικοδομικής άδειας. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν τα προβλήματα.
Η πολεοδομία, κατά το πρώτο τρίμηνο που επεξεργαζόταν την αίτηση, διαβεβαίωνε ότι δεν θα χρειαστεί άδεια από το δασαρχείο, αφού το οικόπεδο είναι στο κέντρο του χωριού.
Όταν το τρίμηνο παρήλθε και έγιναν οι απαραίτητες διορθώσεις σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της υπηρεσίας, τότε ζητήθηκε άδεια από το δασαρχείο! Ανακαλύφθηκε ξαφνικά ότι αυτό προβλέπεται από το νόμο!
Γιατί ο ενδιαφερόμενος έπρεπε να το μάθει μετά από τρεις μήνες; Είναι κάτι που δεν απαντήθηκε.
Οι ενδιαφερόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν την διαδικασία στο δασαρχείο. Και κει η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη.
Οι υπάλληλοι ζητούν ακόμη και αλλαγή στα όρια της ιδιοκτησίας και μετά από τρεις μήνες αποφασίσουν ότι το ένα τέταρτο του οικοπέδου είναι δασικό!!!
Μάλιστα μετά από αυτοψία που διενήργησαν χαρακτήρισαν μέρος του οικοπέδου ως δασοβιοκοινόητα!!!
Είδαν πουρνάρια και κουμαριές κατά τους ίδιους, όμως όπως περιγράφουν οι γιοι του 83χρονου τα μόνα δέντρα που υπάρχουν στο οικόπεδο είναι κερασιές που είχε φυτέψει ο πατέρας τους πριν από χρόνια.
Ένσταση φυσικά στην απόφαση του δασαρχείου μπορεί να γίνει, αλλά θα χρειαστούν άλλοι έξι μήνες για να συγκληθεί η επιτροπή και αν αυτό δεν συμβεί τότε αυτόματα απορρίπτεται!
Ελληνικό δημόσιο το 2019!!!
Τελικά σπίτι δεν θα χτιστεί και ο 83χρονος κινδυνεύει να χάσει και ένα μέρος από το οικόπεδό του, το οποίο έχει ελάχιστη εμπορική αξία αλλά μεγάλη συναισθηματική για τον ίδιο και την οικογένειά του.
Το μόνο που έμεινε πέρα από την ταλαιπωρία είναι μια βαθιά πίκρα και απογοήτευση. Για τις υπηρεσίες, την λειτουργία τους, το κράτος, την πατρίδα… Για μια μικρή ανάσα αισιοδοξίας που επιχειρήθηκε να δοθεί σε ένα χωριό όπου μετρά δεκαετίες να δει καινούριο σπίτι και έσβησε την ίδια στιγμή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: