Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Σχεδόν έτοιμες για τις συμβάσεις των διαχειριστικών βοσκότοπων οι Περιφέρειες Ηπείρου και Θεσσαλίας


Από τις δεκατρεις συνολικά περιφέρειες της χώρας, μόνον, εκείνες της Ηπείρου και της Θεσσαλίας είναι σχεδόν έτοιμες για την σύνταξη των προγραμματικών συμβάσεων, που είναι απαραίτητες για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.
Αυτό ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση της τομεάρχου αγροτικού της ΝΔ, κας Φωτεινής Αραμπατζή, στην Βουλή, την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Από την πλευρά της, η κυρία Αραμπατζή κατηγόρησε την Κυβέρνσηση για «ολέθριους χειρισμούς», που «αμφισβητεί και μειώνει τις επιλέξιμες εκτάσεις της χώρας στον κρίσιμο δρόμο της νέας ΚΑΠ», όπως είπε.
«Αφενός με τις αμφισβητούμενες εκτάσεις, αφετέρου με τα ανύπαρκτα διαχειριστικά σχέδια, που έπρεπε να είναι έτοιμα από το 2017 και μέχρι σήμερα παραμένουν εκκρεμή, με ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», τόνισε.
«Η Κυβέρνηση, δεν αξιοποιεί την διαπραγματευτική επιτυχία του 2014 από τη ΝΔ για τη διεύρυνση του ορισμού των βοσκοτόπων, που διασφάλισε το σύννομο κοινοτικά πολλαπλασιασμό των επιλέξιμων εκτάσεων από τα 17 στα 25 εκ στρέμματα, διακυβεύοντας τα μελλοντικά δικαιώματα των αγροτών, την ώρα που οι πιέσεις των χωρών Visegrad για την απόλυτη στρεμματική εξίσωση συνεχίζονται», κατέληξε η κυρία Αραμπατζή.

Αναλυτικά η συνομιλία στην Βουλή έχει ως εξής:
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Όσον αφορά στους βοσκότοπους, ο νόμος ο οποίος καθόρισε τους βοσκοτόπους είναι ο ν. 4351/2015. Έγινε καθορισμός των προδιαγραφών και του περιεχομένου των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ: Ακριβώς.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Από ποιον ψηφίστηκε αυτός ο νόμος;
ΠΡΟΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Μην κάνουμε διάλογο. Έχει τραβήξει ήδη πολύ.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Είναι ρητορική η ερώτηση.

Καλό θα ήταν στην ερώτηση να γνωρίζουμε κάποια πράγματα. Δεν το λέω για εσάς. Το έχω διαπιστώσει και από άλλους Βουλευτές. Η σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Περιφερειών, εκ των οποίων από τις δεκατρείς, μόνο οι πέντε έχουν στείλει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλα τα στοιχεία.
Η προγραμματική σύμβαση προβλέπει στο ν. 4351/2015, στα άρθρα 6 και 7, ποιος είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τη σύνταξη των σχεδίων βόσκησης. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι αρμόδιο για την προγραμματική σύμβαση Υπουργείου και Περιφερειών. Αυτή τη στιγμή οι μόνες περιφέρειες οι οποίες είναι έτοιμες σχεδόν είναι η Περιφέρεια Ηπείρου και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Αυτοί που μας ακούν, αν διαβάσουν το νόμο, θα αναρωτηθούν ποιος είναι υπεύθυνος για τις μελέτες των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης: Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή οι Περιφέρειες;
Σας επαναλαμβάνω ότι πολλές Περιφέρειες το 2017 δήλωσαν αδυναμία σε τεχνικό επίπεδο και συνδράμαμε. Από τις δεκατρείς μόνο οι πέντε έχουν στείλει στοιχεία. Η Ήπειρος και η Θεσσαλία είναι σχεδόν έτοιμες για τη σύνταξη των προγραμματικών συμβάσεων με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Όταν, λοιπόν, στείλουν οι Περιφέρειες τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης στο Υπουργείο, τότε υποβάλλετε μία ερώτηση και πείτε: «Γιατί, Υφυπουργέ, δεν υπογράφεις την προγραμματική σύμβαση του σχεδίου βόσκησης της Περιφέρειας Κρήτης με το Υπουργείο, ώστε να το πείτε στους κτηνοτρόφους»;
Ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: