Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Πανελλαδική σύσκεψη αγροτών στις 9 Δεκέμβρη



Συνεδρίασε την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας για τα σοβαρά προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, τον προγραμματισμό δράσης ως τέλος του χρόνου και τις εκλογές στους Αγροτικούς Συλλόγους.
«Τα προβλήματα είναι πολλά και οξύνονται μειώνοντας συνεχώς το εισόδημα μας και θα χειροτερεύσει η κατάσταση με την αναθεώρηση της ΚΑΠ που είναι εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής σε λιγότερα χέρια, την παραπέρα μείωση των ενισχύσεων με διάφορες προφάσεις» σημείωσαν οι εκπρόσωποι των αγροτών.
«Ιδιαίτερα προτάσσουμε στο διεκδικητικό πλαίσιο μας το ζήτημα του τεράστιου κόστους παραγωγής στα εφόδια, πετρέλαιο, ρεύμα σε συνάρτηση με τις χαμηλές ως εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα μας. Την γενίκευση του φαινομένου των ανοιχτών τιμών από βιομηχανίες και με εμπόρους με τις πλάτες της κυβέρνησης, με συνέπεια να μην ξέρουμε πόσο, αν, πότε και πως θα πληρωθούμε τον κόπο μας.
Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι κοροϊδεύει ξεδιάντροπα τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε δεσμεύσεις της που δεν υλοποιεί αλλά και με την πολιτική της στηρίζει τραπεζίτες, εφοπλιστές στους οποίους δίνει αφορολόγητο πετρέλαιο, βιομηχάνους, εμπόρους, εισαγωγείς που παίρνουν φτηνά την σοδειά μας και μας πουλάν πανάκριβα τα μέσα και εφόδια.
Είναι εξοργιστικός πλέον ο εμπαιγμός που κάνει η κυβέρνηση στο θέμα του ακατάσχετου ορίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς, τον φόρο στο κρασί, την επιστροφή του πετρελαίου για το 10μηνο του 2016.
Δεσμεύτηκαν στην συνάντηση όταν είχαμε τα μπλόκα τον Φλεβάρη για την ψήφιση του ακατάσχετου, δεσμεύτηκε ξανά ο νέος υπουργός κ. Αραχωβίτης στην ΔΕΘ για την ψήφιση του, στις 19 Οκτωβρίου η ΕΟΑΣΝΛ πραγματοποίησε μαζική κινητοποίηση και συνάντηση με τον υφυπουργό κ. Κόκκαλη στην Λάρισα ο οποίος ανέμιζε την δήθεν έτοιμη τροπολογία για το ακατάσχετο που όμως δεν θα προλάβαιναν να ψηφίσουν στην πρώτη δόση του τσεκ. Πέρασαν 35 ημέρες από την συνάντηση με τον κ. Κόκκαλη που είχαν έτοιμη την τροπολογία και φυσικά δεν «βρήκαν τον χρόνο» να την ψηφίσουν. Το τρίτο ματωμένο και χειρότερο μνημόνιο μια χαρά το ψήφισαν μέσα σε μια νύχτα 222 βουλευτές.
Για τον φόρο στο κρασί δεν βρίσκουμε λόγια πια να εκφράσουμε την αγανάκτηση μας. Δεν θυμόμαστε πλέον πόσες φορές έχουν εξαγγείλει την κατάργηση του φόρου την τελευταία διετία, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πέρυσι τον Οκτώβριο στην Λάρισα, τα αρμόδια υπουργεία καμιά δεκαριά φορές, υπουργοί, υφυπουργοί και βουλευτές σε κάθε συνάντηση μας, ακόμη και απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας υπάρχει. Η κοροϊδία δεν πάει άλλο πια…
Και σαν να μην έφτανε αυτό μας κοροϊδεύουν εν ψυχρώ και παίζουν στις πλάτες μας και στις άδειες τσέπες μας κυβερνητικά παιχνίδια όπως την επιστροφή του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2016. Η υφυπουργός Παπανάτσιου δηλώνει ψέματα ότι την έχουν καταβάλλει στους αγρότες και ο υφυπουργός κ. Κόκκαλης λέει ότι έχουμε δίκιο και δεν την έχουν καταβάλλει. Και τι κάνατε κ. Κόκκαλη και υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης για να εξοφληθούμε επιτέλους από το 2016; Περιμένουμε απάντηση και άμεση καταβολή της επιστροφής του φόρου.
Το Δ.Σ της ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της επιβίωσης τους. Όποιος περιμένει «σωτήρες» να τον σώσουν, κάποιοι άλλοι να παλέψουν για αυτόν, ή έχει την αυταπάτη πως «κάτι θα γίνει και θα σωθούμε» κάνει κακό πρώτα και κύρια στον εαυτό του, στην τσέπη του και στο μέλλον του. Αυτή η πολιτική με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην φτώχεια, την εξαθλίωση, τον αφανισμό, την συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια. Όσοι δεν πιστεύουν στην δύναμη του αγώνα, όσοι είναι βουτηγμένοι στην μοιρολατρία και την ηττοπάθεια, όσοι διαλαλούν και προσπαθούν να πείσουν και άλλους ότι «οι αγώνες δεν φέρνουν αποτελέσματα», ότι «δεν γίνεται τίποτα», να μας πουν ένα (1) αίτημα που κερδήθηκε χωρίς αγώνα, ένα (1) αίτημα που χαρίστηκε από μια οποιαδήποτε κυβέρνηση από τις τόσες που πέρασαν, ένα (1) αίτημα που το πήραν με το σκύψιμο του κεφαλιού και της μέσης και τις συναντήσεις με υπουργούς.
Ότι κερδίσαμε ήταν αποτέλεσμα σκληρών αγώνων, πολυήμερων μπλόκων με μαζική συμμετοχή και αποφασιστική στάση. Πιο πρόσφατο παράδειγμα στο Νομό μας οι αμπελοκαλλιεργητές στον Τύρναβο που αφού τους κορόιδευαν επί 40 ημέρες, βγήκαν με τα τρακτέρ και μαζική συμμετοχή και λύθηκε το πρόβλημα των διημέρων στο τσίπουρο. Αν καθόταν στα σπίτια τους ακόμη θα περίμεναν λύση…
Οργάνωση και δυνάμωμα των Α.Σ στις εκλογές που γίνονται αυτό το διάστημα, συγκρότηση και νέων Αγροτικών Συλλόγων, ενίσχυση της ΕΟΑΣΝΛ που στέκεται στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων και έχει κάνει δεκάδες παραστάσεις διαμαρτυρίας, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις τον τελευταίο χρόνο.
Η ΕΟΑΣΝΛ και οι Α.Σ είναι αυτοί που κρατάνε ψηλά την σημαία του αγώνα χρόνια τώρα, δεν ξεπούλησαν κανένα αγώνα, δεν έτρεξαν για ιδιοτελή συμφέροντα. Δεχόμαστε μια τεράστια επίθεση που στόχο έχει να χτυπηθεί το οργανωμένο αγροτικό κίνημα γιατί αυτό είναι που φοβούνται οι κυβερνήσεις, πρώην, νυν και επόμενες γιατί ξέρουν ότι θα ακολουθήσουν αντιλαϊκή πολιτική και δεν θέλουν οργανωμένη αντίσταση στα σχέδια τους και κυρίως τρακτέρ στους δρόμους. Αυτοί που στα καφενεία κατηγορούν την Ομοσπονδία ως κομματικοποιημένη ενώ ξέρουν ότι αυτό είναι ψέμα, κινούνται οι ίδιοι είτε από κομματικά είτε προσωπικά ιδιοτελή συμφέροντα. Αυτοί που εμφανίζονται ως αγροτοσυνδικαλιστές επετειακά παραμονές των μπλόκων για να ξεστρατίσουν τον αγώνα μας και βγάζουν χολή για την Ομοσπονδία μπορούν να μας πουν τι έχουν κάνει τον τελευταίο χρόνο για τα προβλήματα και αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων;
Καλούμε αγρότες και κτηνοτρόφους να κλείσουν τα αυτιά τους στα «παπαγαλάκια» και να δώσουν την απάντηση τους με:
 Συμμετοχή στις εκλογές και δυνάμωμα των Α. Σ και της ΕΟΑΣΝΛ.
 Μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου μαζί με τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, συμβολικά με τρακτέρ.
Μαζική συμμετοχή στην Πανελλαδική Σύσκεψη που διοργανώνεται την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στην Νίκαια Λάρισας από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
 Τους αγρότες της Επαρχίας Φαρσάλων να συμμετέχουν στην μεγάλη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Βασιλί την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: