Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

«Εγκλωβίστηκαν» στα χιόνια οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι


Μέχρι πριν μερικές ημέρες, η Περιφέρεια Ηπείρου και η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, μετέφεραν σχεδόν σε καθημερινή βάση, νερό για την κάλυψη των αναγκών των κτηνοτρόφων, στα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων. Η παρατεταμένη ανομβρία του φθινοπώρου είχε ως αποτέλεσμα να στεγνώσουν οι πηγές και μαζί οι ομβροδεξαμενές που καλύπτουν τις ανάγκες για τα κοπάδια. Το ζεστό και ξηρό φθινόπωρο είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνουν πέραν του συνηθισμένου στα βουνά της Ηπείρου, τα κοπάδια και οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι.
Συνήθως παίρνουν τον δρόμο προς τα χειμαδιά και τα βοσκοτόπια της Θεσσαλίας από τα μέσα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Φέτος όμως αρκετοί παραμένουν στα ορεινά όπου αιφνιδιάστηκαν από την ξαφνική μεταβολή του καιρού και την χιονόπτωση που συνεχίζεται.
Το Σαββατοκύριακο ήταν εξαιρετικά δύσκολο γι’ αυτούς.


Κάποιοι, υπό την έντονη χιονόπτωση, ξεκίνησαν να μετακινούν τα ζώα τους, να τα φορτώνουν σε φορτηγά και να παίρνουν τον δρόμο προς τα πεδινά..
Άλλοι παραμένουν ακόμη στα βουνά, αντιμέτωποι πλέον με πολλές δυσκολίες.
Η Περιφέρεια Ηπείρου, δέχεται συνεχείς κλήσεις ώστε να μεταφέρει ζωοτροφές και παράλληλα προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτές τις οδικές προσβάσεις για να διευκολύνει την μετακίνηση, η οποία ωστόσο δεν είναι εύκολη υπό τις παρούσες καιρικές συνθήκες.Δεν υπάρχουν σχόλια: